Akıncı çözüm için tarih verdi

ads ads ads ads
26/09/2016

ads
Akıncı çözüm için tarih verdi

“Doğal takvim 2016’dır ve bu hedef, tüm tarafların ortak hedefidir”

Adı konmasa da çözüm için doğal takvimin işlemeye başladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunun son noktası da 5’li görüşme olacak” dedi.

2016 yıl sonunun, adı konmasa dahi, aslında bir takvim olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “2017’ye çözümsüz girmek demek bu işin artık federal çözüm değil başka seçeneklerle gündeme gelmesi demektir. Bu nedenle takvimin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Biz, bir ara takvimlendirme bir iş planı yapabilir miyiz diye gayret sarf ettik. Maalesef Rum tarafı buna yanaşmadı, BM de 2 tarafın uzlaşması olmadığı için bir şey söyleyemedi”.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının öteden beri bir tür takvim fobisi olduğunu belirterek “genellikle takvim ve sürelerden bahsetmeyi pek istemiyorlar” dedi.

Ekim ayında tarafları çok yoğun bir müzakere trafiğinin beklediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle dedi:

“BM Genel Sekreteri’nin açıklamasında da ifadesini bulan 2016 hedefine bağlılık devam edecekse yıl bitmeden 5’li zirvenin yapılacağı ön görülebilir.

Kıbrıs sorununun 4 başlığı üzerinde yoğun müzakere oldu ve ciddi ilerleme sağlandı. BM Genel Sekreteri açıklamasında bunu ‘son bir yılda eşi görülmemiş ilerlemeler sağlandı’ diye ifade etti.

Ekim ortasına kadar 4 başlıkta geriye kalan konuları tamamlayalım diyoruz. Kıbrıs küçük yer, özellikle güneyde basına sızdırılıyor, bu konular abartılı olarak manşetlerde yer alıyor.

Bu nedenle Kıbrıs Türk tarafı olarak biz toprakla ilgili yer ismi yüzdelik gibi hassas konuları yurtdışında yapılacağı bir format konuşmak istiyoruz.

Kıbrıs’a dönüp toprak ayrıntılarını ertesi gün Rum gazetelerinin manşetlerinde çarpıtılmış olarak göreceğimiz bir şekilde konuşmayacağız”.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “New York’a bu konuda da artık bir yol haritasının çıkması gerektiğinin bilinciyle geldik. Ancak Kıbrıs Rum tarafında takvim fobisi BMGS ile yaptığımız görüşmede de yeniden nüksetti. Dolayısıyla açıklamaya takvim, zaman dilimi ve format adını koyamadan ayrıldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Bir kez daha görüldü ki Kıbrıs Türk tarafı takvimlendirme, niyet, irade kararlılık ve çözüm istekliliğini bir kez daha tüm dünya kamuoyu önünde kanıtladı; ama hedefimiz bunun ötesinde tüm bunların Kıbrıs’ı çözüme taşınmasıdır” dedi.

“Rum tarafının da bu noktaya gelmesini istiyoruz” diye konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Eğer 2016 sonuna kadar geriye sadece teknik konular kalacak şekilde, çözümün ana parametrelerinin tümünü kağıda dökemezsek ve müzakereler 2017’ye sarkarsa, 2017’nin riskleri ile karşı karşıya kalacağız. Yeni BMGS gelecek dosyasını öğrenmeye çalışacak, şuan destek veren ABD yönetimi değişecek, güneyin hidrokarbon çalışmaları bölgeyi işbirliği alanı yerine yeni gerginlik alanlarına dönüştürecek ve güneyde 2018 başkanlık seçimlerinin kampanya dönemi başlayacak” dedi.

“Doğal takvim 2016’dır ve bu hedef herkesin hedefidir” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Eğer gerçekçilik ve makuliyet hakim olursa, Rum tarafı toptancı anlayışını bırakırsa, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda en az onlar kadar söz sahibi olduğunu içselleştirirse ve Kıbrıs Türk toplumunun eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabileceği bir yapıyı içine sindirirse, 2016’da çözüm mümkündür” şeklinde konuştu. 

26/09/2016 19:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Akıncı çözüm için tarih verdi, Mustafa Akıncı, Nikos Anastasiades, ban ki Moon, BM, Kıbrıs müzakereleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.