3 Sendikadan Girne Akçiçek Hastanesi'nde Ortak Eylem

ads ads ads ads
29/05/2017
HK

ads
3 Sendikadan Girne Akçiçek Hastanesi'nde Ortak Eylem

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES) ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) bugün Girne Akçiçek Hastanesi’nde ortak eylem gerçekleştirdi.

Hastanede yaşanan sorun ve eksikliklere dikkat çekme amacıyla, 09:00-12:00 saatleri arasında gerçekleştirilen eylemde; acil servis, diyaliz ve yatılı hastalar dışında hizmet verilmedi.

KTHES Başkanı Ali Özgöçmen ve KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’ın birer konuşma yaptığı eylemde, ortak açıklamayı Tıp-İş Başkanı Sıla Usar İncirli okudu.

ÖZGÖÇMEN: “HASTANELERDEKİ HEMŞİRE SAYISI YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE FAZLA ÇALIŞMAKTAN ARTIK TÜKENDİK”

KTHES Başkanı Ali Özgöçmen yaptığı konuşmada, ortak eylemi; hekim, hemşire, sağlık çalışanı ve halkın hak ettiği kaliteli hizmeti alabilmeleri için gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bu sürecin, halkın hak ettiği sağlık hizmeti kalitesine ulaşması, çalışanların özlük haklarının birleştirilmesine kadar devam edeceğini ifade eden Özgöçmen, hastaneye yeterli sayıda hekim, hemşire, ebe ve diğer çalışanların istihdam edilmesi yanında alt yapının iyileştirilmesi ve yasaların güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

“Hastanelerdeki hemşire sayısı yetersizliği nedeniyle fazla çalışmaktan artık tükendik. Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Karpaz’da çalışanların gücü tükendi” diyen Özgöçmen, 400’e yakın hemşire açığı ortada iken ek mesailere ödenen paranın bu istihdamları karşılamaya yeteceğini savundu.

KAPTAN: “ENDİŞE DUYMAYAN TEK HÜKÜMET”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise “sözün biti yerdeyiz” diyerek, ülkede kaliteli sağlık ve eğitimin bulunmadığını; çalışanlar ile halkın endişeli olduğunu savundu.

“Tek endişesi olmayan; kendilerine lüks yaşam sağlayan, Mercedes alan, kendilerine her türlü gezileri organize eden Hükümet yetkilileri” diyen Kaptan, hastanelerde yeter sayıda; doktor, hemşire, sağlık çalışanı, laboratuar ve diğer alanlarda çalışan bulunmadığı için insanların acı çekmekte olduğunu iddia etti.

Hükümetin konu ile ilgili adım atmaktan kaçındığını savunan Kaptan, sendikanın bu alanlarda güçlü olmasına rağmen halkın hizmet almasına engel olmamak adına eylem yapmadığına dikkat çekti ancak hükümeti uyarmaya devam edeceklerini söyledi.

Sorun çözülmediği takdirde bu tür eylemleri yapmak zorunda olduklarını da dile getiren Kaptan, hükümete; ülke sağlığının daha kaliteli olabilmesi için doktor, hemşire, sağlık çalışanı, laboratuvar ve teknisyen açıklarını gidermesi yönünde çağrı yaptı.

USAR: “GİRNE NÜFUSU 70 BİNDEN FAZLA”

Tıp-İş Başkanı Sıla Usar da okuduğu ortak basın açıklamasında, Girne Akçiçek Hastanesi’nin 70 bin nüfusa 2. basamak sağlık hizmeti veren bir hastane olduğunu ifade ederek, her geçen gün bina, nüfus, trafikte araç sayısının arttığına dikkat çekti.

“Peki bu şehirde yaşayan belki yüz binden fazla yurttaşa reva görülen sağlık hizmeti ne durumda? Binlerce öğrenci, turist, sağlık hizmeti alabiliyor mu?” sorusunu yönelten Usar, Girne Akçiçek Hastanesi’nin böyle bir nüfusa eksik hekim, hemşire ve personel kadroları ve yetersiz fiziki koşullarda hizmet vermeye çalıştığını kaydetti.

“DOKTOR SAYISI DÜŞTÜ, YERLERİ HALA DOLDURULMADI..”

