Fed faiz kararını açıkladı

ads ads ads ads
16/03/2017

ads
Fed faiz kararını açıkladı

Fed, bugün gerçekleştirdiği toplantıda faizleri 25 puan artırırken, 2017 yılı içerisinde 2 kez daha faiz artışına gidileceği tahmininde bulundu. Gün içinde en yüksek 3.7474 seviyesini gören dolar Fed'in faiz kararı ve ardından Yellen'ın yaptığı basın toplantısı sonrasında sert düşüşle 3,68 seviyesini gördü







Fed, bugün düzenlediği toplantıda, faizleri 25 baz puan artırırken, 2017 yılı içerisinde 2 kez daha faiz artışına gidileceği tahmininde bulundu. Fed gösterge faizleri yüzde 0.75 - 1 aralığına çekildi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefinin etrafında istikrar kazanacağını bildirirken, gıda ve enerji haricinde enflasyonun yüzde 2 hedefinden bir miktar aşağıda seyrettiğini belirtti. Açıklamalarda, enflasyon hedefinin simetrik olduğu kaydedildi.

Fed, işgücü piyasasının güçlendiğini ve işe alımların sağlam olduğunu yineledi. Ayrıca tüketici harcamalarının ölçülü bir şekilde artmayı sürdürdüğünü belirtti. Bunun yanı sıra, yakın dönemli risk görünümünün genel olarak dengeli olduğu tekrarlandı. Açıklamalara göre, ABD'de iş yatırımları, bir miktar sıkılaşmış görünüyor. Fed'in Aralık ayında 2017 sonu için yapmış olduğu federal fonlama oranı tahmininin yüzde 1.4'lük seviyesinde değişikliğe gidilmedi.

"FAİZ ARTIRIMI EKONOMİNİN İLERLEME KAYDETMESİNİ YANSITIYOR"

































































Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in faiz kararının hemen ardından düzenlediği basın toplantısında, yapılan faiz artışının ekonominin ilerleme kaydettiğini gösterdiğini, ancak ekonomik görünüme ilişkin yeniden yapılan değerlendirmeyi yansıtmadığı ifadesinde bulundu. Fed Başkanı ayrıca, ekonomik tahminlerin Aralık ayından bu yana çok az değiştiğini kaydetti. Yellen, faiz artışları için uzun bir süre beklemenin gelecekte daha hızlı bir şekilde faiz artırımına gidilmesi demek olabileceği ifadesinde bulundu ve Fed'in politika kararlarının önceden belirlenmiş bir rotası olmadığını tekrar vurguladı. Fed başkanı ayrıca, para politikasının faiz artırımının ardından gevşek kaldığını, ve bir süre böyle kalmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Yellen, açıklamasında, enflasyonun gelecek yıllarda yüzde 2 hedefinin etrafında denge kazanacağını kaydederken, çekirdek enflasyonun son aylarda fazla değişmediğini belirtti. İşe alımların sağlam olmayı sürdürdüğünü bildiren Fed başkanı, iş koşullarının daha da güçleneceği beklentisinde olduklarını söyledi. Yellen'a göre, Fed, ekonominin gidişatı konusunda oldukça inançlı ve ekonomik risklere ilişkin görüşlerini de değiştirmedi. Fed Başkanı, bilanço tablosuna ilişkin herhangi bir karar verilmediğini, bilanço tablosunu küçültmenin ise kademeli ve öngörülebilir bir şekilde yapılacağını dile getirdi. Ekonomik hedeflere giderek yaklaşıldığının anlaşılmasının kilit nokta olduğunu savunan Yellen, Fed'in faizleri kademeli olarak artırmasının nötr bir tutum sergilemekten daha uygun olacağı görüşünde. Yellen, federal fonlama oranını temel aktif araç olarak kullanmanın daha kolay olacağı görüşünde.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

ABD hisse senetleri, Fed'in gösterge faizi beklendiği üzere 25 baz puan artırması ve bu yıl toplam üç faiz artırımına gideceği öngörüsünü koruması ile birlikte kazançlarını sürdürürken, ABD Hazine tahvilleri ralli yaptı ve dolar sert düştü. Dolar kuru bugün en düşük 3.7160 ve en yüksek 3.7474 TL’yi gördü. Dolar Fed açıklaması öncesinde 3.7122 civarında seyrederken, 3.70'in altına indi. Ardından yüzde 1,47 değer kaybeden dolar sert bir düşüşle 3.6865 seviyesine kadar geriledi. Yellen'ın 21.36'da yaptığı açıklamalar sırasında dolar 3.6929 seviyesine çıktı ve ardından tekrar 3.6867 seviyesine geriledi. Dolar Yellen'ın konuşması sonunda 3.6800 seviyesine kadar düşüş gösterdi.

