Sucuoğlu: Her İlçede Arkeoloji Müzesi Şart

ads ads ads ads
21/10/2015

ads
Sucuoğlu: Her İlçede Arkeoloji Müzesi Şart

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, ülkede arkeologların yaptıkları kazılar sonucunda ortaya çıkarılan binlerce yıllık zengin tarihi kalıntılar bulunduğunu ve bu eserlerin sergilenmesi için bakanlık olarak bir takım çalışmalar yürüttüklerini belirterek her ilçede arkeoloji müzesinin şart olduğunu söyledi.

Bakan Sucuoğlu, bugün Gazimağusa bölgesinde ziyaretlerde ve incelemelerde bulundu.

Bakan Sucuoğlu’na ziyaretleri esnasında Bakanlık Müdürü Ümit Özkıran, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Şube Amiri Elif Ünsal Karaca eşlik etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Sucuoğlu ilk olarak Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin Gazimağusa Şube Amirliği’ni ziyaret ederek bilgi aldı. Daha sonra daire yetkilileri ile birlikte Gazi İlkokulu, Namık Kemal Zindanı, Othello Kalesi ve Eski Polis Binası’nı ziyaret eden Sucuoğlu, ardından ‘müze evi’ olarak düzenlenmesi düşünülen Şömineli Ev’i ziyaret etti.

Gazimağusa bölgesindeki ziyaretleri çerçevesinde Gazimağusa'ya girişi sağlayan orijinal şehir kapılarından ikincisi olan Deniz Kapısı’nı da ziyaret eden Sucuoğlu, burada yaptığı açıklamada, orijinal ahşap kapının şu anda Eski Eserler ve Müzeler Dairesi depolarında bulunduğunu, kapının ahşap konservatuarı yapılarak eski yerine monte edilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

SUCUOĞLU: “ARKEOLOJİ MÜZESİ ŞART”

Sucuoğlu son olarak Kaleburnu Kral Tepesi bölgesinde çıkan kazı buluntularını görmek için Enkomi de bulunan Eski Eserler Dairesi depolarında incelemeler yaptı. Burada 3200 yıl öncesine ve daha eski yıllara ait tarihi eserler hakkında bilgi alan Sucuoğlu, bu eserlerin sergilenmesi için her ilçede arkeoloji müzelerinin şart olduğunu belirtti.

Bakan Sucuoğlu, ülkede arkeologların yaptıkları kazılar sonucunda ortaya çıkarılan binlerce yıllık zengin tarihi kalıntılar bulunduğunu, bu eserlerin sergilenmesi için bakanlık olarak bir takım çalışmaları olduğunu söyledi.

Ülke turizmi için arkeoloji müzelerinin önemine de değinen Sucuoğlu, bu tür müzelerin eksikliği olduğunu, çıkarılan eserlerin bir an önce hem ülke insanına hem de ülkeyi ziyaret eden turistler için sergilenmesi gerektiğini ifade etti.

Sucuoğlu, KKTC’nin kültürel değerlerinin çok fazla olduğunu, ülke turizminin bu değerlerle daha da gelişeceğini söyleyerek, kültürel değerleri her zaman ön planda tutacaklarını vurguladı.

SUCUOĞLU, BEYARMUDU BÖLGESİNİ DE ZİYARET ETTİ

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’i ve Beyarmudu bölgesini de ziyaret etti.

Sucuoğlu, köy içerisinde yer alan Pergama Kültür ve Sanat Derneği’ni ziyaret ederek dernek yetkilileri ile bölgede yapılabilecek eko/agro turizm faaliyetleri konusunda görüşmelerde bulundu.

KUŞ GÖZLEM PROJESİ

Bölgedeki Kukla/Köprü Barajı’nı Belediye Başkanı İlker Edip ile birlikte ziyaret eden Bakan Sucuoğlu, burada yapılması düşünülen ‘Kukla Kuş Gözlem Projesi’ hakkında bilgiler aldı.

Kukla (Köprülü) Kuş Gözlem Merkezi Projesi, Avrupa Birliği’nin (AB) desteği ve Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) ile Beyarmudu Belediyesi’nin ortaklaşa çalışmalarıyla 2016 yılı Haziran ayında devreye girmesi planlanıyor.

KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Damla Beton, projeyle ilgili olarak Bakan Sucuoğlu’na bilgi vererek söz konusu projeyle bölgenin korunup, kuş gözlem merkezi haline getirilmesi planladıklarını söyledi.

Bakan Sucuoğlu, ise kuş gözlem merkezlerinin eko turizmin bir parçası olduğunu belirterek, farklı ülkelerden gelen kuşların konakladığı bu yerleri turizme dönüştürebilmek için bölge halkının da katkıda bulunması gerektiğini kaydetti.

Böylesi güzel projelere bakanlık olarak her zaman destek vermeye hazır olduklarını da söyleyen Sucuoğlu, Beyarmudu bölgesinin turizm alanında kalkınması için ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. 

21/10/2015 16:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.