‘Analizlerinde hata var’

Tarım Dairesi’nin yaptırdığı analizlerde, Alnar Narcılık Ltd.’e ait 15 üreticinin 3’ünün nar bahçelerindeki narlarda limit üstü kalıntı saptandığı açıklandı, Alnar Narcılık Ltd. yetkilileri, açıklamaya tepki gösterdi.

ads ads ads ads
21/10/2017

ads
‘Analizlerinde hata var’

 

“İSİM AÇIKLANMASI YANLIŞ”: Alnar Narcılık Ltd. Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Kahramanoğlu, Devlet Laboratuarı’nın analizlerinde bir hata olduğunu savundu. Kahramanoğlu, analizde hata olmasa dahi hasat edilmemiş bir ürünle ilgili basına isim açıklaması yapmanın son derece yanlış olduğunu savundu

Havadis/Duygu ALAN

Tarım Dairesi’nin, yerli ve ithal tarım ürünlerine yönelik yaptırdığı analizlerde, Alnar Narcılık Ltd.’e ait bazı nar üreticilerinin bahçelerindeki narlarda limit üstü kalıntı saptandığı yönündeki açıklamalara Alnar Narcılık Ltd’den tepki geldi.

Alnar Narcılık Ltd. Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Kahramanoğlu, söz konusu bahçelerdeki ürünlere Türkiye’de yetkili bir laboratuarda yaptırdıkları testlerin temiz çıktığını söyledi. İbrahim Kahramanoğlu, ayrıca şirketin talebi üzerine Ziraat Mühendisleri Odası’ndan bilirkişinin aynı bahçelerdeki üründen numune alarak yine Türkiye’de akredite olmuş bir laboratuara bu numunelerin gönderildiğini belirtti.

İbrahim Kahramanoğlu, bilirkişinin Türkiye’ye gönderdiği numunelerin sonucunu beklerken Tarım Dairesi’nin yeniden söz konusu bahçelerdeki ürünlerden numune aldığını ve önceki akşam da Tarım dairesi yetkililerinin kendilerine telefon açarak ürünlerin tümünün temiz çıktığını belirttiğini kaydetti.

Kahramanoğlu: Belirtilen etkin madde 155 gün önce uygulandı

Alnar Narcılık Ltd. Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Kahramanoğlu, KKTC’de 9 yıldır sertifikalı üretim yaptıklarını, 7 yıldan beri de ürünlerini ihraç ettiklerini söyleyerek sertifikalı üretimin gereği olarak kendi kendilerini test etmek zorunda olduklarını ve yurtdışında, bazen yurt içinde tüm ürünlerini hasat öncesi tahlil ettirdiklerini ifade etti. Kahramanoğlu, “Devlet Laboratuarı akredite olduktan sonra iç piyasaya da satış yaptığımız için onlardan da talepte bulunduk ve Devlet Laboratuarı da ürünlerden numune alarak tahlil yaptılar, geçen hafta 10’a yakın numune alındı 3’ünde kalıntı olduğu söylendi. Bulunan maddenin ne olduğunu ve limitinin ne kadar olduğunu sorduğumuzda da öyle bir etkili madde ismi söylediler ki şok olduk” diye konuştu. İbrahim Kahramanoğlu, söz konusu etkin maddenin uygulandıktan 21 gün sonra limit altına düşmesi gereken bir madde olduğunu ve üreticinin bu maddeyi numune alınmadan 155 gün önce uyguladığını ve halen ürünün hasadının yapılmadığını dile getirdi.

Mersin’deki laboratuar ‘temiz’ dedi”

İbrahim Kahramanoğlu, geçtiğimiz yıl da benzer bir olayın yaşandığını ancak kendilerinin Türkiye’de akredite olmuş bir laboratuarda yaptırdıkları tahlillerin neticesinin olumlu çıktığını söyleyerek yine bir hata yapıldığı düşüncesi ile ertesi gün kendilerinin de söz konusu bahçelerdeki ürünlerden numune aldıklarını ve Mersin’de akredite olmuş bir laboratuara gönderdiklerini söyledi. Kahramanoğlu, Mersin’deki laboratuardan gönderilen sonuçta ürünlerde limit üstü kalıntı tespit edilmediğini belirtti.