Euro kuru ise gün içinde en düşük 3.9485 ve en yüksek 3.9819 seviyesini gördü. Haftabaşında 4.00 TL'yi aşan euro ise Fed açıklamasından önce 3.9501 seviyesinde seyrederken, 3,9444'ü gördü.

Fed'in kararı öncesi 1202 dolar seviyelerinde seyreden altının ons fiyatı 1210 doları aştı. Euro/Dolar kuru ise 1,0675 seviyesinde.

"TCMB AÇIKLAMASI DOLARDA KALICI HAREKETE YOL AÇAR"

Ekonomist Beste Naz Köksal Fed’in faiz kararını Hurriyet.com.tr’ye yorumladı. Köksal; "Mart ayındaki Fed eyalet başkanlığının yönlendirmesi doğrultusunda piyasalar Fed’in bu faiz artırımına hazırlıklıydı. Yani sonuç beklentiler dahilinde gerçekleşti. Fed faiz karar metninde faiz arıtırım ortamının hazır olduğunu görüyoruz. Ancak ne bir fazla ne bir eksik… Fed üyeleri 2017’de iki faiz artırımı daha olacağını düşünüyor. Bunlar metne giren bilgiler… Fakat sene içinde diğer faizler son çeyreğe bırakılmaz ise ve veriler olumlu gelmeye devam ederse, piyasalar kendisine 4. faiz artırımı spekülasyonu oluşturabilir. Aynı zamanda bu sene içinde Fed’in daha çok küçülmeye gideceği konusunda senaryolar oluşabilir. Bu her iki senaryo 2018’e girerken güçlü bir dolar karşımıza koyar. Dolar evet geriledi. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kararı var. Sonrasındaki kararla dolarda daha kalıcı hareketlere yol açması bekleniyor. Yarın TCMB’den geç likidite penceresinde 100 baz puan bekleniyor. Böyle bir harekette dolar tekrar kısa vadeli gerileyebilir. Enflasyon beklentileri ve gelişmekteki ülkelerde fon çıkışından dolayı dolardaki çekilme kısa süreli olabilir." açıklamasında bulundu.

"FED ŞİMDİLİK TOPLAMDA 3 FAİZ ARTIRIM POZİSYONUNDA"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Fed beklenildiği gibi 14 – 15 Mart FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı yaparak faiz üst bandını yüzde 1,00 seviyesine getirdi. Tamamen fiyatlanmış ve beklentiler dahilinde olan bu aksiyonun yanında asıl merak edilen konu olan, ileriye dönük faiz artırım beklentilerinin değiştirilmemiş olması oldukça önemli. Piyasanın bundan önce değerlendirdiği seçeneklerden biri, “toplamda 4 faiz artışı beklentisi olabilir mi” beklentisi de gerçekleşmemiş oldu. Fed’in politika açıklamasından çıkan sonuç bu yıl 2 faiz artırımı daha olacağı şeklinde. Durum o ki Fed, Trump politikalarının ne kadar uygulanabilir olduğunu izlemeye devam edecek, bu yüzden para politikası projeksiyonlarını yukarı yönlü güncelleme konusunda acele etmemeyi seçiyorlar. Dots medyan 2017 için yüzde 1,4, yani hali hazırda faizin yüzde 1’e çıkmasından dolayı 2 faiz artırımı pozisyonunda kalıyor. 2018 için hedef fonlama oranı beklentisi değişmedi, yüzde 2,1’de. 2019 da yüzde 2,9’dan yüzde 3’e çıkarılmış. Ekonomik projeksiyonlara baktığımızda PCE enflasyon beklentilerinde değişiklik yok. Enflasyonun, aynı önceki toplantılardaki gibi uzun dönemde stabilize olması bekleniyor. Diğer ekonomik göstergelerde çok önemli revizyonlar yok, ufak tefek değişiklikler var. Yellen’in konuşmasında faiz ve ekonomiye dair bilindik ifadeler yer alıyor. Önemli konulardan; faiz artırımlarının ne zaman geleceği konusunda net bir fikir görünmüyor. Nokta grafikte görülen toplam 3 faiz artışı beklentisini değiştirecek bir unsur yok. Kademeli faiz artışı vurgusu tekrarlanıyor. Fed’in faiz artırıyor olmasından dolayı merak edilen bir diğer unsur olan bilançonun ne zaman küçüleceğine ilişkin de Yellen herhangi bir karar vermediklerini belirtiyor. Fed opsiyonları, piyasanın faiz artış olgusunu ne derece fiyatladığını gösteren önemli bir gösterge. Yine bir önceki toplantıda oluşan açık dots ve Fed opsiyonları makası durumu yeni nokta grafiğinde de söz konusu olacak. Yani nokta grafik 2 faiz artırımı daha olabilir derken, opsiyon fiyatlamasının olduğu nokta 1 faiz artırımı pozisyonuna işaret ediyor. Haliyle Fed yine de piyasanın önünden gidiyor. Piyasanın tepkimesi sanki Fed faiz artırmamış gibi, ancak bu zaten bekleniyordu. Önceki iki faiz artırımı da tamamen önceden fiyatlanıştı ve sonrasında USD değer kaybetmişti. Bu faiz artırımına da USD negatif yönde tepki verdi ve GOÜ’lerde de USD’ye karşı artan bir momentum var. ABD 10 yıllıklarının getirisi yüzde 2,51 seviyesine geriledi, kayda değer bir geri çekilme. Faize daha çok tepki veren 2 yıllık tahvil faizinde de yüzde 1,31’e doğru bir gerileme söz konusu. Küresel borsalardaki tepki olumlu, haliyle GOÜ varlıklarında da takip eden günde pozitif seyir bekleyebiliriz." ifadesinde bulundu.

