ABD Yunanistan'da yeni üs mü istedi?

ads ads ads ads
28/07/2014

ads
ABD Yunanistan'da yeni üs mü istedi?

ABD'nin, Yunanistan'da insansız hava araçlarını konuşlandırmak için yeni üs talebinde bulunduğu, bunun için Atina hükümetine baskı yaptığı ileri sürüldü.

Atina'da yayımlanan haftalık To Vima gazetesi, ABD 'nin, güneydoğu Akdeniz'de istikrarsızlıktan kaynaklanan "genel asimetrik tehditler" ve "terör" ile ilgili stratejisi kapsamında, "Drones" olarak bilinen insansız hava araçlarının konuşlandırılması için Girit Adası'nın Hanya kenti yakınlarındaki Kastelli bölgesinde bulunan 133. hava üssünün tahsis edilmesi talebinde bulunduğunu, bununla ilgili müzakerelerin sürdüğünü yazdı.

To Vima, hükümet kaynaklarına ve askeri çevrelere dayandırdığı haberinde, Washington'un, bu konuda bir an önce karar vermesi için Atina'ya yoğun baskı yaptığını, Drones'lerin Girit'te konuşlandırılmasına karşılık bazı isteklerde bulunan hükümetin ise bununla ilgili yasal engelleri aşmanın yollarını araştırdığını belirtti.

Haberde, Atina hükümetinin, Drones'lerin Girit'te konuşlandırılmasına karşılık bunların Atina FIR hattındaki uçuşlarında Yunan makamlarına uçuş planı sunmasını, kaza durumunda arama kurtarma konusunda Yunan hukuki düzeninin geçerli olmasını, bu araçlardan elde edilecek görüntülerin Yunan makamlarına da verilmesini ve üssün iptali durumunda bazı araçların Yunanistan'a bırakılmasını istediği belirtildi.

21 AĞUSTOS 'TA KARAR VERİLECEK

Atina hükümetinin, ABD'nin üs talebini kabul etmesi durumunda bunu mecliste onaylatması gerekeceği ifade edilen haberde, Yunanistan'ın bu konudaki kararının Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos'un 21 Ağustos'ta gerçekleştirmeyi planladığı ABD ziyareti sırasında verileceği belirtildi.

To Vima gazetesi, ABD'nin başka Akdeniz ülkelerinden de aynı talepte bulunduğunu belirttiği haberinde, "ABD'nin bu hareketi, Kuzey Afrika'da El Kaide sonrası yaşanan yoğun gelişmeler karşısında Akdeniz'de yeni genel bir strateji oluşturmak ve Rusya'nın Akdeniz'deki varlığını sınırlandırmak amacıyla yaptığı" değerlendirmesinde bulundu. AA 

28/07/2014 13:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ABD, Akdeniz, Rusya, Yunanistan, WASHINGTON, Güneydoğu, Afrika, haber, el kaide, Hükümet, Hava, ağustos, kuzey, Karşılık
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.