ABD ve Rusya'ya "ateşkesi kurtarın" çağrısı

ads ads ads ads
28/04/2016

ads
ABD ve Rusya'ya "ateşkesi kurtarın" çağrısı

Suriye'deki ateşkesin çökmek üzere olduğunu belirten BM Suriye özel temsilcisi Mistura, ABD ve Rusya'ya "ateşkesi kurtarın" çağrısı yaptı. De Mistura, "Suriye'de yeni bir ateşkes lazım" dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura son 48 saatte her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü ve ateşkesin çökmek üzere olduğunu söyledi. De Mistura, ABD ve Rusya'ya ateşkesin kurtarılması için en üst düzeyde bir girişimde bulunmaları çağrısı da yaptı.

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ni telekonferans yoluyla bilgilendirdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"HER 25 DAKİKADA BİR SURİYELİ ÖLDÜRÜLDÜ"

"Görüşmelerin bu turuna çatışmaların durdurulması anlaşmasının endişe verici derecede kötüye gitmesi nedeniyle gölge düştü" diyen De Mistura sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüşmeler sırasında her gün bir hadise yaşandı. Daha birkaç saat önce Halep'in doğusunda bir hastaneye hava saldırısı düzenlendi ve son çocuk doktoru da öldürüldü. Birkaç gün önce Şam'da 15 kişi öldü, 30 kişi yaralandı ve öldürülen 15 kişiden ikisi Fua'dan zar zor tahliye edilen kişilerdi. Dün Halep yakınlarında kendi hayatlarını riske atarak başkalarını kurtarmaya çalışan 5 kişi roket ya da hava saldırısında hayatını kaybetti. Son 48 saatte, her 25 dakikada bir Suriyeli öldürüldü, her 13 dakikada ise bir kişi yaralandı."

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin 19 Nisan'da resmi görüşmeleri askıya almasının, başka yerlerde yapılan teknik görüşmelerle telafi edildiğini ifade eden De Mistura, hem muhaliflerden hem de rejimden siyasi geçiş sürecine ilişkin çok sayıda fikir edindiklerini söyledi.

"Gerçek ve güvenilir" bir siyasi geçiş süreci konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten De Mistura, "Yeni, güvenli ve kapsayıcı bir geçiş hükümeti mevcut yönetimin yerini alacak. Diğer bir ortak nokta ise geçiş hükümetini mevcut hükümet, muhalefet bağımsızlar ve diğerleri oluşturacak." dedi.

Suriye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunun altını çizen De Mistura,"Geçiş hükümetinin en önemli sorumluluğu, yeni anayasa taslağı hazırlamak olacak" ifadesini kullandı.

De Mistura geçiş sürecinde kadınların da eşit bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Taraflar arasında hala büyük görüş ayrılıkları olduğunu söyleyen De Mistura ABD ve Rusya'ya çağrıda bulundu:

"Temmuz ayına kadar en az bir ya da iki tur görüşme daha olacak... Çatışmaların durdurulması anlaşması her an çökebilir ve kurtarılması gerek. Rusya ve ABD şubat ayında yaptığı gibi çatışmaların durdurulması anlaşmasını tekrar hayata geçirmeli. Görüşmeleri mayısta başlatmayı planlıyorum ancak bir sonraki turun yeniden başlaması, çatışmaların durdurulması anlaşması - şiddetin azalması - şubat ayındaki seviyeye tekrar geri dönerse anlamlı olur. Bu nedenle de ABD ve Rusya'ya en üst seviyede bir girişimde bulunmaları çağrısı yapıyorum. Ayrıca Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkerinin bakanlar düzeyinde toplanması gerekiyor."

"ATEŞKES KURTARILIRSA BÜTÜN TARAFLAR MASAYA DÖNER"

Bir gazetecinin Suriyeli muhalifleri görüşmelere tekrar nasıl döndüreceği sorusuna De Mistura, "Ateşkesin tekrar hayata geçirilmesiyle bütün tarafların tekrar masaya dönmesi zor olmayacak. Bombardımanlar devam ederken görüşmelere nasıl devam edilmesini bekleyebilirsiniz" cevabını verdi.

Görüşmeler sırasında geçiş hükümetinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in rolünün konuşulup konuşulmadığı sorusu üzerine De Mistura, tarafların isimler ve kimin ne yapacağı konusuna girmediğini ve mevcut hükümetin nasıl değiştirileceği konusunu ele aldığını belirtti. 

28/04/2016 12:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ateşkes, Suriye, abd, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.