Akıncı'dan Anastasiades'e: Ön şartları bırak

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Akinci: Beklentimiz,Rum tarafının mutabık kalınmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde, ön şartlaıi bir kenara bırakarak Kıbrıs Konferansı’na katılmasıdır.

ads ads ads ads
23/05/2017

ads
Akıncı'dan Anastasiades'e: Ön şartları bırak

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı daha önceden uzlaşılmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde ve Rum tarafının ön şart sürmemesi halinde Kıbrıs konferansına devam etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı açıklama yaparak Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecine ilişkin tavrını aktardı.

Akıncı, göreve geldiği günden bu yana müzakerelerde ciddi ilerlemeler sağlandığının bir gerçek olduğunu kaydettiği açıklamasında, bu ilerlemelerin sağlanmasında Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tavrı önemini vurguladı.

Buna ilk kez Toprak Ayarlaması konusunda harita çalışması yapılması hususunun dahil olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı ve yaratıcı tutumunu sürdürmesine ve farklılıkların giderilmesi için gerekli tüm çabayı göstermesine rağmen, son aylarda “ilk dört başlık” olarak nitelendirilen Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, Avrupa Birliği Konuları ve Mülkiyet başlıklarında, geçmişten gelen bazı unsurların netleştirilmesi dışında yeni yakınlaşmalar sağlanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Akıncı buna örnek olarak Rum tarafının federal çözümde olmazsa olmaz olan, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğinin bazı temel unsurlarını kabul etmekte hala zorlanmasını gösterdi.

Cumhurbaşkanı AkıncıKıbrıs Türk tarafı’nın , 2017 yılında söz konusu olabilecek risklere işaret ettiğini, 2016 yılı sonunu çözüm için bir hedef olarak gördüğünü ısrarla vurguladığını anımsattı.

Bir yandan doğal gaz konusu, diğer yandan Şubat 2018’de yaşanacak Rum başkanlık seçimleri nedeniyle oluşan atmosfer, haklılığımızı ortaya koymuştur. Süreçte gelinen noktada, artık bir doğal takvimin oluştuğu çok açıktır diyen Akıncı.Açıklamasında Mevcut doğal takvimin getirdiği kısıtlı zaman çerçevesinde çözüme ulaşabilmemiz için artık bütünlüklü bir paket yaklaşımıyla hareket edilmesinin zorunluluğu ortadadır. Gelinen aşamada, açıkta kalan ve çözüm bekleyen temel konular gerek iki tarafça, gerek BM tarafından çok iyi bilinmektedir. Bu konularda bir çözüme ulaşabilmek için artık tarafların zor kararlar vererek karşılıklı adım atmasının ve bir paket anlayışıyla hareket etmesinin vakti gelmiştir. İfadelerini kullandı

Açıklamasında Bu düşünceden hareketle Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Konferansı’nın ilk oturumunun sonuç bildirgesinde ifade edildiği çerçevede, konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazırdır ve her zaman olduğu gibi sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına isteklidir ifadelerine yer veren Akıncı Rum Liderin, son Liderler görüşmesinde dile getirdiklerini tekrarlayarak, konferansa gidildiği zaman, öncelikle Toprak Ayarlaması ve Güvenlik ve Garantiler konularının, diğer başlıklardan koparılarak kendi içlerinde müzakere edilip sonuçlandırılmasını ve bu başlıkların kapatılması durumunda diğer konuların görüşülmesine başlanmasını talep etmiştir. Bu ön şart, çözüm müzakerelerinin temelini teşkil eden ve Rum liderin altında kendi imzası bulunan “11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması”nın, “konuların birbiri ile ilintili müzakere edilmesi” maddesine tamamen aykırıdır ve sonuç odaklı da değildir” dedi.

Cenevredeki Kıbrıs konferansında konuların “birbiri ile etkileşen paralel masalar” çerçevesinde müzakere edilmesinin öngörüldüğünü ancak Yunanistan’ın “hazır olmadığı” bahanesiyle toplantıya ara talep etmesi üzerine bu metodolojinin hayata geçirilemediğini anımsatan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı, 11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması ve 12 Ocak 2017’de açıklanan Konferans Bildirgesi’ne tamamen sadık kalacak şekilde, belirlenen metodoloji çerçevesinde konferansın bir sonraki oturumuna gitmeye hazır olduğunu Rum tarafından da mutabık kalınmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde ve ön şartları bir kenara bırakarak konferansa katılmasını beklediklerini ifade etti.

23/05/2017 18:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Akinci: Beklentimiz, Rum tarafının mutabık kalınmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde, ön şartlaıi bir kenara bırakarak Kıbrıs Konferansı’na katılmasıdır., Akıncı’dan Anastasiades’e: Ön şartları bırak, Mustafa Akıncı, Nikos Anastasşades, Kıbrıs konusu, müzakerler, Cenevre Konferansı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.