Akdeniz Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır ?

ads ads ads ads
10/01/2017

ads
Akdeniz Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır ?

Akdeniz diyeti; liften zengin, vitamin ve mineral kaynağının bol olduğu, ayrıca sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme şeklidir. Aynı zamanda kuru baklagiller ve ekmek çeşitleriyle birlikte, zeytin yağı ve bol balık tüketiminin de gerçekleştiği bir beslenme alışkanlığıdır diyebiliriz.
Akdeniz tipi mutfağın karakteristik özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz. Özellikle zeytin yağı başta olmak üzere, kırmızı etten uzak durularak bol balık tüketmenin yanı sıra; tahıldan zengin beslenmek olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca Akdeniz diyeti; tam buğday ekmeği, bol sebze ve meyve, kuru baklagiller, zeytin ve zeytin yağının tüketildiği çok önemli bir sağlıklı beslenme şekli olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda Akdeniz diyeti, yeşil sebzelerin ve zeytin yağının her çeşit yemekte kullanılmasıyla dikkat çekerek, Akdeniz mutfağının sembolü olmuştur.
6362_mediterranean-diet-plan
Yapılan araştırmalar neticesinde, Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin daha uzun ömürlü olduğu ve sağlıklı yaşadığı gözlemlenmiştir. Kanser başta olmak üzere kalp hastalıkları ve daha birçok hastalıktan koruması da, Akdeniz diyetinin en göze çarpan özelliklerindendir. Akdeniz diyeti, Yunanistan’ın Girit bölgesi halkı ve İtalya’nın güneyinde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarının temellerini oluşturmuştur.
Akdeniz diyeti; bir beslenme şekli olarak herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir beslenme tarzıdır. Genellikle sebze, meyve ve tahıllarla birlikte sıvı yağlardan zengin bir beslenme şeklidir. Hayvansal gıdalardan özellikle kırmızı etin kısıtlı olduğu, margarin ve katı yağlardan yoksun bir beslenme şekli olduğu için hemen hemen herkese uygun bir beslenme şekli olarak bilinmektedir.
Akdeniz Diyetinin Kilo Vermedeki Rolü
Akdeniz diyetiyle hem dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı elde edebilir, hem de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Bir beslenme uzmanı eşliğinde kişiye özgü bir Akdeniz tarzı beslenme programı hazırlandığı takdirde kilo vermeniz kaçınılmazdır. Ayrıca, Akdeniz diyeti uygulayarak 2 hafta gibi kısa bir sürede 7- 8 kilo vermeniz de mümkün…
Akdeniz Diyetinde Mutlaka Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Akdeniz diyetinde sebze ve meyve ağırlıklı olsa da dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle, mevsiminde yetişen sebze ve meyvenin Akdeniz diyetinde oldukça büyük bir yeri vardır. Haftada 2 kez deniz ürünlerinin tüketildiği, kırmızı etin daha az tercih edildiği bir diyet şeklidir. Ekmek olarak tam tahıllı ekmekler, çavdar ekmeği ve koyu renk ekmekler tercih edilmektedir. Yağ olarak ise başta zeytin yağı olmak üzere fındık yağı, soya yağı ya da mısır yağı özellikle tercih edilmektedir.
Akdeniz Diyetinin Kalp Hastalıklarındaki Rolü
Akdeniz diyeti uygulayarak kalp hastalıkları riskini azaltmanız mümkün… Çünkü uzmanlara göre sağlıklı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyeti, ömür boyu devam edilmesi ve bir yaşam şekli haline getirilebilirse kalp hastalıklarından oldukça koruyor. Özellikle, dünyadaki ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları oranı oldukça yüksek… Üstelik orta şiddette kalp hastalığı riski olan kişilerde yapılan araştırmalara göre 3 ay Akdeniz diyeti uygulayanların kalp hastalıkları riski % 15 oranında azaldığı gözlemlenmekte… Bu nedenle, Akdeniz diyetininin bir yaşam şekli haline getirilmesi gerekiyor.
Akdeniz Tipi Beslenmeyle Uygulanan 1 Haftalık Diyet Listesi
Pazartesi:
Sabah Kahvaltısı: 1 ya da 2 dilim kepek ekmeği ya da çavdar ekmeği, 1 ya da 2 dilim yağsız peynir, 1 bardak az yağlı süt, Domates ve salatalık( Sınırsız), 4- 5 adet zeytin, 4-5 adet fındık, 4-5 adet badem, 1 adet elma.
Öğle Yemeği: 1 adet sandviç, 1 porsiyon söğüş doğranmış domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.
Akşam Yemeği:1 porsiyon ızgara ya da buğulama balık, Mevsim salatası.
Salı:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim çavdar ekmek, 1 dilim tuzsuz peynir, domates ve salatalık, 4- 5 adet zeytin, 1 adet kivi.
Öğlen Yemeği: 1 adet simit, 1 porsiyon domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.
Akşam Yemeği: 1 porsiyon et sote, yeşil salata.
6362_org1
Çarşamba:
Sabah Kahvaltısı: 1 ya da 2 dilim kepek ekmeği, 1 ince dilim yağsız ve tuzsuz peynir, domates ve salatalık, 4- 5 adet zeytin, 4-5 adet fındık, 1 adet elma ya da kivi.
Öğle yemeği: 1 adet sandviç (peynirli), 1 porsiyon söğüş domates ve salata, 1 su bardağı ayran.
Akşam yemeği: 1 porsiyon kıymalı ıspanak, 2- 3 çorba kaşığı yağsız yoğurt, mevsim salatası.
Perşembe:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim çavdar ekmek, 1 dilim tuzsuz peynir, domates ve salatalık (Sınırsız), 4- 5 adet yeşil zeytin, 3- 4 adet badem, 1 adet kivi.
Öğle Yemeği: 1 adet sandviç, 1 bardak portakal suyu, domates ve salatalık.
Akşam Yemeği: Sebzeli tavuk, yeşil salata.
Cuma:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim kepek ekmeği, 1- 2 dilim yağsız peynir, domates ve salatalık (Sınırsız), 4- 5 adet tuzsuz zeytin, 3 – 4 adet fındık, 4 – 5 adet badem, 1 adet elma.
Öğle Yemeği: Karışık meyveler (Yarım kiloya yakın tüketilebilir.)
Akşam Yemeği: 1 porsiyon domatesli makarna, 1 porsiyon yeşil salata.
Cumartesi:
Sabah Kahvaltısı: 2 dilim çavdar ya da kepek ekmeği, 1- 2 dilim yağsız peynir, domates ve salatalık( Sınırsız), 4- 5 adet yeşil zeytin, 3-4 adet badem ve fındık.
Öğle Yemeği: 1 adet simit, domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.
Akşam Yemeği: 1 porsiyon etli yeşil fasulye, 1 porsiyon yeşil salata.
Pazar:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim kepekli ekmek, 1- 2 dilim yağsız peynir, 4- 5 adet yeşil zeytin, domates ve salatalık (sınırsız) , 1 adet kivi.
Öğle Yemeği: 1 porsiyon kaşar peynirli omlet, 1 porsiyon karışık salata.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon zeytin yağlı pırasa, 2-3 yemek kaşığı sebzeli kuskus, çoban salatası. 

10/01/2017 13:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akdeniz diyeti
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.