Aşık değilken de kalbinizi hatırlayın

ads ads ads ads
16/04/2014

ads
Aşık değilken de kalbinizi hatırlayın

Sağlıklı beslenme, biraz hareket ve düzenli kontrol ile kalp hastalıklarından korunmak elinizde

Kalp ve damar rahatsızlıkları ölüm nedenlerinin başında geliyor. Dünya Kalp Haftası, kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalık yaratmak ve bireyleri kalp sağlığını korumaya yönlendirmek için kutlanıyor. Dr. Back-Up doktoru Ali Esat Keskin, kalp sağlığını korumak için ipuçlarını paylaşıyor.

Kalbimizi aşık olduğumuzda atışları hızlandığı için hatırlıyoruz. Oysa hayati önem taşıyan kalbimize her zaman özen göstermemiz, kalp ve damar rahatsızlıklarını önlememiz gerekiyor. Kullanıcılarına özel evde bakım hizmetleri veren Dr. Back-Up’ın doktoru Ali Esat Keskin, 7-13 Nisan Dünya Kalp Haftası’nda kalp sağlığını korumak için önerilerini aktarıyor.

Kalp hastalıkları arasında en sık rastlanılanların koroner damar hastalığı, kapak hastalıkları, damar hastalıkları (damarlarda balonlaşma, damar tıkanıklıkları, damar sertliği gibi) ve ritim bozuklukları olduğunu aktaran Dr. Keskin, “Kalbimizi etkileyen başta gelen hastalıklar damar sertliği ve yüksek tansiyondur. Kalp damar hastalıkları ileri yaşlarda görülüyor olsa da damar sertliği çok erken yaşlarda başladığı için damar sertliğini engellemeye yönelik önlemler çocukluk çağında alınmaya başlanmalıdır” dedi.

Kalp hastalıklarından korunarak daha uzun ve sağlıklı yaşamanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Keskin, yaşam biçiminde yapılacak değişikliklerin kalp sağlığını koruyacağını belirtti ve önerilerini paylaştı:

• Kalp sağlığınızı korumak için öncelikle sağlıklı yiyecekler tüketin. Kan kolesterolünüzü sağlıklı düzeylerde tutmak için, tereyağı, içyağı gibi yağlardan uzak durup, zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Süt ve süt ürünlerini tüketirken yağsız veya az yağlı olmasına dikkat edin. Tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler kan kolesterolünüzün yükselmesine neden olabilir. Kırmızı et tüketiminizi olabildiğince azaltıp beyaz et tüketmeye özen gösterin.

• Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın, ölçülü olun. Günlük bir kadeh kırmızı şarabın iyi huylu kolesterolü yükselttiği söyleniyor olsa da daha fazla alkol tüketimi tam tersi etkiyi yapacak, kalp hastalığı riskini arttıracaktır.

• Her zaman kilonuza dikkat edin. Fazla kilonuz varsa mutlaka kurtulun. Öğün aralarında abur cubur tarzı atıştırmalara, hızlı yemek yemeye son verin. Yavaş ve düzenli kilo verin, hızlı kaybedilen kilolar daha çabuk geri alınır. Yavaş kaybedilen kilolar kalıcıdır. İdeal kilonuza ne kadar yaklaşırsanız, kalp hastalığına yakalanma riskinden o kadar uzaklaşırsınız.

• Düzenli spor yapmaya çalışın. Hareketsiz bir hayattan kaçının. Düzenli egzersizler, tempolu yürüyüşler kalp hastalıkları ve kalp krizinden sizi koruyacaktır. 35’li yaşlardan sonra zorlayıcı sporlar yapmaya karar verirseniz mutlaka bir kardiyoloji uzmanı kontrolünden geçin. Tanısı konmamış bir kalp hastalığınız varsa kontrolsüz spor yapmanız hastalığınızın ilerlemesine kalp sağlığınızın daha da bozulmasına neden olacaktır.

• Ailede kalp hastalığı geçmişi varsa, kiloluysanız, yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız mutlaka Total kolesterol, HDL (iyi kolesterol), LDL (kötü kolesterol), trigliserid ve açlık kan şekeri tetkiklerini yaptırın. 

16/04/2014 16:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: aşk, kalp, sağlık haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.