AKEL’den Anastasiades’e yalancı suçlaması

ads ads ads ads
02/02/2018

ads

Mete Tümerkan Mete Tümerkan


Kuzey Kıbrıs’ta biz hükümet kurulması tartışmalarına kendimize o kadar bir kaptırdık ki, Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimleri sürecinde olup biteni gözden kaçırıyoruz.
Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimi için yapılacak ikinci tur öncesinde AKEL ile Rum Lider Nikos Anastasiades arasında kamuoyu önünde ciddi tartışmalar yaşanıyor.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün çok sert bir açıklama yaparak Anastasiades’i yalan söylemekle suçladı. Televizyondaki programda da Anastasiades’i iyice bir köşeye sıkıştırdı.
Masaya belgeler koydu.
Söylediklerini Rum Ulusal Konseyi tutanakları ile destekledi.
Mont Pelerin 1’de görüşmelere Anastasiades’in isteği üzerine ara verilmişti. Anastasiades ara isterken AKEL ile görüşmeler yapmak durumunda olduğu gerekçesini ortaya koymuştu. Aslında AKEL’den böyle bir talep olmamıştı. Rum Lider adaya dönüşünde Yunanistan ile yaptığı görüşmelerden sonra Mont Pelerin 2’nin çökmesine neden olacak ön şartları ortaya atmıştı.
Seçim kampanyası sürecinde Anastasiades Mont Pelerin’de AKEL’in adını kullanmadığını söyleyince Andros Kiprianu onu belgelerle yanıtladı ve Rum Ulusal Konseyi tutanağını ortaya koydu.
AKEL Genel Sekreteri şunları söyledi:
“Bir Cumhurbaşkanı’nın kendini savunmak için bu kadar kolaylıkla yalan söylemesi tehlikelidir. Mont Pelerin-1’den ayrılmak için adımı hiçbir biçimde kullanmadığını söyledi. Mont Pelerin’dan ayrılmak için adımı kullandığını Sn. Anastasiadis’in kendisi bana söyledi. 1 Ağustos 2017 tutanakları burada. Mont Pelerin’dan ayrılması gerektiğine Sayın Akıncı’yı ikna etmek için adımı kullandığını, Mont Pelerin’dan dönüşünün ertesi günü Sn. Anastasiadis’in bizzat kendisi bana söyledi. Ulusal Konsey’in 1 Ağustos’taki toplantısında bunu söyledi. Madem ki beni tahrik ediyorsunuz hangi argümanı kullandığınızı söyleyeceğim. Size telefon açıp, benim AKEL’de sorunlarım olduğu için sizden Kıbrıs’a dönmenizi istediğimi söyleyerek yalan söylediniz.”
Kiprianu, Rum Lider Anastasiades’in Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nın çöküşünden Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye’yi sorumlu tutan açıklamalarına da işaret etti ve bu konuda şunları paylaştı:
Anastasiadis’in anlatımına göre müzakereleri Sn. Çavuşoğlu havaya uçurdu. Eğer durum böyle olsaydı, bu, BM Genel Sekreteri’nin raporuna da yansımış olmalıydı. Crans Montana’da yaşananlar hakkındaki raporunda Genel Sekreter üç şeyi söylüyor: tarihi bir fırsatın kaçırıldığını, bu fırsatın neden kaçırıldığını, Sn. Anastasiadis ve Sn. Akıncı tarafından siyasi iradenin gösterilmediğini… Aynı raporun 18. paragrafında Türkiye’nin rolüyle ilgili olarak da Genel Sekreter’in istisnasız bütün garantör güçlerle –yani Türkiye’yle de- yaptığı direkt ve derinlemesine görüşmelerde anlaşmazlıkların aşılması ve anlaşmaya varılması için işbirliği içerisinde olma hazırlığıyla Crans Montana’ya geldiklerini saptadığını söylüyor. Eğer müzakerelerin çökmesinin tek sorumlusunun Sn. Çavuşoğlu olduğu görüşündeysek, neden Genel Sekreter’e raporunun gerçekleri yansıtmadığını söylemedik? Crans Montana’da olanları Genel Sekreter’in raporunda objektif bir biçimde kaydetmediğini ve bu raporun BM’nin resmi belgesi haline gelmemesi için müdahale etmeleri gerektiğini neden Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerine söylemedik? Sadece sustuk, tepki göstermedik ve Genel Sekreter’in raporunda yazdıklarını itiraz etmeden kabul ettik. Her mantıklı insan Sn. Anastasiadis’in neden bunu yaptığını anlayabilir.”
Sözün kısası Andros Kiprianu Anastasiades’in yalanlarını ve Kıbrıs Konferansı’nın neden başarısızlığa uğradığını belgeleriyle birlikte kamuoyu ile paylaştı.
Kıbrıs Konferansı’nda başarısızlığın sorumlusunun Anastasiades olduğunu ortaya koydu.
Kiprianu tarafından bu gerçeğin tarihe bir not olarak düşülmesi çok önemlidir.
Herkes bunu bir yere not etmelidir.

02/02/2018 11:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mete tümerkan
MANŞETLER

HK Mete Tümerkan

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.