Adriyatik’te 2 facia

ads ads ads ads
28/12/2014

ads
Adriyatik’te 2 facia

Dün Adriyatik Denizi’nde iki facia yaşandı. Yunanistan’ın Korfu Adası yakınlarında bir feribotta yangın çıktı. İtalya’nın Ravenna açıklarında da bir Türk yük gemisi battı.

54’Ü TÜRK 478 KİŞİ İÇİN ALARM ALEVLERİN ÜSTÜNDE



Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan, 422 yolcu, 56 mürettebat ve 200 kadar araç ile İtalya’nın Ancona limanına giden ‘Norman Atlantic’ feribotunda yangın çıktı. Feribottan 6’sı Türk 190 kişi kurtarıldı.

YUNANİSTAN’ın ANEK firması tarafından kiralanan İtalyan bandıralı ‘Norman Atlantic’ yolcu feribotu, dün saat 04.00 sıralarında Yunanistan’ın Korfu Adası’nın 45 mil kuzeybatısında seyrederken yangın çıktı. Garaj bölümündeki zeytinyağı yüklü kamyonda başladığı tahmin edilen yangın kısa sürede yayıldı. Şiddetli rüzgâr nedeniyle gemi İtalya ile Arnavutluk arasında Adriyatik Denizi’nde sürüklenmeye başladı.

HELİKOPTERLE TAHLİYE

Öğle saatlerine kadar 56 yolcu filikalarla bölgede seyreden başka gemilere nakledildi. Ancak, elektrik kontağı nedeniyle filikalar denize indirilemediğinden bu işlem durdu. Yapılan girişimlerde başarı sağlanamayınca, saatlerce filikalarda yardım bekleyen çocuk, kadın ve yaşlılar akşama doğru helikopterlerle alındı. Gece yarısına kadar kurtarılan toplam yolcu sayısı 6’sı Türk olmak üzere 190’a ulaştı. Bölgede bulunan 8 gemi ‘Norman Atlantic’in etrafında daire şeklinde adeta bir dalgakıran oluşturdu.

‘FARE GİBİ KISTIRILDIK’

Güvertede toplanan yüzlerce yolcu akşam saatlerine kadar kurtarılmayı bekledi. Yolculardan bazıları telefonla Yunan televizyonlarına bağlanarak, bir yandan soğuktan donmak üzere olduklarını, diğer yandan ise yangının yarattığı sıcaklık nedeniyle ayakkabı köselerinin eridiğini söylediler. Geminin Yunan aşçısı Aleksandros Corcokis “Hepimiz yanacağız. Burada fare gibi kıstırılmış haldeyiz” dedi. Bazı yolcular dumandan etkilenerek solunum sorunları yaşadı.

1 KİŞİ ÖLDÜ

İtalyan kaptan, akşam saatlerinde Arnavutluk sahillerine doğru sürüklendiklerini, buna karşı yangının kısmen de olsa kontrol altına alındığını söyledi. Yunan bir yolcunun cesedi bulundu. Geminin garajında başka cesetlerin olmasından korkuluyor.





TÜRKLER YILBAŞI TURUNDAYDI



Gemideki 54 Türk yolcunun 49’unun bir tur firması aracılığıyla yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya’ya doğru giden turistler oldukları öğrenildi.

10 GÜN ÖNCE YANGIN TESTİNDEN GEÇMİŞ



Geminin sahibi Visenti Group tarafından yapılan açıklamada feribotta yangının başladığı bölge olduğu tahmin edilen 5 no’lu köprüsündeki 112 numaralı yangına dayanıklı kapısında daha önce bir arıza tespit edildiği kaydedildi. Açıklamada 19 Aralık’ta Yunanistan’ın Petras limanında yapılan testin ardından arızalı kapının onarıldığı ve geminin yangın testinden geçtiği belirtildi.





DIŞİŞLERİ Bakanlığı, feribot kazasıyla ilgili Atina’da büyükelçilik bünyesinde kurulan ve 24 saat hizmete açık kriz merkezi telefonlarının 0030-210 672 98 35 ile



00 30- 210 672 98 36 olduğunu duyurdu.





YANGIN GARAJDA BAŞLADI

Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan İtalya’nın Ancona Limanı’na giden feribottta 422 yolcu 56 mürettebat bulunuyordu.



Yangının TIR ve kamyonların da aralarında olduğu garajda çıktığı tahmin ediliyor.



Kaza 24 saatlik yolculuğun 8’inci saatinde meydana geldi.



5 yıl önce İngiltere’de inşa edilen 850 yolcu kapasiteli Norman Atlantic 186 metre uzunlukta ve 26 bin 904 ton ağırlığında.

TÜRK GEMİSİ BATTI: 2 ÖLÜ 4 KAYIP



İTALYA’nın Ravenna Limanı’nın 2 mil açığında, 09.30 sıralarında ‘Gökbel’ isimli bir Türk yük gemisiyle Belize bandıralı bir yük gemisi çarpıştı. Çarpışmanın ardından içinde 11 Türk mürettebat bulunan Türk gemisi battı. 2 mürettebatın cesedine ulaşılırken, 5 kişi hastaneye kaldırıldı. 4 mürettebatı arama çalışmaları ise sürüyor. Kurtarılanların durumlarının iyi olduğu öğrenildi. 5 gemi ve helikopterler kayıp denizcilerin filikaya binme ihtimaline karşı Rimini yönüne doğru geniş bir alanda arama çalışması yapıyor.

Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci, iki geminin sis nedeniyle birbirini göremeyerek çarpıştığını söyledi.

28/12/2014 12:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: italyan, yangın, haber, kıbrıs, feribot
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.