Zeytinlik/Templos köyünde Girne imar yasası delinecek mi?

ads ads ads ads
24/02/2018

ads

Halil Paşa Halil Paşa


                     İki yıl önce Zeytinlik/Templos sakinleri, köylerindeki asırlık zeytin ağaçlarının sökülüp yerine üç-dört katlı yurt binalarının dikilerek köyün betonlaşıp çevrenin tahrip edilmesine engel olmak için örgütlendi. Sokağa çıktı. Köyün meydanından başlayarak, Girne sulu çemberine kadar uzandı. Pankartlar hazırladı. T- Shirtler bastırdı. Arabalarının camlarını stikerlerle donattı. Bildiriler dağıttı. Miting ve gösteriler düzenledi. Konuşmalar yaptı. Basına demeçler verdi. Gazeteler de konuya ilgi gösterince, bu çevreci çıkış, adanın kuzey yarısında duyulmuş oldu.  Böylece “Köyüme Dokunma”, “Köy Bizim Karar Bizim” diye pankartlar ve sloganlarla yola çıkan Templos sakinleri, yerlisi yabancısıyla; sesini adanın kuzey yarısına duyurdu.

Pek çoğu; “siyasiler rant hırsıyla hareket edenleri dinleyecek ve mücadeleniz boşa gidecek” dese de, Zeytinlik/Templos İnisiyatifi üyeleri emirname değişinceye kadar işin peşini bırakmadı. Onlarca radyo ve televizyon programına katıldılar. Köyün, beton ormanına dönüşen Girne’nin nefes alacağı akciğeri olarak kalması için, otantikliğinin, sakin ve eko-turizm potansiyeli taşıyan sakin köy yaşamının, çok katlı yurt binaları ve öğrencilerin yol açacağı çevre ve ses kirlilikleriyle bir şantiye yerine dönüşmesinin yol açacağı geriye dönülmez felaketleri anlatmaktan bıkıp usanmadılar

Bunun için dönemin dört bakanını ziyaret ettiler.

Köyün iki bakanından UBP’li İçişleri Bakanı, Zeytinlik/Templos İnisiyatifinin açtığı imza kampanyasına imza atmadı. Destek de vermedi. Görüşmeyi gelen Zeytinlik İnisiyatifi üyeleri ile basın önünde görüşmeyi ret eden, ilk ve tek bakan oldu. Morallerini bozmadılar. 

Buna karşın aynı köyden Eğitim Bakanı Berova köylülerin pek çoğu tarafından betonlaşmaya, çevre felaketine ve demografik yapının değişmesine karşı İnisiyatife destek verirken başlatılan kampanyayı imzalamakta tereddüt etmedi.

Templos köyünde yaşayanların ziyaret ettiği Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ise iki kattan daha yüksek binaların yapılmasını yasaklayacak şekilde emirnameyi değiştirme sözünü verirken, İnisiyatif üyelerinden bir ricada bulundu. Bakan, üç katlı yurt inşaatı için müracaatçılardan birisinin yerinin muaf tutulmasına İnisiyatif üyelerinin onay vermelerini talep etti. Ancak İnisiyatif üyeleri bakanın müracaat edenler arasında ayırımcılığa neden olacak talebine olumsuz yanıt verdiler.

Zeytinlik/Templos İnisiyatifi Cumhurbaşkanı Akıncıyı da ziyaret etti. Akıncı basına yaptığı açıklamada, köyün siluetinin, yeşilinin, demografisinin, zeytininin tahrip edilmesine yol açacak betonlaşmaya karşı mücadele veren Templos sakinlerine destek verdi. Ayrıca köyde iki kattan daha yüksek binaların yapılmasına karşı olduğunu da vurguladı.

En son ve kesin desteği de Maliye Bakanı Serdar Denktaş verdi ve emirname değişip, köyde iki katlıdan çok bina inşası, emirname değişikliği ile yasaklanmış oldu.

Dönemin Şehircilik Dairesi Müdürü Ertan Öztek, yurt inşaatı kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle planlama onayı için verilen dosyaların tümünü de reddetti. Bu arada emirname değişikliği onaylandı ve köyde inşaatlar iki katla sınırlandı.   

Demem o ki Templos sakinleri örgütlendi ve aylar süren fedakarlık gerektiren bir mücadele sürdürdü. Bir yılın sonuna varmadan, emirname değişikliği ilan edildi ve böylece sırf birkaç kişinin daha çok para kazanması uğruna köyün betonlaşıp çarpık yapılaşmasının da önüne geçilmiş oldu.

Zeytinlik İnisiyatifinin bu mücadelesi, sanırım Girne İnisiyatifinin ortaya çıkmasına da yardımcı oldu.

