Anastasiadis'ten çözüm değerlendirmesi

ads ads ads ads
29/07/2015

ads
Anastasiadis'ten çözüm değerlendirmesi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Ada'da yeniden başlayan müzakereleri SABAH'a değerlendirdi. Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yürütülen görüşmeler ilişkin önemli mesajlar verdi.

Sabah Gazetesi'nden Emre Diner’e konuşan Anastasiadis" gönlümden geçen isim Kıbrıs Birleşik Devletleri’dir" dedi.





OLUMLU BİR ORTAM VAR: Şu anda müzakereler için olumlu bir ortam oldu. 11 Şubat 2014'te duyurulan ortak metinde yer alan 7 maddenin 3 maddesinde ciddi zorluklar yaşıyoruz. Şu ana kadar sadece 3 kez görüşme yaptık. En zor konular tabiî ki mal, mülk ve toprak düzenlemesidir. Önemli olan her iki lider tarafından aynı vizyonun paylaşılmasıdır. Şu anda da her iki liderin bu vizyona sahip olduğunu düşünüyorum.



AYNI VİZYONU PAYLAŞIYORUZ: Sayın Derviş Eroğlu'na saygım tamdır. Ancak Sayın Akıncı ile daha önce de aynı vizyonu paylaşıyorduk. Çözümlere bakış açılarımız hemen hemen aynıdır.



KIBRIS BİRLEŞİK DEVLETLERİ: Sayın Akıncı ile devletin adına ilişkin yaptığımız konuşmada 'Birleşik Federal Kıbrıs' diye bir ad çıktığı söylendi. Doğru değil. Gönlümden geçen isim Kıbrıs Birleşik Devletleri'dir.





AK PARTİ SAMİMİ: Geçmiş hükümetlerden farklı olarak ilk defa AKP hükümeti ve bugünkü Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan Ada'daki duruma çözüm bulunulması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın Türkiye için tarihi bir lider olduğunu söylemek istiyorum.



ANKARA'YA ÇÖZÜM MESAJI:
Çözüm ulaşılması Türkiye'nin de yararına olacaktır. Yunanistan ile ilişkileri de düzelecektir. Kıbrıs model bir ülke olacaktır. En önemlisi ise AB'deki Kıbrıs Birleşik Devletleri, Türkiye'nin yakın müttefiki olacak.



BABAM TÜRKLERİ ÇOK İYİ ANLATIRDI:
Babam Silubu köyünden geliyor. Bu köyde Türkler ve Rumlar bir arada yaşamışlar. Aralarındaki ilişkiler çok mükemmeldi. Kıbrıslı Türk ailenin yanında kalan babam da bana bunları anlatırdı. Aklımdaki Türk profili de bu şekilde kaldı. Birbirimize saygı gösterirdik. Düğünlere ve sünnet törenlerinde birbirlerimizi ziyaret ederdik. Karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde bir bütün olarak yaşardık.

40 BELGEDE UZLAŞMA



KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis dün yeniden bir araya geldi. BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, toplantıda mülkiyet ve toprak konularının konuşulduğunu kaydetti. Akıncı, görüşmenin olumlu havada geçtiğini ifade etti. Güney Kıbrıs hükümet sözcülüğü ise, tarafların önünde bulunan 40 belgede uzlaşı noktalarında bulunduğunu açıkladı.

Kaynak: SABAH

29/07/2015 11:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Anastasiadis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.