Yoğun iş temposu beli vuruyor

ads ads ads ads
19/11/2015

ads
Yoğun iş temposu beli vuruyor

Sırt ve bel ağrıları; ayakkabı giyerken veya aniden dönme gibi basit nedenlerle oluşabilirken, travma ya da ağır yük kaldırma gibi eklenlerden de kaynaklanabilir. Beu ağrıların bir diğer önemli nedeni ise yoğun iş temposu.

İnsanların yüzde 70'inin hayatlarının bir döneminde bel ve sırt ağrıları ile karşılaştığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şahap Demirboğan, bu ağrıların hastaların yüzde 90'ında bir hafta içinde geçtiğini, yüzde 10'unda ise kronik hale geldiğini söyledi.

Sırt ve bel ağrılarının kişide isteksizlik, mutsuzluk, iş veriminde azalma, stresli bir yaşam ve sabah yorgunluğu gibi sorunlara yol açtığını belirten Dr. Demirboğan, kas-iskelet sistemi denildiğinde çok geniş bir hastalık grubunun akla geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bunlar iltihabi olanlar ve mekanik olanlar olarak ikiye ayrılır. İltihabi olan rahatsızlıklar da mikroplu ve romatizmal olarak ayrılır. Genel kanı; bel ağrıları tüm tedavilere karşın 6 hafta gibi bir süreden fazla sürüyor ve geçmiyorsa kronikleştiğidir.”

BEL VE SIRT AĞRILARINA YOL AÇAN HASTALIKLAR

Uzm. Dr. Şahap Demirboğan, belde ve sırtta ağrıya neden olan sorunlar hakkında şu bilgileri verdi:

• Duruş (Postür) Bozuklukları: İş yerinde ya da çalışma masasında devamlı ve düzgün olmayan bir duruş şekli, zamanla birçok kas spazmına ve bel ağrısına neden olur.

• Fibrosit Sendromu: Kas spazmı olarak da bilinir. Ağrı en sık olarak sırt ve boyun bölgesinde, devamında da kol ve omuzlarda görülebilir. Yaygın bir ağrı şekli vardır. Hatalı duruş pozisyonları, zorlama, soğuk ve nemli bir ortamda kalmak bu rahatsızlığa sebep olur.

• Omurga Eğrilikleri (Skolyoz): Skolyoz, omurganın sırt ve bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru ve ekseni etrafında dönen üç boyutlu eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa, sola ve hem sağa hem sola S şeklinde eğrilme gösterirken, aynı zamanda kendi eksenleri etrafında da döner. Bu eğilmeler omurganın bir bölgesinde olabileceği gibi birden çok bölgesinde ve farklı yönlerde de olabilir.

• Yansıyan Ağrılar: Herhangi bir organın verdiği ağrı, yansıyarak belde ağrılara sebep olabilir.

• Fibromiyalji: Fibromiyalji, romatizmal bir hastalıktır ve kadınlarda çok sık görülür. Hastanın tüm tetkikleri normal çıktığından etrafına hasta olduğuna inandıramaz. Genellikle psikosomatik kökenli olduğu bilinir. Uyku bozukluğu, kas ağrıları, çabuk yorulma gibi belirtileri vardır. Bu rahatsızlıkta, fizik tedavi yöntemini uygulamak oldukça fayda sağlar.

• Bel Fıtığı: Genellikle bel omurları arasındaki yastıkçığın yapısının bozulması ve dış tarafını kaplayan kıkırdağı yırtarak, iç yarı akışkan, nüvenin dışarı çıkıp çevredeki sinir, bağ ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan ağrılardır.

• Osteoporoz: Osteoporoz yani kemik erimesi, belli bir yaştan sonra kemiklerin yaşlanmasına bağlı oluşan bir hastalıktır. Eriyen kemikteki küçük kırıklar ve çökmeler bel ve sırtta ağrılara yol açar.

• Romatizmal Ağrılar: Omur Eklemlerinde, kemiklerinde ya da omur çevresi kaslarda oluşabilmesi mümkün olan, romatizmal durumlar sonucu oluşan hastalıklara bağlı ağrılardır.

• Bursit-Tendinit: Vücudun omur çevresindeki bazı tendon veya kasların kemiğe yapışma yerinde zorlanması yırtılması sonucu oluşabilen şişlikler su toplamalarına bağlı ağrılı durumlardır.

OFİS ÇALIŞANLARI RİSK GRUBUNDA

Ofis işlerinde çalışan, bilgisayar başında ve sabit pozisyonda oturan kişilerde yüksek oranda kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının görüldüğünü vurgulayan Demirboğan, “Oturulan koltuk, koltuk ve bilgisayar arasındaki mesafe, çalışma şartları, ortamın klimalı olup olmaması, sıcak-soğuk farkı gibi nedenler kas spazmlarını ve boyun ağrılarını artıran etkenlerdir” diye konuştu.

SABİT DURUŞ POZİSYONU ÖNEMLİ

Ağrılar için, ofis çalışanlarının alabilecekleri birtakım önlemler olduğunu söyleyen Dr. Demirboğan, “Yüksek ve sert arkalığa sahip sandalyede oturulmalı, yumuşak ve alçak seviyeli yerlere oturmaktan kaçınılmalıdır. Sandalye ve koltukta bel yastıkla desteklenmeli ya da iyice yaslanılarak dik oturulmalıdır. Özellikle sabit duruş pozisyonu çok önemlidir. Boynun dik pozisyonda durması, aynı şekilde kalça ve bel bölgesinin de dik pozisyonda durması bu ağrıların biraz daha azalmasına yardımcı olur ve tekrarlamasını engeller. Bunların dışında bilgisayar ile göz mesafesi ve seviyesi de önemlidir. Normal şartlarda çalışma ortamında bilgisayar ve göz seviyesinin en azından bilgisayarın bir bölü üçünü alacak şekilde olması gerekir. Aksi takdirde boyun öne eğik pozisyonda olacağından kas gerilimi, kas spazmı artar boyunda düzleşme hatta öne açılanma oluşur. Bu durum da bel ve sırt ağrılarını tetikler” dedi. 

19/11/2015 11:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bel, , sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.