Facianın Eşiğinden Dönüldü

ads ads ads ads
26/04/2015

ads
Facianın Eşiğinden Dönüldü

Milano’dan İstanbul’a gelen THY uçağı inişte sağ kanadı yere çarpınca motoru alev aldı. Pas geçen uçak havalimanına acil iniş yaptı. Uçakta büyük hasar meydana gelirken, mucize eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

TÜRK Hava Yolları’nın (THY) Milano-İstanbul seferini yapan Airbus A320 tipi, ‘Star Alliance’ boyalı uçağı dün saat 10.30’da ‘05/23’ pistine alçalmaya başladı. Bu sırada sağ ana iniş takımı ve sağdaki motor piste çarpınca pilot pas geçmeye karar verdi. Kaptan pilot Alphan Morkan ve 2’nci pilot Görberk Çağrı Karakullukçu yönetimindeki uçak yükselmeye başladı.





MOTORDAN ALEV UZADI

Sağ motorundan alev uzadığı belirlenen ve Marmara Denizi üzerine gelen uçak, tekrar iniş hazırlıklarına başladı. Alçalan uçak, saat 10.41’de ‘bakımda olan’ 17/35 sol piste teker koydu. Ancak sağ ana iniş takımı katlanan ve motoru piste oturan uçak, duman çıkartarak kaymaya başladı. Uçak, Sefaköy tarafında pistin sonuna doğru toprak alana çıktıktan sonra durabildi.



E-5’E RAMAK KALA

Kısa süre sonra 97 yolcu ‘slide’ denilen şişme kaydıraklarla tahliye edildi. Bu sırada uçağın sağ motoruna itfaiye soğutma çalışması yaptı. Uçağın birkaç yüz metre daha ilerlemesi durumunda yoğun trafiğe sahip E5’e çıkabileceğine dikkat çekildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi de hazırladığı raporda, uçağın ilk inişi sırasında kuyruğunu vurduğunu, sonra yükseldiğini ve sağ ana iniş takımı üzerine tekrar pistle temas ettiğini belirtti. Rapora göre, bu temas hem iniş takımında hem de motorda ciddi hasar oluşturdu ve yangın da bu nedenle başladı.  

PİLOT: ‘VORTEKSE GİRDİM

Kaptan pilot Morkan ise ifadesinde, iniş sırasında öndeki uçağın vorteksine girdiklerini iddia etti. Milano uçağının önünde Azerbaycan Havayolları’nın Bakü’den gelen Boeing 787 Dreamliner ve onun önünde de THY’nin Cidde’den gelen A330-200 tipi geniş gövdeli uçakları vardı. Havacılıkta ‘kuyruk rüzgârı türbülansı’ olarak da adlandırılan vortekste hava akımlarının bozulması nedeniyle uçak kumanda edilemeyebiliyor.

Airbus imalat hattından 2006 yılının ekim ayında çıkan TC-JPE tescilli ‘Gümüşhane’ adını taşıyan uçak, aynı yıl hizmete girdi. Uçak, bir süredir THY’nin de üyesi olduğu Star Alliance boyamasıyla kullanılıyor.

Kaza nedeniyle THY, iç ve dış hatlarda 45 seferi iptal etti.

THY uçağı, piste ilk teker koyduğunda yolcuların ifadesine göre büyük bir gürültüyle birlikte çarpma sesi geldi. Pilotlar pas geçerek yükselmeye başladı. O anda sağ kanat tarafında oturan bir yolcu telefonu ile bu fotoğrafı çekti.

2 gün önce Frankfurt-İstanbul seferini yaparken kokpit camı patlayan uçağın dün yaşanan kazada da sağ kanadı hasar gördü, sağ motoru alev aldı.

Mayday Mayday Mayday!

THY pilotu ile kule arasında, kaza sırasında şu konuşmalar geçti:

Kaptan Pilot: İstanbul Mayday Mayday Mayday! Tek motorumuzu kaybettik.

Kule: Sizi 17/35 sol pistine planlıyorum. Herhangi bir zamanda dönüp yaklaşmaya başlayabilirsiniz. Yaklaşmaya hazır olduğunuzda beni ikaz edin lütfen. 35 sol pisti size hazır şekilde. İkazınızı bekliyorum.

Pilot: Tamam, 35 sol planlıyorsunuz. Biz direkt yaklaşacağız. İniş takımlarını ve flapları toplayamadık, bilginize.

Kule: Anlaşıldı. Emergency deklare ediyor musunuz şu an?

Pilot: Evet, mutabıkız.

Kule: Bir sorumuz var. Piste köpükleme ihtiyacı içinde misiniz?

Pilot: Negatif efendim.

YOLCULAR ANLATTI

UÇAKTAKİ yolcular yaşananları anlattı:

Erkan Parmaksız: “İnişte tekerler yere vurduktan sonra uçağın önü havalandı. Alev aldığını söylediler. İçerisi kokuyordu, maskeler açıldı. İkinci denemesinde tek motorla daha iyi indi. Şok içindeydik, yarım saat dönerken zaman geçmedi. Uçak şimdi düşecek diye kendimizi sıktık.”

Hasan Ali Eryılmaz: “İniş yapacakken uçak çakılır gibi oldu. Türbülanstaki gibi sağa sola gittik. İnişten sonra millet yaşadığına şükretti. Alkışladık, kıyamet koptu. Maskeler açıldı. Telefonlar havada uçuştu.”

Mona Shakavi: “Hepimiz korktuk çığlık attık. Korkunçtu.”

Olga Munoz: “Bizler için kötü bir deneyimdi. Uçak yere çarpınca kötü bir sesle irkildik.”

26/04/2015 10:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: motor, alev, uçal, acil, iniş, yanma, yangın, amatör kamera, tehlike, milano, istanbul, sefer, yolcu uçağı, tahliye botu
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.