Anastasiades, Hem Rumları Hem Türkleri Savundu

ads ads ads ads
01/10/2014

ads
Anastasiades, Hem Rumları Hem Türkleri Savundu

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades, "ne Kıbrıslı Rumları, ne de Kıbrıslı Türkleri ikinci sınıf AB vatandaşı haline getirecek bir çözüm kabul edilmeyecek" dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilanının ve kuruluşunun 54. yıldönümü dolayısıyla yaptığı halka sesleniş konuşmada, Kıbrıs sorununa ilişkin uluslararası toplumun gösterdiği ilgi ve bu konuda yer alan hareketliliğin Rum Hükümeti’nin hedeflerine ulaşmak için potansiyelleri yaratacağına inandığını dile getirdi.

Anastasiadis ayrıca, devamlı tetikte olmaktan başka bir çare bırakmayan ulusal, ekonomik ve sosyal düzeyde birikmiş zorlukları olan kritik bir dönemden söz etti.

Hükümetin ısrarlı çabaları sonucu, kısıtlayıcı süreler ve hakemlik olmadan, kabul edilemez mevcut durumun sona ermesine yol açan bir sürecin gerçekleştirilmesi için gereken şartların oluşturulduğuna dikkat çeken Anastasiades ayrıca, Rum Hükümetinin tüm yasal vatandaşların, insan hakları ve temel özgürlüklerini sağlayacak bir çözümün bulunması için çalıştığını sözlerine ekledi.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades halkı, ülkeyi ve kurumları birleştirecek, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde işlevsel ve sürdürülebilir bir çözümün, Üst Düzey Anlaşmaları, Birleşmiş Milletlerin ilgili kararları, Avrupa Birliği ilkeleri ile 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Deklarasyon doğrultusunda olması gerektiğini vurguladı.

Anastasiades sözlerinin devamında, Kıbrıslı Türklere hitaben, Hükümetin bir çözüm bulmak için samimi arzusu ve kararlılığını katiyet olarak düşünmeleri gerektiğini belirtti. Anastasiades, Kıbrıslı Rumların beklentilerini de karşılamayan ya da hem Kıbrıslı Rumları ve hem de Kıbrıslı Türkleri ikinci sınıf AB vatandaşı haline getiren bir çözümün kabul edileceğini beklememeleri gerektiğinin altını çizdi.

Anastasiades ayrıca, Türk hükümetini de somut eylem ve faaliyetler ile Kıbrıs sorununu çözmeyi hedefleyen çabaya önemli ölçüde katkıda bulunmaya çağırdı.

Anastasiades, “Kıbrıs'ın bağımsızlığının 54. yıldönümü, yeni nesillerin güvenlik, kalkınma, refah ve barış koşullarında birlikte yaşamalarına ve birlikte yaratmalarına yola açacak ve Kıbrıs'ın geleceği için temelleri oluşturacak yeni bir dönemin ve gidişinin başlangıcı olsun” ifadelerini kullandı.

Ekonomik krize de atıfta bulunan Anastasiades, "bugün ülkemizi çöküşün eşiğine getiren ve uzun zamandır devam eden sorunlar, sistemin patojenleri, geçmişin kararsızlığı ve sorumsuzluğun yanı sıra siyasi zaaflar, yanlış stratejik seçimler ve önyargıların hesabını ödemek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, mevcut siyasi ve ekonomik koşulların yarattığı büyük sorunlar ve acil ihtiyaçlara rağmen, Kıbrıs'ın, engellerin üstesinden geleceği ve geçmişteki zarar verici duruşlar ve hareketlerden kurtularak kalkınma ve ilerleme koşullarına geri döneceğine dair iyimserliğini dile getirdi.

Rum Başkan Anastasiades son olarak, Rum Hükümeti’nin koordine edilen eylemler ve belirli strateji yoluyla Kıbrıs'ı, Doğu Akdeniz'in özellikle bu önemli ve hassas bölgesinde, önemli bir rol oynayacak işbirliği, barış ve istikrar çabalarında önderlik edecek olan modern ve güvenilir bir Avrupa ülkesine dönüştürmeye çalıştığına işaret etti.

CNA 

01/10/2014 10:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Nikos Anastasiadis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.