2003 yılında 56 yatak sayısı, 23 doktor hizmet verir iken bugün, 75 yatak sayısına karşı doktor sayısının 17’ye düştüğü ve hemşire sayısının 70 olduğunu belirten Usar, geçen birkaç yıllık sürede kaybedilen; 2 plastik cerrah,  1 çocuk hastalıkları uzmanı, 2 kadın doğum uzmanı, 1 kulak burun boğaz uzmanı, 1 kardiyoloğun yerlerinin yapılan tüm uyarı ve eylemlere rağmen hala doldurulmadığını ifade ederek, “hastalar kendi kaderlerine terk edildi” dedi.

Usar açıklamasında şunları ifade etti:

“İkinci basamak sağlık hizmeti veren bir hastane bünyesinde, genel cerrahi, kadın doğum, çocuk ve dahiliye branşlarının her birinde en az 6 uzman bulunmalıdır. Toplam 24 hekim asgari ihtiyaçtır. Her bir branşta ciddi hekim eksikliği vardır.

“KARDİYOLOG VE RADYOLOJİ UZMANI YOK”

Kardiyoloji, Radyoloji uzmanı yok bu hastanede. Hızır servis ile acil servis ayrılamadı. Bu ne demek? Acil gelen 112 çağrısı için çıkan hemşire acilde görev yapan hemşire. Acil ile Hızır servisi ayırmazsanız acil serviste hastaların ihtiyaç duyduğu hemşireyi hızıra göndermek zorunda kalırsınız. Kaldı ki Girne Akçiçek Hızır’ı yılda 3 bin 159 çağrıya cevap vermiş bir servistir. 3 bin 159 hastaya yokluklar içinde müdahale etmiştir. Bunun yanında yılda 84 bin 247 poliklinik hastası, 3 bin 842 yatılı hasta, 3 dahiliye uzmanı 6’şar nöbet tutuyor.

AYDA 12 GECE SERVİSLER NÖBETÇİ HEKİMSİZ KALIYOR

Ayda 12 gece servisler nöbetçi hekimsiz kalıyor. 81 bin 290 acil servis hastası ki her vardiyada tek hekim çalışıyor. 5 bin 179 diş polikliniği hastasına 3 diş hekimi hizmet vermiştir.

17 Hekim, 3 diş hekimi ve 70 hemşire ile verilen hizmet sayısına dikkat çekmek isteriz.”

Tıp-İş Başkanı Sıla Usar, Girne Akçiçek Hastanesi’nin “gerçek bir hastane” olabilmesi için gerekli gördüklerini şöyle sıraladı:

“ 2 Dahiliye, 1 Kardiyoloji, 1 Radyoloji, 1 Üroloji, 1 Anastezi uzmanı, KBB ve acil servis nöbetçi doktorlarına ivedilikle ihtiyaç vardır.

Güvenli ve kaliteli acil ve Hızır servis hizmetleri için bu iki hizmetin ayrılması gerekmektedir. Bunun için en az 7 hemşireye ihtiyaç var. Servis vardiyaları için 6 hemşire, gece santralde telefonları yanıtlayacak, elektrik ve tesisat arızalarını giderecek, eczanede, kitabet, röntgen kadrolarında çalışacak personele ihtiyaç  var.

Sağlık hizmetlerinin güvenli ve kaliteli olabilmesi için ise teşkilat yasasının 2017 yılı içinde güncellenip yasallaşması, hekim, hemşire ve personel kadro sayılarının ivedilikle arttırılması, yeni branş kadrolarının oluşturulması, ilk atama sınavlarının yapılması, sağlıkta taşeronlaşmaya son verilmesi ve sağlık alanındaki yasal çalışmaların sonuçlandırılmasına ihtiyaç vardır.”

“MÜCADELE HER YURTTAŞ EŞİT, AYNI KALİTE VE GÜVENDE SAĞLIK HİZMETİ ALANA KADAR SÜRECEK”

Açıklamanın sonunda yetkililere; “ya Girne Akçiçek Hastanesi’ni gerçek anlamda bir ikinci basamak sağlık hizmeti veren bir hastane yapın ya da kapatıp sonuçlarına katlanın” diyen Usar, mücadelenin her yurttaşın Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a eşit, aynı kalite ve güvende sağlık hizmeti alana kadar devam edeceğini söyledi.

29/05/2017 14:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: girne akçiçek hastanesi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.