AB’den Türkiye’ye ‘sınırı açın’ baskısı

ads ads ads ads
07/02/2016

ads
AB’den Türkiye’ye ‘sınırı açın’ baskısı

RUS bombardımanı sayesinde Suriye rejim ordusu Halep’teki muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını keserken binlerce mültecinin Türkiye sınırında yığılması dünyayı yeni bir insani dramla karşı karşıya bıraktı.

Dün Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da toplanan AB dışişleri bakanları, Türkiye’ye Suriyelilere yönelik ‘açık sınır’ politikasını uygulamaya devam etme çağrısında bulundu.AB’nin Dışişleri Komiseri Federica Mogherini, toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Ankara’nın uluslararası sözleşmeler çerçevesinde mültecilere yönelik yükümlülüklerini ve Brüksel’in bunun için Türkiye’ye yardım ettiğini hatırlattıklarını söyledi. Mogherini, “Bunu Türk mevkidaşımız ile konuştuk, uluslararası korumaya ihtiyacı olanlara yardım etmenin başta yasal olmasa bile ahlaki bir sorumluluk olduğunu hatırlattık” dedi. Çavuşoğlu ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “Rejimin saldırıları ve Rusya’nın bombardımanından kaçanlara açık sınır politikası uygulamaya devam ediyoruz. Bunlardan 5 binini aldık, 50 ile 55 bin kişi hareket halinde, onları orada bırakamayız” dedi.

KİLİS VALİSİ: 35 BİN KİŞİ GELDİ

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Halep ve kuzeyine yönelik saldırıların ardından Türkiye sınırına yaklaşık 35 bin kişinin geldiğini söyledi. Hali hazırda sınırın kapalı olduğu belirtilirken Tapsız, “Bizim son 3 yıldır karşı tarafta (sınırın Suriye tarafı) kurduğumuz 8 tane kamp var. Bu kampta 50-60 bin civarında insan kalıyor. Şu anda oraya gelen 30-35 bin kişinin kalabileceği bir imkan orada oluşturuldu. Onları Türkiye’ye alma gibi bir ihtiyacımız şu anda yok. Ama olağanüstü bir kriz olursa bu konuda bütün hazırlıkları yaptık” açıklamasında bulundu. Şu anda yeni bir göç dalgası olup olmadığı sorusuna Vali Tapsız, “Şu anda yok ama hava saldırıları devam ederse en az 70 bin olmak üzere daha fazla sayıda insan gelme ihtimali de var” ifadelerini kullandı. 

07/02/2016 12:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ab, türkiye, sınır, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.