Antarktika'nın Kan Şelalesi

ads ads ads ads
07/05/2014

ads
Antarktika'nın Kan Şelalesi

Dünyanın güney kutbundaki Antarktika'da kan kırmızı akan şelaleler görenleri hayrete düşürüyor.

Dünyanın en kuru çöllerinden birinde, Antarktika'daki McMurdo Dry Valley'deki bu şelale, Taylor Buzulu'ndan Bonney gölüne yavaşça süzülüyor. Şelaleyle ilgili asıl şaşırtan detay ise renginin kan kırmızı olması. 1911 yılında keşfedilen bu şelale milyonlarca yıllık değişimler sonucu meydana gelmiş.

5 milyon yıl önce yükselen deniz seviyesi Doğu Antarktika'yı sular altında bırakmış ve tuzlu bir göl oluşumuna neden olmuştur. Milyonlarca yıl sonra gölün tepesinde oluşan buzullar gölü anakaradan tamamen koparmıştır. Bu nedenle 400 metre yeraltında kalan göl gittikçe daha tuzlu hale gelmiştir. Günümüzde Kan Şelalesi altındaki göl normal deniz suyundan 3 kat daha tuzlu ve donması mümkün değil.

Anakaradan ayrılmasına ek olarak atmosferle bağlantısı da kesilen göl, bu nedenle hiç gün ışığı alamıyor ve oksijenden yoksun. Demir açısından oldukça zengin olduğu için bulduğu açıklıktan akan su, oksijenle temas ettiğinde paslanıyor ve geçtiği yerleri kırmızıya boyuyor. Kan kırmızı lekeler sebebiyle de Kan Şelalesi olarak biliniyor.Şelale ve bulunduğu vadiye sadece helikopterle veya bölgeyi ziyaret eden cruise gemileriyle ulaşılabiliyor. Şelalenin fotoğrafları ise görenleri hayret içinde bırakıyor. 

07/05/2014 12:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Antarktika, kan şelalesi
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.