Bu testi mutlaka yaptırın

ads ads ads ads
27/08/2015

ads
Bu testi mutlaka yaptırın

Yeni doğan bir bebeğe ilk bir ay içinde işitme tarama testi yapılması gerektiği belirtildi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, yeni doğan bebeklerde işitme problemlerinin erken teşhis edilip gerekli önlemlerin alınmaması halinde konuşma açısından ciddi problemlere, sağırlık-dilsizlik, zeka ve gelişim geriliği gibi sorunlara sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Bebeğin işitmesinde sorun olduğu izlenimi edinildiği durumlarda da daha kapsamlı incelemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu test ile bebeklerin işitmelerini basitçe kontrol ediyor ve işitme sorunu olmadığından emin olmaya çalışıyoruz. Bütün dünyada yaygın olarak yapılmakta olan işitme kontrol edici tarama testi, ülkemizde de Sağlık Bakanlığı'nca zorunlu kılınmıştır" dedi.

Bu testin öneminin işitmeyen bebeklerin bir an önce saptanmasının sağlaması olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, “Çünkü bebek yaşamının en erken aşamalarında sesi tanımaya başlar ve beyni de o yönde gelişmelerini sürdürür. Bebeğin işitmiyor olduğu geç saptanacak olursa, bebeğin işitsel gelişiminin çok değerli bir aşaması yitirilmiş olacaktır. Yitirilen bu aşamanın telafi edilmesi belki çok kısıtlı olacak, belki de hiçbir zaman olanaklı olamayacaktır. Bu nedenle tüm yeni doğanlara işitme taraması yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

İşitme kaybının doğumsal olduğu gibi doğumun ardından da ortaya çıkabileceğine işaret eden Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, doğumun ardından görülen kabakulak, kızıl, kızamıkçık, menenjit gibi yüksek ateşle seyreden hastalıkların bebeklerde işitme kaybına yol açabildiğini, ebeveynlerin bu hastalıkların ardından bebeklerin işitme yetisinde kayıp olup olmadığını da kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak : İHA 

27/08/2015 15:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İşitme test, bebek sağlığı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.