“Bilirkişi de numune aldı”

İbrahim Kahramanoğlu, Mersin’e gönderdikleri numuneyi başka bir bahçeden aldıkları yönünde iddialarda bulunulabileceği ihtimali de göz önünde bulundurarak ayrıca Ziraat Mühendisleri Odası’ndan bilirkişi talep ettiklerini, bilirkişinin de önceki gün bahçelerden numune alarak Türkiye’de yetkili bir laboratuara tahlile gönderdiğini anlattı.

“Tarım Dairesi ikinci tahlil de temiz olduğunu söyledi”

Alnar Narcılık Ltd. Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Kahramanoğlu, bilirkişinin numuneleri gönderdiği laboratuardan henüz netice çıkmadığını ancak bu arada Tarım dairesi tarafından yeniden bir numune alındığını ve önceki gün kendisine daire yetkililerinden verilen bilgide sonuçların temiz çıktığının kaydedildiğini söyledi. “Üreticinin katil gibi gösterilmesi doğru değil” İbrahim Kahramanoğlu, hasat edilmemiş bir üründe limit üstü kalıntı olduğu söylenerek üreticinin katil gibi lanse edildiğini ve bunun doğru bir şey olmadığını kaydetti.

Kahramanoğlu, şunları söyledi: “Bir hafta önce kalıntılı olduğu söylendi ki bizdeki sonuçlara göre değildi, şimdi ise temiz deniyor. Adımızı basına verip, bizleri “katil” gibi gösterip vatandaşı korkuttuktan sonra neye yarar! Bitkiye uygulandıktan sonra 21 gün içerisinde limit altına düşmesi gereken bir aktif madde. Devlet Laboratuarı bunu 155 gün sonra limit üstü olarak tespit ediyor. Bunun imkansız olduğunu söyleyip, itiraz edip, bizdeki sonuçları gösterdikten ve bilirkişi ile numune aldıktan sonra, ilk analizden sadece 6 gün sonra ise limit altına düştü deniyor. Bunu açıklayacak bir kimya yok”

“155 gün sonra tespit edilmesi bence bir hatadır”

İbrahim Kahramanoğlu, Devlet Laboratuarı’nın 21 günde limit altına düşmesi gereken bir maddeyi 155 gün sonra tespit etmesinin bir hata olduğunu savundu.

Kahramanoğlu şöyle devam etti: “Şu anda ülkemizde devlet kayıtlarına göre yaklaşık olarak 14 bin 500 üretici var ve şimdi şu anda, bu haberi okuduğunuz herhangi bir anda binin üzerindeki üretim alanında limit üstü kalıntı vardır. Ancak şu var ki, bu etkin maddeler bitkinin büyüme döneminde uygulanıyor ve kötü bir şey değildir. Doğru ilaç seçilir, doğru dozda ve doğru bir şekilde uygulanırsa, üzerinde yazan bekleme süresi geçtikten sonra kalıntı limit altına düşer, üretici ancak o zaman hasadını yapar ve ürününü piyasaya sürer. Hasat edilmemiş bir üründe limit üstü kalıntı olması normal olup, basına isim açıklanması çok ilkel ve son derece yanlış bir uygulamadır. Diğer yandan, Devlet Laboratuarı’nın 21 günde limit altına düşmesi gereken bir maddeyi 155 gün sonra tespit etmesi bence bir hatadır. Gerçekten tespit ediyor ve bu sonuçlara da güveniyorsa, Devletin bu yönde hem tüketiciyi hem de üreticiyi korumak için bir çalışma başlatması gerekir. Ancak, bizimle birlikte hareket edilip bir çözüm üretilmesi gerekirken bizi kaile bile almıyor.”

21/10/2017 10:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Alnar Narcılık Ltd., alnar, nar, İbrahim Kahramanoğlu, Devlet Laboratuarı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.