Akıncı:Dönüşümlü başkanlık yoksa anlaşma da yok

ads ads ads ads
26/10/2016

ads
Akıncı:Dönüşümlü başkanlık  yoksa anlaşma da yok

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı canlı yayında Başaran Düzgün ve Mete Tümerkan’ın sorularını yanıtladı. İşte Cumhurbaşkanı Akıncı’nın konuşmasından satır başları:



 -  
İki evet için uğraştığımızı söylüyoruz. Geçen defa bu deneyimi yaşadık.



- Dönüşümlü başkanlığın olmayacağı bir anlaşmayı kabul etmem. 

- Kıbrıs Türkinün eşitliği bizim için çözümde esastır. Bununçin Kıbrıs Türkü federal karar alma mekanizmaları içerisnde etkin bir şekilde yer almak zorundadır. 

- Toprak konusu haritalar köy isimleri daha görüşülmedi. Sosyal medya ve basında çıkan harita ve köy isimlerine itibar etmeyin. 

- Kıbrıs konusunda ele almakta oldupğumuz başlılar birbiri ile ilgili başlıklardır ve bunların birlikte ele alınması gerekir. Biz topğrak konusunu görüşürken güvenlik konusunda ne olacağını bilmek isteriz. 

- Hiç garanti olamayacak Türk askeri gidecek demek anlaşmaya niyet olmamı demektir. Böyle bir yaklaşım kabul edilemez. Kıbrıs Türk tarafının garantiler ve güvenlikle ilgili hassasiyetleri vardır ve bunlar dikkate alınmalıdır. 

- 2016 hedefini artık tüm tarafların dile getirdiği bir hedef olduğu 2017’nin riskle dolu olduğu bilinen bir konu haline geldi.



- 1 Ocak’ tan itibaren yeni bir Genel Sekreter geliyor. Kıbrıs sorununa bakış açılarını, ilgi derecelerini görüceğiz. Yeni genel sekreterin Kıbrıs konusunda gündem sırasının kaçıncı sıra olduğunu görüceğiz.



Önümüzdeki 30-40 günlük süre çok önemlidir. 30-40 günlük süre içerisinde Kıbrıs konusunda süreç belirlenecek.



- Toprak konusunda konuşmalarımız çok genel ilkeler bazında oldu. Ne bir harita ne bir yüzdelik ne de bir yer adı konuşuldu. 30-40 günlük süre içerisinde toprak konusunda bir sonuca bağlanmaya çalışacağız. Zaman zaman Facebook’ta yayınlanan haritaları gördük. Yayınlanan haritaların müzakere masası ile alakası yoktur.

26/10/2016 12:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mustafa akıncı, anastasiadis, kıbrıs sorunu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.