500 Batılı kadın 'cihat gelini' oldu

ads ads ads ads
29/05/2015

ads
500 Batılı kadın 'cihat gelini' oldu

İngiltere’de yapılan bir araştırma, yaklaşık 550 Batılı kadının IŞİD’e katılmak üzere ülkelerini terk ettiğini ortaya koydu.

Londra’daki King’s College’ın Stratejik Diyalog Enstitüsü ve Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi tarafından yapılan araştırmada, IŞİD’e katılan kadınların giderek daha genç olduğu, rahat ailelerden gelen ve çoğunlukla iyi eğitim alanların propaganda ve katılımlarda kritik rol oynadıklarını gösterdi.

Reuters’ın haberine göre; IŞİD saflarına katıldıkları sanılan 100’ü aşkın Batılı kadının sosyal medya aktivitelerini baz alan araştırmacılar, kadınların birçok farklı sebeple terör örgütüne katıldıklarını söyledi.

KADINLARDA DA TIPKI ERKEKLER GİBİ...

Araştırma, kadınların IŞİD’e esasen ‘cihat gelini’ olmak için katıldıkları varsayımının ‘indirgemeci’ hatta yanlış olduğunu gösteriyor. Tıpkı terör örgütüne katılan Batılı erkekler gibi, kadınlar da kendilerini sosyal ve kültürel olarak dışlanmış hissediyor, Müslümanların zulme uğradığına inanıyor ve bu konuda hiçbir şey yapılmadığı için kızgınlar. Ayrıca idealist dini görev, kız kardeşlik duygusu ve macera tutkusu da onlar için çekici geliyor.

Fakat IŞİD yönetimi altında yaşam, internette yansıtılandan çok farklı. Şartlar çetin ve bazı kadınlar genç yaşta dul kalıyor. IŞİD kontrolündeki topraklarda Batılı kadınların ilk ve en önemli sorumluluğu, nişanlandıkları cihatçı kocalarına iyi bir eş olmak ve cihatçılığın gelecek kuşağına kaynaklık etmek.

ORADA HAYAT İDEALİZE EDİLDİĞİ GİBİ DEĞİL

Rapordan çıkan sonuç ise şöyle: “Özel olarak kadınları hedef alan “aşırılık karşıtı” mesajlar yayılmasına, IŞİD yönetimi altındaki hayatın idealize edilenden çok farklı olduğunun ayrıntılı olarak anlatılmasına ve Suriye, Irak’tan dönenlerin topluma kazandırılması ve radikal ideolojiye karşı daha iyi programlar ortaya koyulmasına ihtiyaç var.” 

29/05/2015 07:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: cihat gelini, IŞİD, ışid’e katılan kadınlar
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.