Asım Akansoy Kathimerini'ye konuştu

ads ads ads ads
30/08/2015

ads
Asım Akansoy Kathimerini'ye konuştu

CTP Milletvekili Asım Akansoy haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşarak Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Kathimerini gazetesine göre Akansoy, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından kısa süre içerisinde görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini belirterek, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar görüşmelerin iki toplum lideri arasında al-ver süreci biçiminde yapıldığını söyleyen Akansoy, bugün, bir çözüm yaratma sürecine sahip olunması ve vatandaşların, aydınların ve sivil toplum örgütlerinin de iki toplumla birlikte yeni devlet yaratma sürecinde yer alması gerektiği üzerinde durdu.

Bir soru üzerine adadaki mevcut durumun sürdürülebilir olmadığı görüşünü dile getiren Akansoy, adanın güney kesiminde olduğu gibi kuzeyde de yapıların sürdürülebilir olmadığını, bu nedenle yapıların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Akansoy, bu sürecin son durağının yeni devlet olduğunu, var olan ayrı mevcut yapıların (“Kıbrıs Cumhuriyeti” ve KKTC) yeni devletin sürdürülebilirliğinin destekleyicileri ve garantörleri olacağını söyledi.

Mevcut koşullarda silahlı kuvvetlerin varlığının beklenen bir şey olduğuna değinen Akansoy, Kıbrıs sorununun çözümünün ardından Türk ordusunun adada kalması için sebepler olmayacağı yönündeki inancını dile getirdi.

Akansoy, garantilerle ilgili bir soru karşısında ise, Kıbrıslı Türklerin güvenlik arzuladığını, Kıbrıslı Rumlarınsa bu arzuyu bir tehdit olarak gördüğünü ifade etti.

Çözümün Kıbrıslı Türkleri teskin edip, Kıbrıslı Rumları korkutmaması gerektiğini ifade eden Asım Akansoy, bu nedenden dolayı 1960 garantiler rejiminin devamının mümkün olmadığını belirtti.

NATO garantilerini de kabul edemeyeceklerini söyleyen Akansoy, nihai analizde, sadece Kıbrıslı Türklerin güvenliğini garanti altına alacak bir çerçeve oluşturmaları gerektiğinden söz etti. 

30/08/2015 14:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Asım Akansoy
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.