Tuvaletten bebek çıktı!

ads ads ads ads
04/08/2015

ads
Tuvaletten bebek çıktı!

Çin’de ihbar üzerine olay yerine gelen polis, umumi bir tuvaletten yeni doğmuş bir kız çocuğu çıkardı.

Beijing Times gazetesinin haberine göre, Çin’in Pekin kentindeki bir umumi tuvaletten gelen ağlama sesleri, yetkilileri harekete geçirdi. Tuvaletin içinde baş aşağı duran bebeği gören bir polis memuru bebeği çıkardı. Hastaneye kaldırılan bebekte herhangi bir fiziksel engel saptanmadı.

Yetkililer, annesinin tuvalette doğum yaptıktan sonra bebeği terk ettiğini tahmin ediyor. Polis, bebeğin ailesini arıyor.

2013 Mayısında da Çin’in doğusundaki Zheijang Eyaleti’nde de bir bebek tuvalet borusuna sıkışmıştı. Sıkıştığı borunun kesilmesiyle kurtarılan bebeğin annesi, çocuğunu yanlışlıkla düşürdüğünü söylemişti.

2003'te de bir bebek sıkıştığı kanalizasyon borusundan çıkartılmıştı.

Çin’de evlilik dışı ilişkilerden olan çocuklar, sosyal ve maddi baskılardan dolayı zaman zaman terk ediliyor. 1970'lerdeki hızlı nüfus artışına karşı başlatılan tek çocuk politikası, birden fazla çocuk sahibi olanların ağır ceza ödeyecekleri anlamına gelebiliyor.

Çin Komünist Partisi Kongresi Kasım 2013'te toplanarak ülkenin uzun yıllardır süren tartışmalı tek çocuk politikasını gevşetmişti.

Yeni uygulamaya göre, evli çiftlerden birinin tek çocuk olması halinde, çiftlerin ikinci çocuk sahibi olmasına izin verilmişti.

Çin 2012 rakamlarına göre, 1 milyar 351 milyon kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi. Ülkedeki nüfus artış hızı ise yüzde 0.5.

Erkek çocuklar üstte tutuluyor

Çocuk kaçakçılığı da nüfus kontrolünün desteklendiği Çin'de yaygın bir durum. Çin'in zengin aileleri soylarının devamı olarak gördükleri erkek çocukları kızlardan üstün tutuyor. Kızlar kürtaj, cinayet ya da terk edilmeye maruz kalırken, erkek çocuklar da fahiş fiyatlarla satılıyor.

Yaklaşık 1.4 milyar nüfusuyla kalabalık bir ülke olan Çin’de her 118 erkek bebeğe karşı 100 kız bebek dünyaya geliyor. Dünya ortalaması ise, 103 ila 107 erkek bebeğine karşılık 100 kız bebek.

Yeni doğanların sayısındaki cinsiyet eşitsizliği nedeniyle yoksul ailelerin kız çocukları, kıyı şehirlerinde yaşayan varlıklı ailelerin erkek çocuklarına yüklü miktarda başlık parası karşılığında gelin olarak da satılabiliyor.

Bu dengesizlik, çocuk kaçırma ya da satın alma suçlarını da beraberinde getiriyor.

 

04/08/2015 15:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bebek, tuvalet, çin, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.