4 dolarlık telefonun teslimatı başlıyor

ads ads ads ads
27/06/2016

ads
4 dolarlık telefonun teslimatı başlıyor

4 dolara akıllı telefon satacağını duyuran Hindistan merkezli akıllı telefon üreticisi, ilk teslimata 30 Haziran'da başlıyor

Hindistan merkezli akıllı telefon üreticisi Ringing Bells, Şubat ayında duyurduğu 4 dolarlık akıllı telefon Freedom 251’in ilk teslimatını 30 Haziran’da yapacağını açıkladı. 70 milyon cihaz için sipariş alan şirket, ilk aşamada 200 bin telefon teslim edeceğini duyurdu.

Sattığı her üründen zarar ettiğini açıklayan şirket, yine de tüm siparişleri karşılayacağını taahhüt etti, üstüne bir de cihazın özelliklerini geliştirdi.

4 dolara telefon olur mu?

Hindistan Telekomünikasyon Bakanlığı ile bağlantılı olduğu da iddia edilen şirket, 4 dolara akıllı telefon satacağını açıkladığında herkesin tereddütleri vardı. Pek çok kişi, sadece merakından telefon için sipariş verdi.

Cihazda kullanılan elektronik parçalarının masrafının en az 40 dolar olduğunu ifade eden bağımsız Hindistan Hücresel Veri Kurumu, şirketi dolandırıcılıkla suçlayarak bakanlıktan açıklama talep etmişti.

‘Tasarımda fazla esinlenilmiş’

Kurum, hiçbir servis sağlayıcı sim kart şirketinin de bu cihaza destek vermediğinin altını çizerek, müşterileri uyardı. Freedom 251’in aslında dış görünümde tamamen Çin malı Adcom Ikon 4 telefonuyla aynı olduğu ortaya çıkmış, yazılımdaki tüm görsellerin de iPhone’dan alındığı anlaşılmıştı.

“Zarar ediyoruz, olsun”

Fakat şirketin yöneticisi Mohit Goel, tüm eleştirilere rağmen üretimden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. “Tüm hükümet kurumlarının soruşturmalarına açığız” diyen Goel, “Freedom 251 modeli de dahil, müşterilerimize en ucuz ve en kaliteli ürünleri sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Bu modelde sattıkları her üründen zarar ettiklerini belirten Goel, hedeflerinin kırsal kesimdeki fakir Hindistanlıları teknolojiyle buluşturmak olduğunu söyledi.

Goel, “Hatalarımızdan ders çıkardık ve sessizce işimize odaklandık. Şimdi bu çift hatlı, 4 inçlik model teslimata hazır. Sözümü tutmanın kıvancını yaşıyorum” dedi.

Kamerayla bataryayı da yükselttiler

Şirket, ilk açıklamasında 4 inç boyutunda qHD IPS teknolojili ekran, 1,3 GHZ dört çekirdekli işlemci, 1 GB RAM (bellek) ve 8 GB hafıza kapasitesi duyurmuştu.

Arka kamera 3,2 megapiksel ve ön kamera da 0,3 megapiksellik olacaktı. Batarya da 1,450 mAh olarak duyurulmuştu.

Firma, teslimat öncesi özellikleri yükseltti. Arka kamera 8 megapiksel oldu, ön kamera 3,2 megapiksele yükseltildi. Batarya da güçlendi, 1,800 mAh oldu.

Şirket, ay sonuna kadar 2,5 milyon cihazın teslimatını bitirmeyi planlıyor.

Hükümet destekli mi?

Geçen sene kurulan Ringing Bells şirketi, 3000 rupi (50 dolar civarı) fiyatlı 4G uyumlu telefonuyla da kısa süre önce adından söz ettirmişti. Buna karşın şirket, üretim sürecinde pek de şeffaf değil. Ayrıca şirket, Hindustan Times gazetesinin iddiasına göre hükümetten güçlü destek alıyor.

Son birkaç ayda Hindistan hükümetinin “Hindistan’da yap” projesi uyarınca sağladığı teşvik imkanları üzerine Xiaomi, Motorola ve Gionee gibi telefon üreticileri de, Hindistan’da fabrikalar kurmaya başladı. 

Kaynak: Al Jazeera, Mashable

27/06/2016 12:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ringing Bells, Freedom 251
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.