Atatürk Öğretmen Akademisi kapatılıyor mu?

ads ads ads ads
26/05/2015

ads
Atatürk Öğretmen Akademisi kapatılıyor mu?

YDÜ’ye sınıf öğretmenliği bölümü için ön izin verilmesi, yıllardır ilkokul ve okul öncesi öğretmeni yetiştiren Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılacağı yönünde endişe yarattı.

Kısa süre önce Yakın Doğu Üniversitesi’ne sınıf öğretmenliği bölümünü açabilmesi için ön izin verilmesi yıllardır sınıf öğretmeni yetiştirilen Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılıp kapatılmayacağı tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

İlkokul öğretmenlerinin örgütlü olduğu KTÖS, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın YDÜ’ye ön izin vermesini Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapatmaya yönelik bir adım olarak değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise bu iddiaları yalanladı.

“İşsiz öğretmen sayısı artacak” endişesi

YDÜ’ye sınıf öğretmeni yetiştirme ön izni verilmesiyle ortaya çıkan en büyük endişelerden bir tanesi de beden öğretmenliği, edebiyat öğretmenliği, tarih öğretmenliği gibi birçok alanda olduğu gibi sınıf öğretmenliğinde de işsiz öğretmen sayısının artması.

KTÖS’ten alınan bilgiye göre şu anda yaklaşık 700 beden eğitimi, 500 edebiyat, 400’er tarih ile rehber öğretmen işsiz.

Berova: Kapatılması yönünde bir çalışma yok

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılması yönünde herhangi bir çalışma yapılmadığını anlattı. Berova, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okul olup devlet okullarına öğretmen yetiştiren bir okul olduğunu söyledi.

“Özel okulların da öğretmene ihtiyacı var”

Ülkede sadece devlet okulları bulunmadığını ifade eden Berova bu nedenle üniversitelerin sınıf öğretmenliği bölümü açmasına izin verilebileceğini belirtti. Berova, “Özel okullarında öğretmene ihtiyacı vardır. Bu nedenle üniversitelere sınıf öğretmenliği bölümü açmaları için izin verilebilir” dedi.

Elcil: Öğretmen Akademisi planlı bir şekilde öğretmen yetiştiriyor

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin 1937 yılında kurduğunu ve planlı öğretmen yetiştiren bir okul olduğunu belirtti. Bu okuldan mezun olan öğretmenlerin tümünün geçici ve kadrolular olmak üzere hepsinin çalıştığını kaydeden Elcil, bu okulun sınavına her yıl yaklaşık 600 öğrencinin katılıp sadece 20 ile 30 arasında öğrencinin okula kabul edildiğini ifade etti. Elcil, Atatürk Öğretmen Akademisi’ne öğrenci seçilirken niteliklerinin yüksek olmasına özen gösterildiğine dikkati çekti. Şener Elcil ayrıca Atatürk Öğretmen Akademisi’nde planlı bir şekilde öğretmen yetiştirilmesi nedeniyle mezunlarının iş kalmadığına vurgu yaptı.

“Ülkemizde mantar gibi biten üniversiteler var”

Elcil ülkede mantar gibi biten üniversiteler olduğunu ve bu üniversitelerin ekonomik kar dışında başka bir beklentisi olmadığını anlattı. Bu üniversitelerin öğretmen yetiştirmeyi sektör ve piyasa olarak gördüğünü ifade eden Elcil, bu şekilde davranan üniversitelerin başında da Yakın Doğu Üniversitesi’nin geldiğini söyledi.

Elcil şu şekilde konuştu:

“Yakın Doğu Üniversitesi kendisine müşteri aradığı için sınıf öğretmenliği alanına girmeye çalışıyor. Seçimleri fırsat bilerek 16 Nisan’da seçimden 3 gün önce bu bölümleri açmasına isin verildi. Bunun ardından diğer üniversiteler de sıraya girecektir. Onlara da izin verilecektir. Şu ana kadar sadece YDÜ izin almadan bu bölüme öğrenci almış ve 2013 yılında mezun vermiştir.”

“Artık sınıf öğretmenleri de işsiz kalacak”

Üniversitelerin de sınıf öğretmenliği bölümlerini açması ile sınıf öğretmenliğinde sistemin bozulup işsiz sayısının artacağını anlatan Elcil, birçok branşta da işsiz öğretmenler olduğunu hatırlattı. Elcil, 700 beden Eğitimi Öğretmeni’nin, 500 edebiyat öğretmeninin, 400 tarih öğretmeninin, 400 rehber öğretmenin iş kaldığına vurgu yaptı.

Bu sistemin beraberinde Atatürk Öğretmen Akademisi’nin de kapanmasını getireceğini anlatan Elcil, “Serdar Denktaş ve Özdemir Berova bu izinleri verirken kimden rüşvet aldı merak ediyorum” dedi.

“Bu yıl sınav yapılmayabilir”

Eğitim Bakanlığı’nın Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapanması yönünde bir politika yürüttüğünü savunan Elcil, sendika olarak bu siyasi ve hukuksal mücadeleyi başlatmak için girişimde bulunduklarını açıkladı.

Elcil ayrıca bu yıl Atatürk Öğretmen Akademisi’nin giriş sınavının yapılmaması ihtimali bile olduğunu söyledi.

Kaynak: Havadis - Ceren Özbil 

26/05/2015 12:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Atatürk Öğretmen Akademisi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.