"FED VE USD HAREKETİNE KARŞI SAVUNMA OLUŞTURMAK ÖNEMLİ"

Yarın yapılacak olan TCMB kararına da değinen Erkan; "Görüşlerimde değişiklik yok, çünkü özellikle TRY varlıklarını düşünecek olursak bu geçici bir rahatlama. Referandum öncesinde TCMB pasif kalırsa piyasa tepkimesi olumlu olmaz, o yüzden Fed’in faiz artırıyor olması TCMB nezdinde de karşılık bulacaktır. Üst bantta artırım ve geç likidite penceresinin %12’ye çekilmesi beklentimi koruyorum. Fed’e ve USD hareketine karşı bir savunma mekanizması oluşturmak önemli, bir sonraki toplantının Mayıs’ta olacak olması itibariyle de bu toplantıda faiz hamlesi bekliyorum. Para politikasının sıkılaştırılması ve bu duruşun korunması TRY’nin de dayanma gücünü artıracaktır." şeklinde konuştu.

"FED SÜRPRİZ YAPMADI"

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu Hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada; "Üç faiz artırım öngörüsü devam ediyor…Fed faizlerini beklentiler yönünde 25 baz puan arttırdı. Projeksiyonlara baktığımızda 2017 yılı için 3 faiz artırımı öngörüsü devam ediyor. Her iki beklentinin de piyasalarda fiyatlanmış olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle karar sonrasında ABD dolarında bir miktar gevşeme oluşuyor. Kararda bir Fed üyesinin itirazı olduğu görülüyor. Karar metni bir önceki toplantının metninden çok farklılıklar içermiyor." dedi.

KARAR TL İÇİN POZİTİF TCMB PAS GEÇEBİLİR

Turşucu dolardaki hareketliliği de şöyle değerlendirdi; "Fed’den sürpriz gelmedi. Beklentiler yönünde bir hareket oluştu. Mevcut beklentilerin piyasalarda fiyatlandığını düşünüyoruz. Bu nedenle mevcut kararın ABD Doları üzerinde aşağı yönlü bir etkisi oluşuyor. Belirsizliğin sona ermesinin ardından rahatlamaya bağlı olarak gevşeme var. Bu karar TL için pozitif. ABD dolarındaki gevşemenin etkisiyle içeride USDTRY kurunda 3.68 seviyesine doğru gevşeme mevcut. USDTRY’de 3.65 seviyesinde destek bulunuyor. Bu desteğin kırılması durumunda aşağı yönlü hareketler güçlenebilir. Ons Altında dolardaki gevşemeye bağlı olarak yükseliş görülüyor. 1208 direncini geçen Altın’da 1225 direncini izliyoruz. EURUSD paritesinde ise yukarı tepkiler mevcut. Genel hareketlerin sınırlı kalması beklenebilir. TCMB yarınki toplantısında pas geçebilir."

