70 Yıl Sonra Yeniden Basılan Hitler’in ‘Kavgam’ı Yok Satıyor

ads ads ads ads
09/01/2016

ads
70 Yıl Sonra Yeniden Basılan Hitler’in ‘Kavgam’ı Yok Satıyor

Nazi diktatörü Adolf Hitler’in 70 yıl sonra yeniden basılan ‘Mein Kampf (Kavgam)‘ adlı kitabı, baskı sayısının dört katı kadar sipariş aldı.

Nazi rejiminin propagandası niteliğindeki Kavgam, Tarih Enstitüsü tarafından tamamen elden geçirilerek bugün yeniden Almanya’da satışa çıktı. İçeriğin tarihi gerçekler ışığında bilimsel olarak yorumlandığı yeni baskı, tüm tartışmalara rağmen yok sattı.

Tarih Enstitüsü, ilk baskının 4 bin adet yapıldığını ancak şimdiden kitap için 15 bin adet sipariş aldıklarını açıkladı.

Hitler’in ölümünden 70 yıl sonra yayın hakları ortadan kalkan kitabın 1945 yılına dek 12 milyondan fazla basılmıştı. İkinci Dünya Savaşı’dan sonra kitabın yayın hakları Bavyare Eyaleti’ne geçmiş, eyalet yönetimi de telif hakları süresince kitabın yeniden basılmasına izin vermemişti.



‘Kavgam'ın yayınlanması İsrail'de nasıl karşılandı?

Adolf Hitler’in ‘Mein Kampf’ (Kavgam) adlı kitabının yorumlu baskısını yayınlanması İsrail'de de tartışmalara yol açtı. Bilim insanları, kitabın yeniden basılmasının doğru olduğu görüşündeler.

Almanya'da Yakın Tarih Enstitüsü uzmanları 3 bin 500 dipnot düştükleri ‘Kavgam'ın yeni baskısında Hitler'in iddialarını modern araştırmaların sonuçlarıyla karşılaştırdı. Kitabın yayınlanması, telif hakkının 2015 yılının sonunda kalkmasıyla mümkün oldu.

‘Kavgam'ın orijinal baskısı soykırım kurbanları anıtı Yad Vaşem'de ve İsrail meclisinde de sergileniyor. Hitler'in, Yahudiler hakkındaki nefret dolu ifadelerini sıraladığı kitap İsrail'de yasaklanmamıştı ve İbranicesi 80'li yıllardan beri satılmaktaydı.

Kudüs İbrani Üniversitesi tarih profesörlerinden Oded Heilbronner ‘Kavgam' adlı kitabın kısaltılmış İbranice baskısını yayımlamıştı. Heilbronner birkaç gün önce televizyonda ‘Kavgamın' Nazi Almanya'sındaki önemini anlatırken şunları söylüyordu: “O dönemde kitabı herkes okumuştu ve her yerde alıntısı yapılıyordu. Eylemlerini haklı göstermek isteyen, Hitler'e atıfta bulunuyordu. Almanya'daki okul ve üniversitelerde de ‘Kavgam' bir rehber gibi kullanılıyordu.”

İsrail gazetelerinde haftalardır Hitler'in kitabının Almanya'da piyasaya sürülmesiyle ilgili haber ve yorumlar çıkıyor. Yayınlarda, Bavyera eyaletinin telif hakkını kaybetmesiyle ‘Kavgam'ın yorumlu baskısının Almanya'da satışa çıkarılmasının mümkün olduğu anlatılıyor. Heilbronner, “Kitap zaten bütün dünyaya yayılmıştı. Arapçası bile çıkmıştı. İlk 30 yılda dört ayrı İngilizce baskısı yapıldı. Herkes kitabı kendi maksadına uydurmaya çalışıyor. Neo Naziler her yerde var” diyor.



‘Hitler Almanların düşüncelerinin tercümanıydı'



Bu vesileyle Almanların soykırımdaki sorumluluğu da İsrail'de yeniden tartışılmaya başladı. Başbakan Netanyahu'nun ekim ayında, ‘Hitler'in önce Yahudileri imha etmeye niyetlenmediğini ve Kudüs müftüsü el Hüseyni'nin ısrarı üzerine fikrini değiştirdiğini' söylemesi de konuyu İsrail kamuoyunun gündemine taşımıştı. Netanyahu şöyle konuşmuştu: “Muhammed Emin el-Hüseyni 1941 yılında Berlin'de görüştüğü Hitler'e, ‘Yoksa bunların hepsi Kudüs'e gelir' der. Hitler, ‘Peki Yahudileri ne yapayım?' diye sorunca da müftü ‘Yak onları' der.”

Nasyonal Sosyalizm döneminde Yahudilerin imha edilmesinden Müslümanlar da mı sorumlu? İsrailli yayımcı ve yakın tarih uzmanı Rafael Seligmann İsrail Başbakanının iddiasını şöyle yorumluyor: “Hitler'in (soykırıma) niyetli olmadığı ve gerçeği de bilmediği şeklindeki yalanlara artık son verilsin. Nefreti körükleyen ve tamamlayan Hitler'di.”

Seligman, 2 bin sayfalık yorumlu ‘Kavgam'ı herkesin okuyacağını sanmıyor. İsrailli tarihçi, Hitler'in kötülüklerinin gerçek yüzünün ortaya çıkarılması ve Hitler Almanya'sının daha iyi anlaşılabilmesi için kitabın gerekli olduğunu söylüyor. Seligman, “Sanki kitabı kimse okumamış gibi davranılıyor. Oysa onun eğitim düzeyindeki ve onunla aynı dili kullanan kitleler kitabı okudu. Haykırarak dışa vurduğu fikirleri beğenildi. Hitler, çoğu Alman'ın düşündüğünü dile getiren kimseydi”, diyor. İsrailliler, o dönemde yaşayan Almanların ne düşündüklerini bilmek istiyorlar.

DW/ Diken 

09/01/2016 12:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hitler, kavgam
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.