Asla dolaba koymamanız gereken yiyecekler

ads ads ads ads
30/09/2016

ads
Asla dolaba koymamanız gereken yiyecekler

Pek çok kişinin sandığının aksine, ekmeği buzdolabına koyduğunuzda, ekmeğin bozulmasını ve küflenmesini hızlandırırsınız.

Buzdolapları market ve manavlardan aldığımız ve hemen tüketmeyeceğimiz yiyecekleri saklamak için en iyi yerdir. Ancak bazı yiyecekleri kesinlikle buzdolabına koymamalısınız çünkü bu yiyecekler buzdolabına girdiklerinde daha hızlı bozulabilirler.Aslında tatlarına ve dokularına zarar verdiğini bilmeden pek çok yiyeceği buzdolabına koyuyor olabilirsiniz. Hangi yiyeceklerin buzdolabına konulmaması gerektiğinden emin değilseniz, bu yazımızı okumaya devam edin.

Soğan

Soğanları en iyi serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığında saklarsınız. Soğan dikkat edilmediği taktirde bakterilerin üremesi için çok elverişli bir zemine dönüşür ve buzdolabına konulduğunda bu bakteriler daha da rahat çoğalırlar. Amerika’daki Ulusal Soğan Birliği’ne (NOA) göre, soğanları kabuklarını soymadan, nefes alabilecekleri bir yerde saklamalısınız. Soğanı soyup doğradıktan sonra ise, hava geçirmeyen bir kabın içerisinde buzdolabına koyabilirsiniz.

Domates

Domatesi buzdolabında sakladığımızda zaman içerisinde dokusu bozulmaya başlar ve en sonunda, ilk aldığımız zamanki tadını kaybeder. Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsüne göre, domates buzdolabına konulduğunda veya benzer bir soğuğa maruz kaldığında içindeki şeker, asit ve diğer faydalı şeylerin seviyesi düşmektedir. Yani domateslerinizi de kuru bir yerde oda sıcaklığında saklamalısınız.

Patates

Patatesi buzdolabına koyduğunuzda hem tadı değişir hem de yumuşar. Patatesler yıkanmamış halde, kuru, serin ve havadar bir yerde saklanmalıdır çünkü nemli ortamda kaldıklarında filizlenebilirler veya küflenebilirler.

Kahve

Pek çok başka yiyecek gibi kahve de kuru ve serin bir yerde saklanmalı. Kahvenizi buzdolabına koyarsanız tadını ve kokusunu kaybeder. Ek olarak, kahve diğer yiyeceklerin kokusunu çok kolay emer. Kahvenizi hava geçirmeyen bir kap içerisinde ve mümkünse karanlık bir yerde saklamalısınız.

Sarımsak

Sarımsak en iyi serin, kuru ve oda sıcaklığında olan bir yerde saklanır. Buzdolabına konulduğunda, sarımsak faydalı özelliklerini kaybeder ve oda sıcaklığında aylarca durabilecekken buzdolabında daha çabuk bozulur.

Bal

Kanada, Ontario Arıcılar Derneği balın ağzı sıkıca kapalı bir kutuda, oda sıcaklığında saklanması gerektiğini söylüyor. Balı buzdolabına koyduğunuzda kıvamı koyulaşır ve daha hızlı kristalize olur.

Avokado

Avokadoları buzdolabına koyduğunuzda, olgunlaşmalarını yavaşlatırsınız. Avokado en güzel tam olgunlaştığında yendiği için, oda sıcaklığında saklamaya özen gösterin.

Ekmek

Pek çok kişinin yaptığı en büyük yiyecek saklama hatası, ekmeklerini buzdolabına koymalarıdır. Ekmeği buzdolabına koyduğunuzda yaşlanmasını ve bozulmasını hızlandırırsınız ve küflenmesine neden olursunuz. Ekmeğinizin sağlıklı bir şekilde daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, serin ve kuru bir yerde oda sıcaklığında saklayın.

Çikolata

Çikolatayı asla buzdolabına koymamalısınız. Çikolatayı buzdolabına koyabileceğiniz tek durum havanın aşırı sıcak olmasıdır. Çikolatanızın tadını korumasını istiyorsanız onu kuru ve serin bir yerde, oda sıcaklığında saklamalısınız.

Ananas

Ananası da buzdolabına koyduğunuzda olgunlaşmasını önler ve aromasını kaybetmesine neden olursunuz. Bu meyve soğuğa maruz kaldığında olgunlaşmasını sağlayan enzimler yok olur ve o güzel tadını kaybeder.

Kahvaltılık gevrek ve makarna

Kahvaltılık gevrekler ve markarnalar en iyi serin ve kuru bir yerde ve oda sıcaklığında saklanırlar. Buzdolabı kadar soğuk yerler tatlarını kaybetmelerine neden olur, dokularını kötüleştirir. 

30/09/2016 12:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: buzdolabı
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.