Maliye Bakanı ve Başbakan Vicdanınız Sızlamıyor mu?

ads ads ads ads
29/05/2015

ads

Başaran Düzgün Başaran Düzgün


1- Ülkemizde isim tescilli GAZETELERE (basılı) yönelik satış KDV’sinin (Katma Değer Vergisi)

% 5 oranından % 1 oranına geri çekilerek, bu alanda normalleşmeye gidilmesi.

2- Ülkemizde isim tescili olmayan ve yurt dışında gelen gazetelerin, Kıbrıs Türk yaygın gazetelerinin “ortalama” satış fiyatından satılması, bu farktan doğan rakamın “Kıbrıs Türk Geleneksel (kağıdı basılı) Medyayı Destek Projesi” fonunda toplanarak (ilgili fonun desteklenmesi için hükümetçe yaratılacak kaynakla birlikte), oluşturulacak “Medya İlan Kurumu” çerçevesinde, belirlenecek kriterlere göre Kıbrıs Türk Geleneksel (kağıda basılı) medyasına destek verilmesi.

3- “İSTİHDAM TEŞVİK PROGRAMI”nın geleneksel (kağıda basılı) gazetelerde en az 1 yıl görev yapan sarı basın kartı hamili gazeteciler ile en az 2 yıl görev yapan medya emekçilerini destekleyecek şekilde düzenlenmesi ve mevcut personelin sosyal yatırımlarının bu program dahilinde karşılanması.

4- Süreli GAZETE baskı KDV’sinin % 10’dan % 1’e düşürülerek, bu alanda yeniden bir normalleşme sağlanması.

5- GAZETELERE yönelik “reklamlar” için belirlenen % 10 oranındaki KDV’nin % 1’e çekilmesi ve bu alanda normalleşme sağlanması.

6- “GAZETE BASKI MALİYETLERİ”nin düşürülmesi için Matbaa / gazete temsilcileri ile birlikte bir çalışma yapılması ve gazete kağıdı, kalıp, matbaa boyası vb. malzemenin ithal koşullarının iyileştirilmesi

7- Gazete baskı/ girdi maliyetlerinin tek tek gözden geçirilerek, Türkiye ve İngiltere’ye göre (en az) “iki kat” yüksek olan baskı maliyetlerinin aşağıya çekilmesine yönelik etkin önlemlerin alınması, bu önlemlerin gazetelere yansıtılmasının denetlenmesi.

8- Medya sektöründe reklam / ilan alanlarındaki kayıt dışılık ve buna paralel gelişen haksız rekabetin önlenmesi için etkin denetim yapılması.

9- Türk Ajansı Kıbrıs aboneliğinin “tümüyle ücretsiz” olmasından kaynaklanan haksız rekabetin önlenmesi için (gazetecilik dışında faaliyet gösteren ve istihdam yaratmayan kişi ya da kurumların da sektöre müdahalesi) bu destekten yararlanacak medya kuruluşlarına; sarı basın kartı hamili gazeteci istihdamı – kayıtlı personel – sosyal güvenlik yatırımlarının tam yapılması gibi kriterler belirlenmesi, bu sayede gazetecilerin özlük haklarının da garanti altına alınması.

10- HABER PAKETİ (SMS)’lerinin “İletişim Vergisi”nden ayrı tutulması ve / veya yardım kurumlarıyla iş birliği kapsamında değerlendirilmesi.

11- “Ekonomik Önlemler” kapsamında her dönem ilk adım olarak ‘kamu kurum kuruluşlarına gazete alımının sınırlandırılması’ yönündeki uygulamaya son verilmesi.

12- Ülkemize İTHAL ürün / markaların reklamlarının, “sınır ötesi yayıncılık”la sektörümüzün reklam gelirini engellemesi konusunda girişim yapılması, İTHALAT izinlendirme süreçlerine “Reklam Katkı Payı” şartı eklenerek, bu haksız rekabetin önüne geçilmesi.

***



Sayın Maliye Bakanı ve Sayın Başbakan bu önerileri hayata geçirmediniz diye arkadaşlarımız işsiz kalmaya başladılar.

Vicdanınız sızlamıyor mu?

 

29/05/2015 12:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Maliye Bakanı ve Başbakan Vicdanınız Sızlamıyor mu?, başaran düzgün
MANŞETLER

HK Başaran Düzgün

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.