Akıncı: Müzakere sürecinde eski metotlarla bir yere varılamaz

ads ads ads ads
21/09/2017

ads
Akıncı: Müzakere sürecinde eski metotlarla bir yere varılamaz

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde uzun yıllar sonra gelen başarı şansının bir kez daha Rum tarafının tutumu yüzünden heba edildiğini söyledi.

New York’taki temaslarını süren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sosyalist Enternasyonal Başkanı George Papandreu’nun daveti üzerine New York’daki BM Merkezi’nde Sosyalist Enternasyonel’in Başkan ve Başkan Yardımcılarının bir araya geldiği Başkanlık Konseyi toplantısında bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında, Sosyalist Enternasyonal’a Kuzey Kıbrıs’tan ilk üyelik başvurusunu 1980 yıllarında kendisinin yaptığını ve o günün koşullarında gerçekleşememiş olsa da,bugün iki Kıbrıs Türk siyasi partisinin Sosyalist Enternasyonel’e üyeliğinden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bölgedeki çatışmalara, çevresel felaketlere ve dünyada adil olmayan refah paylaşımına dikkat çeken Akıncı, dünyanın daha adil ve barışçıl bir düzene kavuşması için sosyal adalet ve sosyal demokrat ilkeler anlayışıyla verilen mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs sorununun çözüm sürecine Kıbrıs Türk tarafının her zaman samimiyet ve politik kararlılık çerçevesinde olumlu katkı koymaya çalıştığını, ancak muhatapların aynı karşılığı göremediğini söyleyen Akıncı, müzakerelerde uzun yıllar sonra gelen başarı şansının bir kez daha Rum tarafının bu tutumu yüzünden heba edildiğinin altını çizdi.

Çözüm olması halinde sadece adada yaşayan iki toplum için değil, bölge ülkeleri ve halkları için de yeni işbirliği olanakları yaratacağını ifade eden Akıncı, bu çerçevede Türk – Yunan dostluğunun önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Sorununun çözüm müzakerelerinin 50 yıl önce 1968 yılında Beyrut’ta başladığını anımsatan Akıncı, sonuç almaksızın bir 50 yıl daha heba edilmemesi gerektiğini vcurguladı.

Müzakere sürecinde eski metotlarla bir yere varılamadığın görüldüğünü ifade eden Akıncı, yeni bir anlayış ve yöntem ile sonuç alıcı olunmasının önemine işaret ederek, Şubat 2018’de Rum tarafında yapılacak seçimlerin şu anda maalesef böyle bir ortamın yaratılmasına olanak tanımadığı söyledi.

1999-2005 yıllarında Sosyalist Enternasyonal Başkanı olan ve bugün BM Genel Sekreterliğini yürütmekte olan Antonio Guterres’in, iki tarafın uzlaşmazlıklarını giderebilmesi için ortaya bir çerçeve koyduğunu anımstan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının önerilerini bu çerçeve içinde sunduğunu, fakat muhataplarının bu çerçeveye sadık kalmadıklarını anlatı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüme her zaman olumlu katkı koyan Kıbrıs Türk tarafının dünyayla ve komşularyla uyumlu ve verimli ilişkiler kurmak istediğini, fakat bunun için Kıbrıs Türk toplumunun önüne konan bazı anlamsız ve suni engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Önemli ilerlemelere rağmen henüz bütünlüklü bir uzlaşıya varılamamış olmasının başlıca nedeninin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin eşitliği ve adil bir siyasi güç paylaşımına hazır olmaması olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bu durumun 2004 yılında bir BM çözüm planı olan ve Annan Planı olarak anılan planın referandumunda Kıbrıslı Türklerin %65 “evet”, Kıbrıslı Rumların %76 oranında “hayır” oylarıyla hayata geçmemesi nedeniyle dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da raporuna yansıdığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasının sonunda, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine Sosyalist Enternasyonal’ın olumlu ve sürekli katkı koymasının önemine işaret etti.

Toplantı sonrasında Sosyalist Enternasyonal Başkanı George Papandreu ile bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Akıncı, Papandreu ve Sosyalist Enternasyonal ile bundan sonraki süreçlerde de temas halinde bulunmaya karar verdiler.

21/09/2017 22:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akıncı, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.