Neden yazdım bütün bunları?

Anlatayım.

Geçtiğimiz gün bir de baktık ki köyde bir inşaatın aceleyle üçüncü katının bir kısım kolonları dökülüp tavan için kalıplar çakılmaya başlanmış. Belediye iki katın ruhsatı olduğu için köylülerin de şikayeti üzerine gidip inşaatı mühürledi. İnşaat sahibi ise sanırım avukatı aracılığıyla mahkemede açtığı davayı kazandığını ve şehircilik dairesi müdürünün verdiği yeni bir planlama onayı ile üçüncü katı inşa etmeye devam etmek istediğini söyledi.

Emirnamenin üzerinden bir yılı aşkın bir zaman geçtiği, yeni Girne İmar Planında da, üçüncü katın yasaklandığı Templos köyünde, üçüncü kat için bu onayın verilmesi de nereden çıkmıştı?

Şehircilik dairesi müdürü Türkmen, olayda Templos köylülerinden olayı gizledi. Konunun hassasiyetini bildiği halde hiçbir açıklamada bulunmadı. Türkmen basına yaptığı açıklamada, bahse konu yurt binası için üç katlık müracaatın, emirname değişikliğinden önce yapıldığını ve şehircilik dairesinin de cevap vermediği için savcılık ile anlaşıp bahse konu binaya üç kat için yeni planlama onayı verdiğini söyledi.

Ancak şehircilik dairesi eski müdürü Ertan Öztek, Zeytinlikte inşaatları iki katla sınırlayan emirname değişikliğinden önce yurt inşaatıyla ilgili tüm müracaatların, müracaat sahiplerine, yurtlara uygun düzenlemeler yapmak üzere geri verildiğini söylüyor. Yani müracaat eden herkese cevap verildiğini ve ret edildiğini söylüyor.

Eğer mevcut müdür Türkmen bey bunun tersini söylüyorsa o zaman kim, hangi personel, eski müdür Ertan Öztek’in direktifine uymayıp, bu dosyaya cevap vermedi?

Kim?

Bir diğer soru(n) da şu.

Yazıda anlatılan bakanın, bir kişinin yurt inşaatı için, iki kattan daha çok izin verilmesine ilişkin bir buçuk yıl kadar önce İnisiyatif üyelerinden bir ricası olmuştu ya. O kişi işte bu üçüncü katı çıkan kişi…

Bir diğer sorun da; eğer bu yurt binasının üçüncü katına izin verilirse, yarın bahse konu inşaatın sahibiyle, aynı anda müracaat eden diğerleri de sıraya girmeyecekler mi?

Onların tek suçu, dosyalarının içeride kısılmamışlığı mı olacak?

N’olacak Templos köylüsünün, köyleri için bunca yıllık mücadelesi, emeği ve çabası?

Neye yarayacak yeni resmileşen Girne İmar Planı?

Bu insanların bunca fedakarlığı çöpe mi atılacak?

İmar Yasası boşuna mı çıkmış olacak?

Unutmadan yazmış olayım. İnşaat sahibi Mustafa Özarın, Belediye’den ruhsat alınmadığı halde yasa dışı olarak çıkılan üçüncü kat için “art niyetleri olmadığını ve bunu zaman kazanmak için yaptıklarını” söyledi.

Böylece yangından mal kaçırırcasına işi oldu bittiye getirmeye çalıştı. Kaya Oteli olayındaki gibi “nasıl olsa yapanın yanına kar kalır” düşüncesiyle hareket etti.

Bunları art niyetle yazmıyorum. Uydurmuyorum da.

Yazmamın nedenlerinden birisi şu:

Mustafa bey üçüncü katı çıkacağının haberini, aylar öncesinde uçurmuştu. Bunu da Zeytinlik İnisiyatifi üyelerinden duymayan kalmamıştı. Ama emirname ve Girne İmar Planına güvenerek bunun yalnızca hayal olduğunu düşünmüşlerdi.

Bakalım kim kazanacak.

Zeytinlik köyü ve İnisiyatifinin iki yıllık mücadelesi sonunda elde değişen emirname ve buna uygun ilan edilen Girne-Çatalköy İmar Planı mı?

Yani emek ve hukuk mu?

Yoksa rant hırsı mı?

Girne – Çatalköy İmar yasasını oy birliğiyle onaylayan Girne belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin, İmar Yasasını resmi gazetede yayınlayan yeni hükümetin ilgili bakanının ve şehircilik dairesi müdürünün konuyla ilgili net açıklamalarını bekleyip göreceğiz…

24/02/2018 10:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: halil paşa, girne, haber
MANŞETLER

HK Halil Paşa

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.