KTÖS, Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı, kurul toplantısı bastı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS) terfi işlemlerini protesto amacıyla Eğitim Bakanlığı önünde turuncu balonlu eylem yaptı, kurul toplantısını bastı

ads ads ads ads
07/01/2011
TAK

ads
KTÖS, Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı, kurul toplantısı bastı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı ana, ilk ve özel eğitim okullarına yönelik müdürlük ve müdür vekilliği terfi sınavlarına partizanlık ve şaibe karıştığı iddiasıyla bugün bakanlık önünde turuncu balonlarla protesto eylemi yaptı. Sendika yetkilileri ardından da kurul toplantısını bastı.

Bakanlık önünde “Doğru Söyleme Erdemini Nasıl Öğretelim?”, “Adam Kayırma ve Partizanlığa Hayır”, “Yalanlara ve Dedikodulara Karnımız Toktur” pankartlarıyla ve turuncu balonlarla bakanlığı protesto eden KTÖS yetkilileri, UBP hükümetini “partizanlık, adam kayırmacılık ve şeffaf olmamakla” suçladı.

SENDİKACILAR TOPLANTIYI BASTI, BAKAN KAPIDA KALDI

KTÖS Başkanı Güven Varoğlu ile KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil bakanlık önünde yaptıkları açıklamaların ardından sendika yetkilileriyle birlikte bakanlıkta yapılan Kriter Değerlendirme Kurulu toplantısını bastı. “Son son son, partizanlığa son” sloganlarıyla toplantının yapıldığı odaya giren sendikacılarla, aynı anda toplantıya gelen Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu arasında herhangi bir olay veya atışma yaşanmazken; bakan izdiham nedeniyle bir süre toplantı odasına giremedi. Toplantı halinde bulunan kurul üyeleri eylem nedeniyle kapıyı açmayınca, Bakan Çavuşoğlu da bir süre kapıda beklemek zorunda kaldı.

KİMSE YASALARIN ÜZERİNDE DEĞİL

Kapının açılmasının ardından toplantıya giren Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, KTÖS’ün itirazlarının üzücü olduğunu söyledi.

Sendikanın öğretmenlerin yükselme kriter tüzüğüne itiraz ettiğini, oysa bakanlığın yürürlükteki yasa ve tüzüklere bağlı kalmak zorunda olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, kimsenin yasaların üzerinde olmadığına dikkat çekti.

Yıllardır yapılmayan terfi sınavlarını sendikayla görüşerek yapmaya karar verdiklerini, sonra bu sınavların incelemeler dolayısıyla ertelendiğini ve gecikme yaşandığını, ancak Kamu Hizmeti Komisyonu’nun sınavların 29 Ocak’ta yapacağını anımsatan Çavuşoğlu, sendikanın itirazının haklı olmadığını, kurulun kriterleri belirlemeye çalıştığını, tüzüğe aykırı bir şey yapılmadığını ve tüzüğe uyulması gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu, tüzüğe uyulmaması halinde hukuki davalara sebebiyet verilebileceğini kaydetti.

YASAL OLMAYAN, PARA KARŞILIĞI KURSLAR?

Çavuşoğlu, “kriter puanlarının yasal olmayan veya para karşılığı kurslardan alınan sertifikalarla yükseltildiği” iddialarının sorulması üzerine, bu konuda yasaların ortada olduğunu, kurulun da zaten incelemelerini bu yönde yaptığını ve süzgeç görevi gördüğünü dile getirdi.

“Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan sınav sorularının dışarı çıkarıldığı” iddialarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bu konuda çok iddialar yapıldı, ancak ben bir yorum yapmayacağım” ifadesini kullandı.

İddiaların ortaya atıldığı komisyonda yıllardır birçok siyasinin görev yaptığını, bu konuda endişeleri olmadığını, eğer endişe duyulursa ülkedeki bütün sınavların ve terfilerin şaibe altına sokulabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, böyle yapmakla ülkeye zarar verildiğini ve herkesin şaibe altına sokulduğunu belirtti.

KURŞUN KALEMLE DEĞERLENDİRME OLMAZ

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, toplantıya girdiklerinde terfi için başvuran öğretmenlerin oluşturduğu 215 dosyanın 3 kişi tarafından değerlendirildiğini gördüklerini, değerlendirmelerin de kurşun kalemle yapıldığını iddia ederek, bunun partizanlığın açık göstergesi olduğunu savundu.

Elcil toplantının sendikadan gizli yapıldığını da savundu ve başvuru yapan öğretmenlerin tümünün buna itiraz etmesini istedi.

Hükümeti partizanlık, adam kayırmacılık ve devlet imkanlarını dağıtmakla suçlayan Elcil, bakanlığa bağlı ana, ilk ve özel eğitim okullarında 23 müdürlük ve 8 müdür muavinliği mevkisinin boş olduğunu; bu mevkilerin doldurulması için iki yıldan beri talepleri olduğunu anlattı.

Hükümeti, “terfileri düzenleyen Öğretmenler Sınav Tüzüğü’nü partizanca değiştirmek, kendi yandaşlarına gizli kurslardan ve para ile alınan naylon belgelere göz yumarak avantaj sağlamaya çalışmakla” suçlayan Elcil, gelinen sürecin şaibeli bir ortam yarattığını savundu.

Elcil, objektif bir terfi sistemi yaratılmadan yapılacak değerlendirmeleri kabul etmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Tüzük gereği sendikamızın da gözlemci olarak bulunması gereken Kriter Değerlendirme Kurulu’nun yangından mal kaçırır gibi gizli gizli değerlendirmelere devam ettiği bilgisi ulaştı. Bakanlık tarafının şeffaf, hesap verebilir ve objektif olması gereken kriter değerlendirmesi uygulamasına gizli gizli devam etmesi, partizanlık ve adam kayırma yapıldığının da açık göstergesidir. Bu yapılan düzenlemeler adam kayırmaya ve partizanlığa yöneliktir.”

KTÖS Başkanı Güven Varoğlu da, terfilerin şaibe altında olduğunu iddia ederek, bu değerlendirmelere güvenmediklerini söyledi ve mücadelenin süreceğini kaydetti.

SENDİKANIN ÖNERİLERİ…

KTÖS, bakanlıktan, atamalarda değerlendirmenin şu prensiplere göre yapılmasını talep etmişti:

“Münhal açıklandıktan sonra yapılan tüm kurs, seminer ve konferansların kriter değerlendirmede uygulamaya konmaması; tüm öğretmenlere duyurulmadan bir kısım öğretmenin aranmasıyla gizli gizli gerçekleştirilen 66 saatlik kursun değerlendirmeye alınmaması (sözkonusu kursta aynı hafta içinde para karşılığı ayrı ayrı katılım belgesi verilmesi tam bir bilimsel sahtekarlıktır); terfilere başvuran tüm adayların teker teker belgelerinin kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi; tüzük gereği dernek ve kulüp yöneticiliği gibi belgelerin kaymakamlık gibi yetkili devlet kurumları tarafından onaylanması; onaysız belgelerin geçersiz sayılması…”

KTÖS, maaş karşılığı yıllar içinde gerçekleştirilen görevlerin tamamının belgelenmesi mümkün olmadığından, bu durumun başvuran adaylar arasında ciddi bir eşitsizlik yarattığına da işaret etti.

07/01/2011 15:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Gösteriler, Eylemler, KTÖS kurul toplantısı bastı, eylem yaptı, KTÖS
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.