Parayı Devlet kazanıyor!

Havadis Gazetesi’nin pazar eki “Poli”nin araştırması, ekonomideki bir gerçeği ortaya çıkardı. Tüketici, akaryakıt, sigara ve iletişime yüksek vergi ödüyor

ads ads ads ads
28/02/2011
Poli Dergi

ads
Parayı Devlet kazanıyor!

PARAYI DEVLET KAZANIYOR… Poli dergisi araştırmasına göre, 100 TL’lik telefon faturasına, tüketici 52 TL vergi ödüyor. Ortaya çıkan 152 TL’lik faturanın sadece 48 TL’si ilgili GSM şirketine kalırken, devlet, iletişim alanında oluşturulan 100 TL değere eklenen 52 TL’lik verginin ardından 104 TL kazanıyor

AKARYAKITTA YARI YARIYA VERGİ… Piyasada litresi 2 lira 49 kuruşa satılan 97 oktan benzinden, devletin çeşitli isimler adı altında aldığı vergilerin toplam tutarı, 97 kuruş. 50 litre hacme sahip ortalama bir araba akaryakıt tankını doldurmak için ödenen 124 lira 50 kuruşun, 48 lira 50 kuruşu vergi olarak devlete gidiyor

Kaynak: Poli dergisi
Ülkemizde satılan bir çok mal ve hizmetin fiyatı, yüksek vergi ve fonlar nedeniyle artıyor. Hükümet, kaynak yaratma adına, sigara, akaryakıt, iletişim gibi “olmazsa olmaz tüketim” alanlarında ciddi fonlar uyguluyor.
Poli dergisi araştırmasına göre, 100 TL’lik telefon faturasına, tüketici 52 TL vergi ödüyor. Ortaya çıkan 152 TL’lik faturanın sadece 48 TL’si ilgili GSM şirketine kalırken, devlet iletişim alanında oluşturulan 100 TL değere eklenen 52 TL’lik verginin ardından 104 TL kazanıyor.
Güney Kıbrıs ile yaratılan 100 TL’lik iletişim değerinden 15 TL vergi alıyor… Türkiye ise 100 TL telefon faturasına 40 TL ekliyor. Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta iletişim şirketlerine daha fazla pay bırakıldığı için, GSM şirketleri de çeşitli kampanyalarla ucuz iletişim imkanı yaratıyor.

Pahalı vergi iletişimi baltalıyor
Dolaylı vergi oranları öylesine yüksek ki, bu oranları daha da artırmak hükümet adına neredeyse olanaksız hale geldi.
Örneğin ödediğimiz mobil telefon faturalarının %52’si, bir paket sigaraya ödediğimiz 7 liranın %76.4’ü ve bir litre benzin için ödenen 2.49 liranın %39’u dolaylı vergi olarak Maliye’nin kasasına giriyor.
Havadis eki Poli dergisi haber ekibinin ulaştığı vergi rakamları şöyle:
Mobil telefon konuşma ücretlerinden KKTC’de alınan dolaylı vergi oranı, Güney Kıbrıs fiyatlarından 3.46 kat, Türkiye fiyatlarından ise, 1.3 kat fazla.
Piyasada 7 liraya satılan bir paket sigaradan devletin çeşitli isimler adı altında aldığı vergilerin toplam tutarı 5 lira 35 kuruş. Piyasada litresi 2 lira 49 kuruşa satılan 97 oktan benzinden, devletin çeşitli isimler adı altında aldığı vergilerin toplam tutarı 97 kuruş.
50 litre hacme sahip ortalama bir araba akaryakıt tankını doldurmak için ödenen 124 lira 50 kuruşun, 48 lira 50 kuruşu vergi olarak devlete gidiyor.


İletişimdeki karşılaştırmalı fon ve vergi tablosu:
Ülke Fatura tutarı Vergi Şirkete kalan
KKTC 100 TL 52 TL 48 TL
Türkiye 100 TL 40 TL 60 TL
Güney Kıbrıs 100 TL 15 TL 85 TL

Hükümetin işi kolay değil
Poli dergisi ekibi, yaptıkları fon araştırmasının ardından, ilgili habere, “Hükümetin yeni kaynak yaratmada işi zor” denilerek, şu yorumda bulunuldu:
“KKTC Hükümeti’nin emekli maaşlarını indirerek başlatmaya çalıştığı tasarruf tedbirleri, Yüksek Mahkeme’den döndü ve tasarruf girişimi başlayamadan akamete uğradı. Hükümet şimdi tasarruf için yeni yollar arıyor.
Hükümetin ekonomi uygulamalarına yönelik, kamu sendikalarının yönelttiği en önemli eleştiri, ekonominin kayıt altına alınamaması. Yani vergi kaçaklarına göz yumuluyor olması. Direkt vergi toplama konusunda başarısız olan hükümet, gelir açığını dolaylı vergilerle kapatmaya çalışırken, bu defa da orta ve az gelirli grupların yaşam düzeylerinin aşağılara düşmesine neden oluyor.
En yaygın tüketilen birkaç madde üzerinde yaptığımız araştırmada, hükümetin, dolaylı vergileri daha da artırma konusunda işinin pek de kolay olmadığını gösteriyor.”

28/02/2011 10:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ekonomi, Fahiş vergi oranları
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.