Dövme sildirmek zararlı mı?

ads ads ads ads
23/11/2015

ads
Dövme sildirmek zararlı mı?

Vazgeçtiğiniz dövmeleri sildirmek zararlı mı? Dövme yaptırmanın zararı var mı? İşte dövmeyle ilgili uzmana görüşü

Dövme yaptırmak son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. Dövme yaptırmadan önce nelere dikkat etmeli, her yerde dövme yaptırılır mı ve dövme nasıl silinir?



Trendler, gençlik rüzgarı, sevgilinize sevginizi gösterme şekli... Verde sağlıklı Yaşam Enstitüsü’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin dövmelerin ileride pişmanlıklara yol açabileceğini söylüyor.



Tarihi M.Ö. 3 binli yıllara dayanan dövme, günümüzde de meraklısı giderek artan bir akım olmaya devam ediyor.



Verde Sağlıklı Yaşam Enstitüsü’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, hijyenik şartlarda çalışılmayan yerlerde yapılan dövmelerin ciltte bir takım sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini belirtti. Dr. Çekin, “Dövmeler iğne ile deri altına yapılan boya enjeksiyonu. Kalıcı makyaj da bir çeşit dövmedir, sadece kullanılan boyalar farklıdır. Dövme boyalarına karşı gelişen alerjik reaksiyonlar çok sık görülebiliyor.



Boyaya bağlı reaksiyonlar dövme yapımından hemen sonra olabildiği gibi yıllar içinde de gelişebiliyor. Günümüzde dövmeler yapılırken metal tuzlar (oksitler, sülfitler) ve uygulamanın tutması için plastik bileşiklerden organik boyalardan oluşan karışımlar kullanılabilmektedir. Avrupa Birliği’nin risk değerlendirilmesinde Avrupa ülkelerinde kullanılan boyaların kozmetik kullanım için onay almadığı veya bir kısmının karsinojen olabileceği belirtilmektedir” dedi.



Dövme yapılan malzemelerinin kalitesini mutlaka araştırın



Kronik alerji hastalığı, sedef hastalığı, ya da herhangi bir deri hastalığı olanlara dövmeyi kesinlikle önermediklerini kaydeden Dr. Fügen Erdoğan Çekin, vücudunda yara izi, ben ve bir takım izleri kapattırmak için dövme yaptırılmasını da onaylamadıklarını ve bende oluşabilecek herhangi bir değişikliği dövmenin kapatmasından dolayı, takibinin yapılamadığını belirtti.



Vücudun görünen bir yerine yaptırılan dövmeden, bazen aile baskısı, bazen de ayrılık gibi nedenlerle ve pişmanlıklarla kişi bir an önce kurtulmak istiyor. Dövme sildirme bu sebeplerden dolayı bir hayli yaygınlaşmış durumda.



Siyah renkli dövmeler daha kolay siliniyor




Çekin; “Özellikle sarı, yeşil, mavi renkler zor siliniyor. Siyah renk boyalar daha kolay silinmektedir. Yeni yapılmış dövmelerde silinme çok kolay olmuyor. Dövme sildirmek tıbbi bir işlemdir ve uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır” diyor.

 

23/11/2015 15:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dövme sildirmek, dövme, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.