ABD’den Kıbrıs raporu

ads ads ads ads
25/07/2016

ads
ABD’den Kıbrıs raporu

Amerika Birleşik Devletleri 2016 İnsan Ticareti raporu yayımlandı. Raporun Kuzey Kıbrıs’la ilgili kısmı Lefkoşa’daki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Kuzey ofisinde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

ABD Elçiliği Siyasi görevlisi RandyCole, Kuzey Kıbrıs’ta geçen yıllara rağmen insan ticaretini önlemede hiçbir ilerleme olmadığını kaydetti.

Cole, 3 kategoride derecelendirilen raporda Kuzey Kıbrıs’ın en düşük derece olan 3’üncü kategoride yer aldığını belirterek, Kuzey Kıbrıslı yetkililerin insan ticaretinin tasfiye edilmesi için gereken asgari standartları yerine getirmediğini ve bunun için kayda değer bir çaba göstermediğini savundu.

İnsan ticaretiyle mücadele için Kuzey Kıbrıs’ta hiçbir yasanın bulunmadığını ifade eden Cole, suçluların cezalandırılmadığını,gerekli istatistiki bilgilerin tutulmadığını ve insan ticareti mağdurlarının korunmadığını ileri sürdü.

Cole, Kıbrıslı Türk yetkililerin bu konuya gereken desteği vermediğini, polisin bu yönde eğitilmediğini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ta kadın sığınma evinin bulunmamasından ise üzüntü duyduklarını, ancak bu konuda yapılan girişimleri cesaret verici bulduklarını beliren Cole, kadın sığınma evi konusunda yetkililere gerekli teknik desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

RandyCole, Güney Kıbrıs’ın ise aldığı bazı tedbirlerle kategori 1 derecesine yükseldiğini hatırlattı.

Cole, İnsan ticaretini önlemek için Kıbrıslı Türk yetkililere bazı öneriler de sundu.

Öneriler arasında, insan ticaretini yasaklayan kanun çıkarılması, gece kulüpleri ve Pup’lardainsan ticareti mağduru taraması yapılması; şeffaflığın artırılması, kadın sığınma evi ve mağdurların bakım hizmetleri için fon sağlanması, insan ticareti suçuna karışan kamu görevlilerinin soruşturulması, cezalandırılması ve mağdurların sınır dışı edilmesi yerine alternatif önlemler geliştirilmesi, zorla çalıştırma koşullarının bulunduğunun kabullenip buna göre adımlar atılması bulunuyor. 

25/07/2016 13:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: amerika, kıbrıs, insan ticareti
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.