ABD'de Polise Öfke Sürüyor

ads ads ads ads
26/11/2014

ads
ABD'de Polise Öfke Sürüyor

ABD'nin Ferguson kasabasında siyah bir genci silahla öldüren polisin aklanmasına yönelik tepkiler ülke geneline yayılarak büyüyor. Ferguson'a takviye askeri birlikler gönderildi.

ABD ’de Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında dört ay önce silahsız siyah bir genci öldüren polisin jüri tarafından suçsuz bulunması üzerine ülkenin pek çok noktasında başlayan protesto gösterileri sürüyor. 37 eyaletten eylem çağrıları gelirken, gösterilerin merkezi durumundaki Ferguson'a toplam 2.200 ulusal muhafız sevk edildi. Ferguson’da önceki gece kararın açıklanmasının ardından başlayan olayları değerlendiren Belediye Başkanı James Knowles, askerlerin kente zamanında sevk edilmediğini savundu. Başkan Obama ise, "Kendi toplumunu zarara uğratanlara hiçbir sempatim yok" dedi.

Voice of America’nın haberine göre, Belediye Başkanı James Knowles’un Missouri eyaleti valisine daha fazla ulusal muhafız gönderme çağrısı yapmasının ardından Vali Jay Nixon, halen 700 ulusal muhafız askerinin görev yaptığı Ferguson’a bin 500 asker daha gönderdi.

Kasabada önceki gün başlayan olaylar dün de devam ederken okullar da tatil edildi. Gece boyu süren gösterilerde onlarca bina ve aracın ateşe verildiği, göstericilerin bir kısmının özellikle alkol ve gıda satan dükkanları yağmaladığı belirtiliyor. Ülkede ayrıca New York, Chicago, Seattle , Los Angeles, Oakland ve Washington’da da gösteriler düzenlendi.

ABD'de siyah genci vuran polis konuştu: Vicdanım rahat

ABD'nin Missouri eyaletinin Ferguson kasabasına, 18 yaşında silahsız siyah bir genci vurarak öldüren polis memuru "yargılanmasına gerek olmadığı" kararının ardından ilk kez konuşarak, vicdanının rahat olduğunu söyledi.

ABD’de ağustos ayında 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’u vurarak öldüren ve önceki gün jüri tarafından ‘suçsuz’ bulunan polis memuru Darren Wilson, maktul Michael Brown'la boğuşması sırasında Brown'ın tabancasını elinden almaya çalıştığını ve nefsi müdafaa amacıyla ateş ettiğini öne sürdü. BBC’de yer alan habere göre Wilson, vicdanının temiz olduğunu, işini doğru yaptığına inandığını belirtti.

ABC televizyonuna röportaj veren Darren Wilson isimli polis, "Kalbinize ve aklınıza dönüp baktığınızda, Michael Brown beyaz olsaydı, tüm olay yine aynı şekilde gelişirdi diyebiliyor musunuz?" sorusuna "Evet" diye cevap verdi. Polis memuru, "Hiç bir şüphe yok mu?" diye soran muhabire, "Yok" dedi.

‘HULK İLE BOĞUŞUR GİBİYDİ’

Wilson, Brown'la yaşanan olayda kendisini güreşçi Hulk Hogan'ı durdurmaya çalışan beş yaşında bir çocuk gibi hissettiğini söyleyerek "Çok büyük, çok güçlü bir adamdı" dedi. Muhabir Wilson'a "Siz de iri yarısınız" derken, polis "Evet ortalamanın üstündeyim" diye yanıtladı.

Wilson, ilk yumruğu Brown'un attığını, 10 saniye kadar süren bir itiş kakış yaşandığını, kendisinin ise polis aracının içinde sıkışmış vaziyette olduğunu ve dışarı çıkmaya çalıştığını söyledi. Polis memuru, Brown'un silahını elinden almaya çalıştığını, tetiği ilk kez o zaman çektiğini söyledi. Wilson, neden kaçmaya başlayan Brown'u takip ettiği sorusuna ise "Benim işim oturup beklemek değil, bu adamın nereye gittiğini öğrenmeliydim, bunun için eğitildim" diye yanıt verdi. Brown'u öldürmese kendisinin öldürüleceğinden korktuğunu söyleyen Wilson, meslek hayatında ilk kez bu olayda silah kullanmış.

Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, Brown olayıyla ilgili olarak federal soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. Adalet Bakanlığı da ayrıca Ferguson Emniyeti’nin anayasayı ihlal eden uygulamalarda bulunup bulunmadığını inceliyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri de, Amerikalı göstericilere itidal çağrısında bulundu, şiddet ve yıkımdan uzak durmalarını istedi. Zeyd Ra’ad el Hüseyin, halkın jürinin kararına yönelik tepkilerini belirtme hakkı olduğunu ancak mal ve cana zarar veremeyeceğini açıkladı. 

26/11/2014 09:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: amerika, ferguson, polis, protesto, haber
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.