2. Akdeniz Ayrelli Festivali

ads ads ads ads
13/04/2014

ads
2. Akdeniz Ayrelli Festivali

“2. Akdeniz Ayrelli Festivali” Akdeniz köyünde gerçekleştiriliyor.

Lapta Belediyesi, Akdeniz Muhtarlığı ve Akdeniz Köyü Kalkındırma ve Çevreyi Koruma Derneği (Akçev-Der) işbirliğinde düzenlenen festivalin açılışı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Girne Kaymakamı Mehmet Emingil, Akdeniz Köyü Muhtarı İbrahim Güren tarafından yapıldı.

Festivale Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bazı milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bereket Duası’yla açılan festivalde, kurulan stantlarda, taze ve kavrulmuş ayrelli, Kıbrıs’a özgü hamur işi yiyecekler, zeytin ve zeytin yağı, tatlılar, macunlar, meyveler satışa sunuldu.

Halk dansları ve modern dans gösterilerinin sunulduğu festivalde, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yabancı orta yaş üstü kadınlardan oluşan “Kıbrıs Line Dance Society/Line Dancing Across Northern Cyprus” grubu gösteri sundu.

Festivalin açılışında sırasıyla; Akdeniz Köyü Muhtarı İbrahim Güren, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş birer konuşma yaptı. 

GÜREN

Festivalin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Köyü Muhtarı İbrahim Güren, festivallerin, köylerin coğrafi güzelliklerini tanıtmak, gelenek, görenek ve kültürlerini yaşatmak adına önemli olduğuna dikkat çekerek, düzenlenen festivallerle köylerini tanıtma fırsatı da bulduklarını söyledi.

“Akdeniz köyünün ekosunu bugüne kadar korumayı başardık” diyen Güren, gelenek, görenek kültürlerinin de bozulmadan bugünlere getirmeyi başardıklarını sözlerine ekledi.

NAMSOY

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da, bu yıl Akdeniz Ayrelli Festivali’nin ikincisinin düzenlendiğine işaret ederek, Akdeniz Köyü’nün bugüne kadar birçok kültüre ev sahipliği yaptığını, tarihi, kültürel zenginliklerin yanı sıra, doğal yapısı ve ormanları ile de önemli olduğunu söyledi.

Akdeniz Köyü hakkında bilgi veren Namsoy, Akdeniz Köyü’nün kendine has örf ve adetlerini kaybetmeyerek, bugünlere kadar kendi değerlerini taşıyabildiğini kaydetti.

“Özellikli Çevre Koruma Bölgesi’’ olarak ilan edilip koruma altına alınan bölgenin ayrıca “Avrupa Birliği Natura 2000’’ koruma alanı kapsamında olduğunu ifade eden Namsoy, Akdeniz Köyü’nde bolca yetişen Ayrelli’nin (Kuşkonmaz) köy halkının bir nevi geçim kaynağı olduğunu vurguladı.

Lapta Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında da bilgi veren Namsoy, “muhtarlığımız ve AKÇEV Derneği ile birlikte Avrupa Birliği Kırsal Kesim Kalkınma Programı çerçevesinde Kuzey Batı bölgesi için açılmış olan ‘’1 MİLYON’’ Euro’luk hibe programına sunmuş olduğumuz projeler neticesinde ‘’550 BİN’’ Euro’luk kısmını almış bulunmaktayız. Böylece Akdeniz yol ve meydan düzenlemeleri, İlkokul’un restorasyonu ve çevre düzenlemesi çalışmalarına yönelik kısa bir süre içerisinde ihaleye çıkılacaktır” dedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, gelecek yıllarda yapılacak festivallerin Turizm Bakanlığı ile işbirliği içinde, o dönem otellerde bulunan turistlere turlar düzenlenerek, daha organize yapılması için çalışma yapılacağını söyledi.

Bölgenin koruma altında olduğuna işaret eden Denktaş, “korumanın, dokunmama, olduğu gibi bırakma ve ilgilenmeme anlayışından çıkarılması gerekmektedir” dedi.

Korundukça gelişen, geliştikçe daha da güzel korunan, bölgenin özelliğini bozmayan, ama ekonomik açıdan da bölge yaşayanlarına fayda sağlayan bir anlayışa taşınması döneminden geçildiğini vurgulayan Denktaş, gelecek yıllarda hem bölge, hem de KKTC’ye layık olduğu şekilde, turistlerin akın akın gelmesi, turizmin öneminin hep birlikte kavrandığı bir dönemden geçilmesini temenni etti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, basın yaptığı açıklamada, festivallerin değişik yörelerdeki insanların gelenek, görenek ve alışkanlıklarını yansıttığını belirterek, festivallerin bu gelenek ve görenekleri geleceğe taşıma adına önemli olduğunu vurguladı.

Festivallerin ayrıca bölge ekonomisine de katkı yaptığını ifade eden Yorgancıoğlu, “festivallerde el emekleri değer buluyor, geleneksel tatlar karşılık buluyor dolayısıyla bu tür etkinlikleri olumlu buluyorum” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, son zamanlarda oldukça yaygınlaşan festivallerin biraz daha sistemli organize edilirse daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

13/04/2014 15:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akdeniz, ayrelli festivali
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.