Türkiye’ye göre “su”dan ucuz

ads ads ads ads
28/05/2016

ads
Türkiye’ye göre “su”dan ucuz

Haberal Kıbrıslı

Kıbrıs’a gönderdiği suya 2.30 fiyat biçen Türkiye kendi vatandaşlarına aynı cömertliği gösteremiyor. Ankara’da bir ton suyun maliyeti 14 TL’ye ulaşırken, İstanbul’da yaşayanlar ise bir ton suya KDV dâhil 8 lira 72 kuruş ödüyor.

Türkiye ve KKTC bakanlarının imza koyduğu protokolün ardından suyun metreküp fiyatının 2.3 lira olarak belirlenmesi belediyeleri ayağa kaldırdı. Fiyatı yüksek bulan bazı belediyeler eğer indirime gidilmezse iflas etme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklarını açıkladı. Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin başını çektiği belediyeler, merkezi hükümeti çok sert şekilde eleştirirken fiyatın bir an önce düşürülmesi konusunda da yoğun mesai harcıyorlar. Suyun metreküpünün 0.25 kuruş olarak depolarına girdiğini açıklayan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli halka dağıttıkları suyla, Türkiye’den gelen suyun fiyatının arasındaki farkın giderilmesini istiyor.

Peki Kıbrıs’ta su fiyatında bu tartışmalar yaşanırken Türkiye’nin iki büyük metropol kentinde halka sağlıklı içme suyun metreküpü kaç liradan ulaştırılıyor. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin sizler için yaptığı araştırmada çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Asgari ücretin 1300 TL olduğu Türkiye’de, iki büyük belediyeyi sizler için mercek altına aldık.

Ankara’da bir metreküp suyun maliyeti 14 TL’ye geliyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da su, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ tarafından yönetiliyor. ASKİ’nin internet sayfasına girdiğiniz zaman veriler hemen karşınıza çıkıyor. Ankara Sular İdaresi Kurumu’nun fiyatlandırması ise çok daha çarpıcı. Eğer Ankara’da oturuyorsanız bir metreküp suya 5 lira 10 kuruş gibi bir rakam ödemek zorundasınız ve buna bir de yüzde 8 KDV eklendiği zaman bu rakam ortalama 5 lira 50 kuruşa geliyor. Eğer işyerinde kullanıyorsanız 12,98 lira gibi bir rakamı gözden çıkaracaksınız. Bunun üzerine yüzde 8 KDV geldiğinde ise bir ton suyun maliyeti 14 lira gibi bir rakama tekabül ediyor.

İstanbul’da ise KDV dâhil 8 lira 72 kuruş

Türkiye’nin en büyük şehri ve birçok ülkeden daha fazla nüfusu barındıran İstanbul’da ise fiyatlar Ankara ile hemen hemen aynı. 10 metreküp sudan fazla su tüketiyorsanız evinizde 5 lira 61 kuruştan hesaplanan faturalar evinize postalanıyor. Eğer işyerinde kullanıyorsanız bu suyu fiyat biraz daha pahalanıyor. İşyerlerine İSKİ’nin uyguladığı tarife metreküp fiyatı olarak ton başı KDV dâhil 8 lira 72 kuruş.

İstanbul’daki bir başka veri ise Anavatanın KKTC’ye hayli cömert davrandığını gözler önüne seriyor. Kaynak sularının korunmasına önem gösteren İSKİ, kaynak suyu kullanan yerlere 10 lira 10 kuruş gibi en yüksek tarifeyi uyguluyor.

Büyük şans…

Bilim insanlarının yıllardır açıklama üstüne açıklama yaptığı küresel ısınmayı en derinden hissedecek bölgelerden biri olan Kıbrıs Adası’nın her iki tarafında yaşayan halklar için borularla getirilen su büyük bir şans olarak ortada duruyor. Özellikle bir aydır su verilemeyen Gazimağusa bölgesinde yaşananlar durumun aciliyetini ortaya net bir şekilde koyuyor. Dünyada ilk defa denenen bir sistem olması dolayısıyla mühendislik harikası olarak nitelendirilen ve yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL’ye mal olan su projesine, Türkiye vatandaşları büyük destek verirken, çeşmelerinden doğal memba suyu akacak olan Kıbrıslıların neden tepki gösterdiği anlaşılamıyor.

 

28/05/2016 11:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Su protokolü, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.