Akıncı: Sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmemekte kararlıyız

ads ads ads ads
18/11/2017

ads
Akıncı: Sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmemekte kararlıyız

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmeme konusunda kararlı olduklarını kaydetti.
Rumların “sıfır asker sıfır garanti” söylemiyle görüşmeleri noktaladığını, bu söylemi şimdi de seçim propagandası olarak kullandığını belirten Akıncı, seçimden sonra da aynı zihniyetin devam etmesi durumunda bir yere varma ihtimalinin olmadığını vurguladı.

KKTC’de bulunan Ayhan Zeytinoğlu başkanlığındaki Kocaeli Sanayi Odası heyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.

Ziyarette Kocaeli ve Kocaeli sanayisi hakkında bilgi veren Zeytinoğlu, Türkiye’nin KKTC’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu hatırlattı.

KKTC’ye ihracatın 1 milyar dolar civarında, ithalatın ise 40 ila 80 milyon dolar arasında değiştiğini kaydeden Zeyetinoğlu Türkiye’nin Kıbrıs’tan ithalatının olması gerekenin çok altında olduğunu, KKTC’nin maruz kaldığı ambargolar ile birçok ürünün AB’ye ihracatının engellendiğini belirtti.

Rum kesiminin adanın tamamını temsilen Avrupa Birliği’ne kabul edilmesinin stratejik bir hata olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, “çözüm süreci ile birlikte izolasyonların sona ermesi Kıbrıs Türk halkının geleceği açısından son derece önemlidir. Somut adımlar atılmalı ve kısıtlamalar kaldırılmalı. Avrupa Birliği’ne çok önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise çözüm olsa da olmasa da hayatın devam ettiğini söyledi.

İki paralel sürecin gerekli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, çözüm odaklı siyasetten vazgeçmemek gerektiğini ancak 50 yıl daha mevcut prosedürlerle, sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmeme konusunda kararlı olduklarını kaydetti, bu görüşünü BM Genel Sekreteri ile de paylaştığını belirtti.

Akıncı “sonuç odaklı, ucu açık olmayan, zaman tahditli ve bir paket anlayışı ile stratejik bir anlaşma çerçevesi ortaya çıkabilir mi, bu anlayışla genel sekreter taraflarla dolaylı görüşmelere girebilir mi, ya da yetkilendireceği ve iki tarafın onayını alacak üst düzey bir yetkilisi ile bu yönde bir çaba harcar mı… bunları değerlendireceğiz güneydeki seçimlerden sonra. Ancak Rumların şu anki tavrı benim geçtiğimiz gün Cumhuriyet kutlamaları sırasında yaptığım konuşmada verdiğim bu mesajı anında reddetmek yönünde oldu. anında bu olmaz, bu ara çözüm arayışıdır, biz kapsamlı çözüm istiyoruz diyerek aslında Genel Sekreter’in anlayışına da taban tabana zıt bir tavır sergiledirler” dedi.

Rum yönetiminin Crans Montana’da güvenlik ve garanti konusunu ısrarla masada tutmaya çalıştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Kıbrıs sorununun esasının güvenlik ve garantiler olmadığını, yönetimi paylaşamama sorunu olduğunu belirtti.

Rumların “sıfır asker sıfır garanti” söylemiyle görüşmeleri noktaladığını, bu söylemi şimdi de seçim propagandası olarak kullandığını anlatan Akıncı, seçimden sonra da aynı zihniyetin devam etmesi durumunda bir yere varma ihtimalinin olmadığını vurguladı.

Rumların zihniyet dönüşümüne ihtiyaç duyduğunu tekrarlayan Cumhurbaşkanı Akıncı özellikle Rum gençliğinin çözüme karşı çok yabancılaşmış durumda olduğnu belirtti.

Yatırım ve ekonominin geliştirilmesi gerektiğini, bunun müzakere sürecine de yardımcı olacağını kaydeden Akıncı, tüm izolasyonlara rağmen ekonominin daha iyi noktalara taşınabileceğini söyledi.

Uygulanan haksız izolasyonların bir anlamı kalmadığını da belirten Cumhurbaşkanı “İzolasyonlar Kıbıslı Türklerin çözüm motivasyonu olsun diye uygulanıyordu ancak biz birçok kez çözüm motivasyonumuz olduğunu kanıtladık” dedi.

18/11/2017 14:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akıncı, kıbrıs, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.