Asgari Ücrette Hayal Kırıklığı

ads ads ads ads
25/07/2014

ads
Asgari Ücrette Hayal Kırıklığı

Geçtiğimiz günlerde ilk toplantısını yapan Asgari ücret tespit komisyonu, bugün yeniden toplandı. İşçi tarafının talepleri reddedildi.

LİSANİLER: “TARAFLARIN SUNDUĞU TEKLİFLER OYLAMAYA SUNULDU, TÜMÜ DE REDDEDİLDİ… KOMİSYONUN TOPLANTILARI BİR SONUCA ULAŞILAMAMASI NEDENİYLE SONA ERDİ”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere yaptığı toplantıların sonuçsuz kaldığı açıklandı.

Dört farklı oylama yapılan komisyonda tüm tekliflerin reddedilmesi sonucu toplantıların bir sonuca ulaşılamadan sona erdiği duyuruldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı İsmet Lisaniler yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun bugünkü ikinci toplantısında, tarafların tekliflerinin oylamaya sunulduğunu bildirdi.

Lisaniler, “yapılan birinci oylamada işçi tarafının 1,920.-Türk Lirası aylık brüt asgari ücret teklifinin 3 işçi temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işveren ve 5 devlet temsilcisinin ret oyuyla reddedildiğini; ikinci oylamada işveren tarafının aylık brüt asgari ücretin değişmeden 1,560.-Türk Lirası olarak kalması yönündeki teklifinin 3 işveren temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işçi ve 5 devlet temsilcisinin ret oyuyla reddedildiğini; üçüncü oylamada devlet tarafının önerdiği aylık brüt 1,638.-Türk Lirası asgari ücret teklifinin oylamaya sunulduğunu ve 5 devlet temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işçi ve 3 işveren temsilcisinin ret oyuyla reddedildiğini” açıkladı.

DEVLET TARAFININ YENİ TEKLİFİ DE REDDEDİLDİ

Komisyon Başkanı İsmet Lisaniler, her üç tarafın tekliflerinin reddedilmesi üzerine devlet tarafının yeni bir teklif getirerek dördüncü bir oylama yapılmasını önerdiğini, dördüncü oylamada devlet tarafının yeni teklifi olan aylık brüt 1,645.-Türk Lirası asgari ücret teklifi oylamaya sunulduğunu ancak, 5 devlet temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işçi ve 3 işveren temsilcisinin ret oyuyla reddedildiğini kaydetti.

Lisaniler açıklamasında “Yapılan dört oylama neticesinde 2014 yılı için ikinci asgari ücreti belirlemek üzere başlatılan toplantılar herhangi bir sonuca ulaşılamaması nedeniyle sona ermiştir” ifadesini kullandı.

Asgari Ücretler Yasası’nın 8’inci maddesi uyarınca 5 işçi, 5 işveren ve 5 de devlet tarafını temsil eden üyelerden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Hür-İş’in resmi talebi ve bankalığın resmi çağrısı üzerine yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere önceki gün ilk toplantısını yapmıştı.

5 devlet, 5 işveren ve 4 işçi temsilcisinin katıldığı ve bir süreliğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın başkanlık ettiği toplantıda taraflar 1 Ocak 2014 tarihinden beri uygulanmakta olan asgari ücretin yeniden belirlenmesine yönelik görüşlerini ortaya koymuşlardı.

İlk toplantıda işçi tarafı yeni asgari ücretin 1,920.- Türk Lirası’na çıkarılmasını teklif etmiş, buna karşın işveren tarafı asgari ücretin artırılmasına gerek olmadığını öne sürmüş devlet tarafı ise 2014 yılı başından beri uygulanmakta olan 1,560.- Türk Lirası asgari ücretin bu gün gelinen noktada oluşan hayat pahalılığının dikkate alınarak en azından güncellenmesi gerektiğini savunmuştu.

25/07/2014 15:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: asgari ücret
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.