“PİYASALARIN TEPKİSİNİ ÖLÇECEK”

A1 Capital Menkul Değerler Araştırma Direktörü Belgin Maviş, hurriyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede; "Yellen’ın konuşmasında art arda faiz öngörmüyor. Yellen’ın konuşmasında da her toplantıda faiz konuşmuyoruz. Arka arkaya öngörümüz yok, mesajını görüyoruz. Ekonomik riskler konusunda görüşlerimizi değiştirmedik mesajı verdi. Gerektiğinde faiz konusunda çok tutkulu bir mesaj vermedi. Hedefimiz faiz artırmak değildir algısı yarattı. Makro verilerdeki iyileşmelere karşı tepkili yaklaşımı bulunuyor. Enflasyon ve büyüme konusunda, bunların sürdürülebilirliği konusunda vurguları vardı daha önceden. Ayrıca şöyle bir açıklaması var. Kademeli faiz artışı görüşünden ‘sadece’ ifadesinin kaldırılması büyütülmemeli. Doların geri çekilmesinde bu durum etkili oldu. Fed bu adımla dünyadaki riskleri de dikkate alacak. Faizi 1 seviyesine yükselterek orada bir piyasaların tepkisini görecek." dedi.

FAİZ ARTIRIMI KAÇ KEZ YAPILACAK?

Hem Fed tutanaklarında hem de Yellen’ın Chicago’da yapmış olduğu açıklamalarda faiz artırım sinyali açıkça verilmişti. Piyasalar faizin artacağı yönünde hemfikirdi. Ancak bu noktada devreye 2017’de kaç kez faiz artırımı olabilir sorusu girdi. Bu sorunun yanıtı da verildi. Fed 2017 yılında 2 kez daha yani toplam 3 kez faiz artırımı kararı aldığını açıkladı.

FAİZ ARTIRMA SİNYALİNİ ÖNCEDEN VERMİŞTİ

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 31 Ocak -1 Şubat tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanmış, bu tutanaklarda politika faizinin yüzde 0,50-0,75 aralığında sabit tutma kararı oy birliğiyle alınmış, birçok Fed yetkilisinin, ekonomik görünüm değişmezse faiz artışına "oldukça yakın zamanda" gidilmesini desteklediğini ortaya koymuştu.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen da Mart ayı içinde faiz artırımına gidilebileceğinin sinyallerini Chicago’da yaptığı açıklamada belirtmişti. Yellen burada ‘Ekonomik veriler beklendiği gibi gelmeyi sürdürürse şu anda federal fon oranını kademeli olarak artırmanın uygun olacağını düşünüyoruz’ ifadesinde bulunmuştu. Yellen’ın açıklamaları sonrası hem dolar hem de euro kuru gevşemişti.

ŞİMDİ GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

Piyasaların gözü Fed ve Merkez Bankası’ndan gelecek açıklamalardaydı. Fed bugün açıklamasını yaptı. Şimdi sıra Merkez Bankası’ndan gelecek açıklamada. Para Politikası Kurulu (PPK) yarın toplanacak. Piyasadaki tahminler karışık.

PPK’nın geç likidite penceresi ile faiz koridorunun üst bandında artış yapabileceği tahminlerinin yanı sıra mart ayını pas geçeceğine yönelik tahminler de yapılıyor. PPK toplantıları bu yıl 8 kez yapılacak. PPK toplantılarının ilki 24 Ocak’ta yapıldı. Bu toplantıda faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 8.5’dan yüzde 9.25’e çıkarıldı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25’de, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 8’de sabit tutuldu. 10 Ocak’tan itibaren attığı adımlarla bankaları yönlendirdiği geç likidite penceresi borç verme faiz oranında da 100 baz puan artış yaptı ve yüzde 10’dan 11’e çıkardı. Yılın ikincisi PPK toplantısı 16 Mart günü yapılacak. 16 Nisan tarihindeki referandumdan önceki son toplantı olacak. Nisan ayındaki PPK toplantısı 26 Nisan’da gerçekleştirilecek. 

16/03/2017 07:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: fed nedir, fed faiz kararı, fed açıklaması, fed faiz açıklaması, amerika merkez bankası, dolar ne kadar, fed sonrası dolar, fed dolar
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.