92 yıl sonra İzmir'de ilk ayin!

ads ads ads ads
17/08/2014

ads
92 yıl sonra İzmir'de ilk ayin!

İZMİR'de Ortodoks Rum Kilisesi Aya Vukla'da (Aziz Vukolos), 92 yıl sonra ibadet yapıldı. Ayine, İzmir'de yaşayan Ortodokslar'ın yanı sıra Yunanistan, İngiltere ve Rusya'dan da katılan oldu.

Kiliseyi restore ettirdiği için kendisine şükran plaketi verilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 17 Ağustos depreminin 15'inci yıldönümüne denk gelen ayinde Yunanistan'ın deprem sonrası yaraları sarmak için nasıl koştuğunu hatırlatarak, kilisenin bu dostluk ve kardeşliği daha da geliştireceğini söyledi.

Basmane'de 128 yıl önce yapılan Aya Vukla Kilisesi'nde 1922 yılından bu yana ayin yapılmadı. Kilise, o yıl mübadele ile Rumlar'ın İzmir'den ayrılmasıyla boş kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi harabe halindeki kiliseyi restore etti. İzmir'deki tek Ortodoks Rum kilisesi olan Aya Vukla'da, yapılan restorasyon çalışmalarında dünyada uygulanan en son yöntemler kullanıldı. Duvar ve sütunlar ile tavan da orijinaline uygun restoratörler tarafından yeniden boyayla çizildi. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü tarafından hazırlandı. Tarihi kilisedeki çalışmalarda boya tabakalarının altında gizli kalmış Hazreti İsa figürü, altın ağızlı Aziz Yuhanna ile melekler Mikail ve Cebrail'i simgeleyen duvar resimleri ortaya çıktı.

Bu kilisede Ortodokslar bugün 92 yıl aradan sonra ilk kez ayin yaptı. Meryem Ana'nın göğe alınması bayramını kutlayan Ortodokslar, kiliseyi doldurdu. Yunanistan'ın yanı sıra İngiltere ve Rusya'dan da gelenler oldu. Duaların okunduğu ayinde, sembolik olarak hazırlanan Meryem Ana'nın mezarı elde taşınarak, kilise etrafında dönüldü. Ayine İzmir Başpiskolosu Roceryo'nun yanı sıra CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Ortodoks papazı Kristos, Kocaoğlu'na kiliseyi restore ettirdiği için şükran plaketi sundu. Kristos, şöyle dedi:

"İnançlar insanları biraraya getirmeli. İzmir'deki Rumlar burada toplandık. Aramızda İlgiltere, Rusya ve Gürcistan'dan gelenler de var. Burada Meryem Ana Bayramı'nı kutluyoruz. Dünya çapına bir pazar yaşıyoruz. 92 yıl sonra ilk kez İzmir'de Hıristiyan Aziz Vukolas mezarının olduğu yerdeyiz."

"BURASI İZMİR, TÜRKİYE'NİN EN İLERİ VE AYDINLIK KENTİ"

Aziz Kocaoğlu da konuşmasında binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos depreminin bugün 15'inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Yunanistan'ın o dönem yaraları sarmak için gösterdiği insani çabaya ve desteğe dikkat çekti. Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Bu kilise uzun zamandır harabe halindeydi. Çevresini de kamulaştırarak, düzenledik. Bugün 17 Ağustos'un yıldönümü. Yunanistan'ın büyük depremde bize verdiği desteği çok iyi biliyoruz. Orada pekişen ve giderek artan dostluğumuzun burada yapılan ayinle daha da güçleneceğine inanıyoruz. 6 Şubat'ta Patrik'in de gelecek olması barış ve kardeşlik yolunda önemli ve büyük bir adım. Burası İzmir, Türkiye'nin en ileri en aydınlık kenti. Bu kardeşliğin büyümesi için yerel yönetim olarak çaba gösteriyoruz. Yeniden hoşgeldiniz. Burada yaptığınız ayinin Allah katında kabul olmasını diliyorum."

Tören sonunda Konak Belediyesi Başkan Vekili Erol Öztürk ile Kocaoğlu'nun danışmanı Hasan Tahsin Kocabaş'a da plaket verildi. DHA 

17/08/2014 14:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: izmir, ayin, ortodoks
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.