1 Mayıs: Tüm Dünyada Bayram, İstanbul'da Savaş

ads ads ads ads
01/05/2015

ads
1 Mayıs: Tüm Dünyada Bayram, İstanbul'da Savaş

  Mayıs'a bu yıl da Taksim yasağı damgasını vurdu. 300'e yakın gösterici gözaltına alınırken, polis göstericilere çok sert müdahale etti

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye ve dünyada kutlanırken, İstanbul'daki gösterilere Taksim yasağı damgasını vurdu. Taksim Meydanı'na çıkan tüm yollar sabahın erken saatlerinde polis barikatlarıyla kapatıldı. Şehir dışından gelen takviyelerle birlikte sayıları 20 bini bulan polis ile 63 TOMA, Taksim'e yürümeye çalışan göstericilere engel oldu. Başta Beşiktaş olmak üzere, Kurtuluş, Osmanbey, Fulya, Okmeydanı ve Bakırköy'de polis göstericilere sert müdahalede bulunurken, 300'e yakın kişi gözaltına alındı, ancak İstanbul Valisi gözaltı sayısını 203 olarak duyurdu. Beşiktaş'taki olaylarda bir kişi otopark çalışanı tarafından bıçaklandı. Vali Vasip Şahin, olaylarda 18 gösterici ve 6 polisin hafif şekilde yaralandığını söyledi.

Taksim'de hareketli saatler

Devletin yasakladığı Taksim Meydanı ise güvenlik önlemlerine rağmen hareketli bir gün geçirdi. Saat 10:30 sularında, Taksim Meydanı'nda pankart açıp slogan atmak isteyen iki kadın polislerce gözaltına alındı.

Komünist Parti'liler Taksim'e girdi

Bu olaydan yaklaşık bir saat sonra ise Taksim'de bir binaya saklanan 50'ye yakın Komünist Parti üyesi, polis barikatını aşarak Cumhuriyet Anıtı'na ulaşmayı başardı. Yaklaşık 5 dakika süren eyleme sert müdahalede bulunan polis, bazı göstericileri darp ederek gözaltına aldı.

Günün kahramanı bir köpek oldu

Bu gözaltılar sırasında günün en dikkat çekici fotoğraflarından biri de ajanslara düştü. Gözaltına alınan bir eylemciye yaklaşan sokak köpeğinin polis tarafından tekmelenmesi sosyal medyanın en çok paylaşılan fotoğraflarından biri oldu.

Eli sopalılar yine sahnede

Daha önce Gezi Parkı eylemlerinde Ali İsmail Korkmaz cinayeti ve "Palalı esnaf" olayıyla gündeme gelen ve göstericilere saldıran sivil giyimli kişiler bugün de sahnedeydi. Fulya'da göstericilere sopalarla saldıran 3 kişi, daha sonra polisle samimi konuşmalar yaparken görüldü.

Beşiktaş ve diğer bölgelerde sert müdahale

İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile Beşiktaş ve Şişli'de toplanan gruplar saat 12.00'ye kadar Taksim'e yürümek üzere hazırlık yaptılar. Ancak her iki kolda da polisle yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı ve Beşiktaş, Feriköy, Kurtuluş, Zincirlikuyu, Osmanbey, Okmeydanı gibi noktalarda polis müdahaleleri yaşandı.

İstanbul'daki gösterilerde CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, gözaltılar sırasındaki uygulamalara tepki gösterip otobüse vurunca elinden yaralandı. HDP İstanbul 2. Bölge 5. Sıra Milletvekili Adayı Dr. Salih Şahin de tartaklanarak gözaltına alındı.

Beşiktaş'ta bir eylemci bıçaklandı

Beşiktaş'ta bir genç bir otoparkçı tarafından bıçaklanırken, Fulya'da da iki gösterici kimliği belirsiz sivil kişiler tarafından darp edildi. İstanbul'da ayrıca Şirinevler, Fatih, İncirli gibi noktalarda da gösteriler yapıldı.

Vali: İkinci bir emre kadar Taksim kapalı

Valilik 203 kişinin gözaltına alındığını, yaşanan olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin yaralandığını duyurdu.

Valilik’ten yapılan açıklamada ayrıca, “Yapılan çalışmalar neticesinde saat 16.00 itibariyle; 2 adet ses bombası, 1 adet silah, 54 adet Molotof kokteyli,5 adet havai fişek rampası, 6 adet sapan, 6 adet maske, 1 adet telsiz ve 1 adet kar maskesi ele geçirilmiştir” denildi.

Vali Vasip Şahin, "meydan ne zaman açılacak?" sorusuna, "İkinci bir emre kadar kapalı" yanıtını verdi.

Kim nerede toplanmıştı?

DİSK, KESK, TTB, CHP, HDP, Öğrenci Kolektifleri, Birleşik Haziran Hareketi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Mücadele Birliği ve Devrimci Proletarya Beşiktaş'ta toplanma kararı almıştı. Komünist Parti, Anti-Kapitalist Müslümanlar, Kaldıraç, Mücadele Birliği, Devrimci Proletarya ve Alınteri, Halk Cephesi, Emek ve Özgürlük Cephesi Şişli'de buluşmuştu. (t24.com.tr)

01/05/2015 19:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: 1 mayıs, istanbul
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

YKS'ye başvuru sayısı yarım milyon düştü! Eğitim uzmanı değerlendirdi

HK TÜRKİYE

8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak üniversite sınavına başvuranların sayısı, geçen yıla göre yarım milyon azaldı. Özellikle üniversite öğrencisi, üniversite mezunu gibi bazı mezun kategorilerinde başvurular yarı yarıya düştü. Sınava giren 12. sınıf öğrenci sayısında ise 224 binlik bir artış var. Peki bu durum, sınavı nasıl etkileyecek? Eğitim Uzmanı Salim Ünsal değerlendirdi.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.