Almanya “Türklerden ve Türkiye’den” ne istiyor?

ads ads ads ads
19/08/2015

ads

Ozan Ceyhun Ozan Ceyhun


8,2 milyon yabancı pasaportlunun yaşadığı Almanya'da Federal İstatistik Dairesi'nin rakamlarına göre 1 milyon 527 bin 118 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamakta. Ancak vatandaş olanları ya da şu ya da bu şekilde TC pasaportu ile yaşamayanları hesaba kattığımızda Almanya'da 3 milyon insanımızın yaşadığını bilmekteyiz.

82 milyon nüfusa sahip Almanya'da 3 milyon Türkiye kökenli insan elbette çok fazla değil ama gene de ciddiye alınması gereken bir “azınlık” konumunda.

Almanya'da yaşayan insanlarımız alın terleri ile onlarca yıldır bu ülkenin ekonomik istikrara sahip bir konumda olmasına büyük katkı sundular.

Almanya'yı “ikinci vatan” olarak benimsediler. Hatta “ikinci yurtları” olarak sevdiler.

Elbette futbol söz konusu olduğunda ve “Türkiye ile Almanya” arasında milli maç oynandığında “Türkiye” için attı yürekleri. Ancak Almanya Türkiye harici bir milli takımla maç yaparken etnik anlamda bir almanmışcasına çoşkuyla Almanya'yı destekleyen seyiciler arasında da Türkler sayıca yoğunlar. Kısacası Türkler Almanyalı oldular.

Tüm yaşadıkları sorunlara rağmen Almanya'da “mutluydular”.

Ancak son yıllarda anlamakta güçlük çektikleri gelişmeler olmakta.

Almanya'nın son yıllarda neredeyse “AB'de Türkiye karşıtı ülkelerin başında” tarzı eleştirilen Türkiye Politikası bu ülkede yaşamakta olan Türkleri tedirgin etmekte.

Daha düne kadar Almanya'da “müslüman” ya da “Türkiye'den geldikleri” için dışlanırken günümüzde “sunni” ve “Türk” oldukları için olumsuz bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını görmek üzüyor insanlarımızı.

Almanya'da radikal “alevi” ya da radikal “Kürt” olmak “el üstünde tutulur” ve her türlü “desteklenir” konumda olmak anlamına gelmeye başladığından beri “sunni ve Türk” olmak da “dışlanmak” ya da “desteklenmemek” haline dönüşmüş durumda.

Terör örgütü “PKK'ya sempati duyduğunu” söyleyen bir radikal “alevi” ya da “Kürt” hiç bir sorunla karşılaşmazken “AK Parti'ye sempati duymak” üyesi olduğu partiden ihraç edilmeye kadar varan ayrımcılık sorunları yaratabilmekte insanlarımıza!

Hele Almanya'da yaşayan bir Türk “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sempati duyuyor” hatta “onu destekliyor” ise bir çok alanda sorunlarla karşılaşabiliyor.

“Demokrasi kalesi” olmakla övünen bir ülke için oldukça talihsiz bir durum.

“Türkiye'ye karşı gösteri ve mitingler” desteklenmekte buna karşın “MHP'yi destekliyor” diye bazı Türkiye kökenli politikacılar (Yeşiller ve CDU'da) parti kararları ile afaroz edilmekte.

Alman medyasında Türkiye'ye karşı tüm yazı ve yorumlar sanki “tek merkezden” çıkıyormuşcasına “yalanlarla dolu” olarak gündeme gelirken “Türkiye'yi savunan görüşlere” özellikle yer verilmemekte.

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde Almanya son yılarda “frenleyen”, “engelleyen” ya da “görünmeyen Türkiye karşıtı” konumunda.

Vakti zamanında sadece otobanları işgal ettiği için yasakladığı “terör örgütü PKK” Türkiye'yi kan gölüne çevirirken Almanya'dan gelen tepkiler “PKK'ya karşı formalite icabı” ve “çok cılız”. Buna karşın Türkiye'nin “terör örgütü PKK'yla” haklı mücadelesine Almanya'dan destek neredeyse “yok”.

Bir de bunun üstüne Almanya'nın bir NATO müttefiki olarak Türkiye'ye destek olarak bulundurduğu Patriot Savunma Füze Bataryalarını tam da Türkiye DEAŞ, PKK ve PYD terör örgütleri ile savaş halindeyken ve Suriye'nin eli kanlı diktatörü Esad'ın Türkiye'te tehditleri sürerken geri çekme kararı haklı olarak bizi “ne istiyor bu Almanya?” diye düşündürmekte.

Üstelik bununla da kalmadı. Türkiye'de politik bir mafya örgütlenmesi olan paralel yapının emrinde çok sayıda insanın tüm hukuk devleti prensilerine aykırı olarak “Ergenekon Davaları” adı altında hapishanelerde sürünmesine ve kiminin yaşamının yitirmesine neden olan sabıkalı savcılar Zekeriye Öz ile Celal Kara'nın, Almanya'nın kilometre uzaklıktaki Hanau kentinde, paralel yapıya yakın biri tarafından işletilen otele yerleştirilmiş olması da Almanya'nın bilgsi dahilinde olamayacağından gelimelerin vardığı boyutun vahimliğini sergilemekte.

Almanya'nın İran ile olan sıkı ilişkisi, “RAF” adıyla bildiğimiz “Baader-Meinhof Terör Çetesinden” çok çekmiş bir ülke olmasına rağmen DEAŞ terör örgütüne karşı savaşıyorlar bahanesiyle bir başka terör örgütü PKK'ya sıcak bakar hale gelmesi, aynı nedenden halkını katletmekte olan Suriye diktatörü Esad ile sorunsuzmuş gibi bir politika izlemesi ve yine aynı coğrafyada ekonomik nedenlerden dolayı ülkesinde demokrasiyi ayaklar altına almış bulunan Mısır'ın diktatörü Sisi ile yakın ilişkileri beraberinde Türkiye karşıtlığını getiriyorsa bu yanlış bir politika!

“Küçük hesaplar” ve “kısa vadeli” politikalara feda edilmemeli Türkiye-Almanya ilişkisi. Ancak görünen şu anda öyle olduğu!

Oysa Almanya ve Türkiye ilikisinin karşılıklı çıkarların göz önünde tutularak yürütülmesi hem iki ülke, hem AB hem de coğrafyamız için yararı büyük olacaktır. Umudumuz Almanya'da bu hataların farkına varılması! 

19/08/2015 09:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ozan ceyhun
MANŞETLER

HK Ozan Ceyhun

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.