Astımdan korunmanın yolları

ads ads ads ads
02/05/2016

ads
Astımdan korunmanın yolları



Dr. Gürkan, bahar nezlesi olan kişilerde alerjik astımın da seyredebileceğini belirterek, astımdan korunmanın yollarına dikkat çekti.

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, astımın, hava yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı olduğunu ve geri döndürülebildiğini vurguladı. Dr. Gürkan, “Astımın oluşmasında hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynar. Kalıtım yüzde 40-60 oranındadır. Eğer bir ebeveyn astımlıysa yüzde 20-30, hem anne hem de baba astımlıysa bebek yüzde 60-70 oranında astımlı doğabilir. Şehirlerde ve endüstri bölgelerinde yaşamak, düşük sosyoekonomik düzey, evde sigara dumanı maruziyeti, annenin sigara içmesi, ailede veya kişide alerji öyküsü olması astım için risk faktörleridir” dedi.

BAHAR NEZLESİ OLANLARDA ASTIM DA GÖRÜLEBİLİYOR

Astımda, nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtilerden bir veya birkaçının görülebileceğini kaydeden Dr. Gürkan, “Nefes darlığı olmadan sadece öksürükle seyreden astım tipleri de mevcuttur. Uzun süren ve üç haftayı geçen öksürüklerde altta bir astım veya alerji var mı diye araştırmak gerekiyor. Astımdaki öksürük genelde inatçı karakterde, gece uykudan uyandıran ve kuru vasıftadır. Astım hastalığında alerjik olup olmadığını tespit etmek için alerji testleri yapılıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında polenlere bağlı olarak polen alerjisi olan kişilerde burun ve geniz akıntısı, hapşırık, halsizlik, gözlerde kaşıntı ve sulanma, damak ve boğazda kaşıntı gibi şikâyetler olabileceği gibi öksürük ve nefes darlığı da gelişebilir. Bahar nezlesi olan kişilerde yüzde 30-40 oranında alerjik astım da görülebilmektedir” diye konuştu.

Astım şikâyetlerinin genellikle gece veya sabaha karşı kendini gösterdiğini belirten Dr. Gürkan, sigara dumanı, hava kirliliği, boya, temizlik maddeleri, çamaşır suyu, deterjanlar, kozmetik malzemeler, besin katkı maddeleri, egzersiz, soğuk hava, tahriş edici kokular, solunum yolu enfeksiyonları, mesleksel etkenlerin şikâyetleri tetikleyebileceğini kaydetti.

Astım tedavisinde ilaçların mutlaka hekimin önerdiği şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Gürkan, “Hastalığı başlatan etkenlerden uzak durulmalıdır. Astım belirtilerinin nasıl seyrettiği kaydedilmeli ve bu belirtilerde bir değişiklik olduğunda ne yapılması gerektiği öğrenilmelidir. Belirtiler olmasa da düzenli hekim kontrolüne gidilmelidir” şeklinde konuştu.

KAYNAKİHA 

02/05/2016 16:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Astım hastaları, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.