Almanya ve Fransa'da seçim var

ads ads ads ads
23/09/2017

ads
Almanya ve Fransa'da seçim var

Almanya’da halk, yeni federal meclisi (Bundestag) ve dolayısıyla hükümeti belirlemek üzere yarın sandık başına gidecek.

ALMANYA'DA HÜKÜMET DEĞİŞİECEK Mİ?

Ülkede 61,5 milyon seçmen, Almanya genelindeki 299 seçim bölgesinde, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için iki oy kullanacak.

Seçmenler ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını da seçtikleri partiye verecek. 16 eyalette, yaklaşık 73 bin 500 sandıkta 650 bin civarında görevli çalışacak.

TÜRK KÖKENLİ 92 ADAY

Ülkede 42 partinin yarışacağı seçime katılan 4 bin 828 aday arasında, Türk kökenli 92 aday da bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli 720 bin seçmen oy kullanabilecek.

FRANSA'DA DA SEÇİM VAR

Fransa’da parlamentonun üst kanadı senatoda görev yapan 348 senatörden 170’inin değişeceği kısmi seçim için yarın sandığa gidilecek.

Fransa’da bir senatör 6 yıllığına seçilirken, uygulanan seçim sistemiyle her üç yılda bir, senatonun bir bölümü yenileniyor.

En son 2014’te yapılan kısmi seçimlerde göreve başlayan senatörler, 2020’de görev sürelerini tamamlamış olacak. Yarınki seçime, Paris’teki tarihi Lüksemburg Sarayı’nda 6 yıl boyunca görev yapmak için bin 996 aday başvurdu.

Haziran ayında düzenlenen milletvekili genel seçiminden farklı olarak, senato seçimlerinde halk değil, sadece “seçilmişler” oy kullanabiliyor.

Bunlar, senatörlerin aday olduğu seçim bölgesindeki “seçilmiş kişiler” anlamına geliyor. Fransa’da sayıları yaklaşık 162 bin olan senatör ve milletvekilleri, bölge, departman ve belediye meclislerinin üyeleri, senatörleri seçmek için oy verebiliyor.

Yerleşim yerlerinin nüfus ve büyüklüklerine bağlı oluşturulan Seçiciler Kurulu, senatoya girecek adayların belirlenmesinde rol alıyor.

Seçim bölgelerini oluşturan şehirlerin nüfusuna göre senatör sayıları belirleniyor. Paris’te 12 senatör seçilirken, Bas-Rhin’de 5, Loreze’de ise bir senatör seçiliyor.

Senatör seçilebilmek için adayların 24 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. 2011’de yapılan bir değişiklikle 30 olan minimum adaylık yaşı 24’e indirildi.

Öte yandan adaylar, seçim kampanyası süresince mali denetime tabi tutuluyor. Senatörler gelir ve giderlerini seçimlerden sonra, bu konuda yetkilendirilmiş olan ulusal komisyona sunmak zorunda.

Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen Fransa’da cumhurbaşkanı büyük oranda söz sahibi. Bu sistemde, yürütmeyi cumhurbaşkanının atadığı başbakan ve başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu gerçekleştirirken yasama işlevini ise iki kanatlı parlamento yerine getiriyor.

Parlamentonun alt kanadını 577 üyesi bulunan ulusal meclis, üst kanadını ise 348 üyeli senato oluşturuyor. Kısmi senato seçiminde yarışacak adaylardan biri de Türk kökenli siyasetçi Metin Yavuz.

Cumhuriyetçilerden aday gösterilen Yavuz, yaptığı açıklamada, ilk kez senato seçimlerine girdiğini ve kazanması halinde Fransa tarihinde ilk Türk Senatör olacağını söyledi.

23/09/2017 17:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: almanya, fransa, seçim
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.