Anastasiadis 'para' dedi aklıma petrol fiyatı geldi

ads ads ads ads
05/10/2015

ads

Cenk Uzunoğlu Cenk Uzunoğlu




Anastasiades her şeyi çözmüş gibi ya da o imajı pekiştirmek için ‘’para olmadan bu işi çözemeyiz’’ diye geri plandaki bir hassasiyeti ön plana çıkarttı.

Dün de Akıncı, Kerry ile yaptığı görüşmeden sonra çözümün finansmanının çok önemli bir konu haline geldiğini ve ABD’nin bu konuya ilgi duyduğunu söyledi.

Diğer taraftan Eide’nin uzun vadeli finansal enstrümanlarla ortaya çıkacak olan mali yükü çözümün önündeki engel olmaktan çıkartmak için uluslararası fon yöneticileri ile görüşmeler yaptığı biliniyor.

Kıbrıs sorununun içine bu ‘’mali boyut’’ her iki taraf için de ‘’AB tutkusu’’ ile başlamıştı.

‘’AB tutkusunun’’ kökünde insanlık tarihinin en büyük sosyal projesine dahil olmak olduğu kadar ‘’kolay para’’ da yatıyordu.

Rum bedavaya yemek yediğini sandı, biz ise yemeğin kokusuyla kalmıştık.

Annan planı sonrası petrol ve doğalgaz ile çözüme olan bu ‘’duygusal tutkumuz’’ etki altında tutulmaya devam edildi.

Gelinen noktada bu tutkunun yeni bir sahnesi ortaya konuyor.

xxx

Adanın etrafında petrol ve doğalgaz var denilerek her iki tarafa da ‘’gaz’’ verildiğinde petrolün varil fiyatı 130-140 dolardı.

Şimdi petrolün varil fiyatı 45-50 dolar.

Uluslararası finans şirketlerinin raporlarına göre dünya ekonomisindeki yavaşlamayla petrolün varil fiyatı 20 dolara düşebilir diye tahminler var.

Anlaşın zengin olun diye her iki kesime ‘’gaz’’ verildiği nokta ile şu andaki fiyat arasında korkunç bir fark ve marj kaybı var.

Sondaj konusunda uzman değiliz ama petrolü ve gazı denizin altından çıkarmak en maliyetlisi olduğunu biliyoruz.

Petrol ve doğalgaz fiyatlandırması arasında karmaşık bir ilişki olduğunu da biliyoruz.

Petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz fiyatlarını birebir ve hemen etkilemiyor.

Petrol ve doğalgaz fiyatları arasındaki etkileşimi anlatmak bu yazıya sığmaz.

Petrol fiyatındaki bu derece bir düşüş ve daha da düşebileceği beklentisi birbirini ikame eden bu iki enerji kaynağının fiyatını er ya da geç ayni yönde etkiler.

Soru şu.

Maliyet, karlılık ve yapılacak olan yatırım ile alınacak risk açısından denizde bu petrol ve gaz arama çalışmalarını devam ettirmek hala daha mantıklı mi?

Yetişip ‘’gaza’’ geldik bir kere diye 140 dolardan yapılan hesapların düşüncesi bu rüyadan Kıbrıslı Türk ve Rum olarak uyanmamızın önünde ortak engel mi oldu?

Yoksa Anastasiades niye çözüm için para lazım desin.

Bunu soran yok.

Diğer akla gelen ihtimal de ‘’ihtilaflı malın fiyatı ucuz olur’’ misali, Rum Kıbrıs sorunu çözülmeden yaptığı doğalgaz anlaşmalarıyla bilinçli ya da bilinçsiz paçayı petrol şirketlerine kaptırdı.

Anastasiades, bu petrol şirketlerinin bağlı olduğu ülkelere de parayı siz verin diye yanına Akıncı’yı da almış aklınca baskı yapmaya çalışıyor şimdi.

Petrolün satış fiyatı hangi noktaya gerilerse denizdeki petrolü veya doğalgazı çıkartmanın maliyeti satış fiyatının üstüne çıkar?

Soru bu.

Türkiye’de petrol ve gaz işleme ve taşıma işiyle uğraşan firmaların temsilcileri bu hesabı anlamak için Anastasiades ile görüştüler. Gazetelere de yansıdı. Onların derdi de bu basit sorunun cevabını parametreleri ile anlamak.

Kıbrıs sorununun geldiği nokta ve eklenen yeni hassasiyet bu.

Bu soruna dahil olan taraflar bu işin sonunda 50 yıldır neyin kavgasını verdik diye şaşkınlıkla birbirlerini ve kendilerini sorgulamaya başlarsa şaşırmayalım

Kıbrıs sorununda taraflar değişmemiş olsa da hassasiyetleri değişti.

İş milli hassasiyetlerden ‘’duygusal’’ konulara kaydı. Görünen o ki kaymaya da devam edecek. Boşuna bizim adamız için Akdeniz’in fahişesi dememişler.

 

05/10/2015 09:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: cenk uzunoğlu
MANŞETLER

HK Cenk Uzunoğlu

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.