Atun: KKTC Büyük Resimde Yer Almalı

ads ads ads ads
12/10/2016

ads
Atun: KKTC Büyük Resimde Yer Almalı

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’yle imzalanan enerji işbirliği anlaşmasıyla kurulacak enterkonnekte sistemle, sorunsuz bir arz güvenliğine sahip olunacağının ve çevre kirliliğinin de önleneceğini söyledi.

Yapılan anlaşmanın teknik, ekonomik ve stratejik öneminin büyük olduğunu belirterek petrol ve doğal gazı da kapsadığını ifade eden Bakan Sunat Atun, anlaşma maddelerinde petrol, doğalgaz altyapılarının tesisi, bakımı, petrol türevlerinin pazarlanması alanlarında projelerin belirlenmesinin ve geliştirilmesinin de bulunduğunu açıkladı.

Atun, dün İstanbul’da Türkiye Hükümeti’yle imzaladığı “Enerji Alanında İşbirliği” anlaşmasının detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında DP-UBP hükümetinin TC ile güven ve işbirliği konusunda mükemmel ilişkileri olduğunu ve son dönemde imzalanan 3 işbirliği anlaşmasının bunun ispatı olduğunu belirtti.

Elektrik iletiminde deniz geçişi ve elektrik sistemlerinin enterkonnekte olmasının teknik, ekonomik ve stratejik öneme sahip olduğunu belirten Bakan Atun, şu an KKTC’de kullanılan fuel-oil’e bağımlı sistemin en kirli ve en sürdürülemez sistem olduğunu söyledi.

“BAŞSAVCILIK GÖRÜŞÜ ALINDI, SAKINCA YOK”

Anlaşmayla ilgili Başsavcılık görüşünün anlaşmada Anayasal olarak hiçbir sakınca olmadığını gösterdiğini kaydeden Atun, anlaşmayla enerji alanında Türkiye ile ilişkilerin gelişip genişleyeceğini ifade etti.

Fuel-oil kullanan sistemin yüksek faturalara sebebiyet verdiğinin altını da çizen bakan Atun, eylül sonu itibarıyla Türkiye’de elektriğin birim fiyatının 14 kuruş, buna karşın KKTC’de bu rakamın 60 kuruş olduğunu da belirtti.

Atun, TC’yle enterkonnekte olarak sorunsuz bir arz güvenliğine sahip olunacağının ve çevre kirliliğinin de önleneceğini, Yenilenebilir Enerji Tüzüğü’nün yatırım yapılabilir hale getirileceğini belirtti.

“DENKLEMLERİN DIŞINDA KALAMAYIZ”

Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 35’ten büyük bir kısmının akarsu ve barajlardan sağlandığına da işaret eden Atun, AB’ye uyum yasaları ile meşgul KKTC’de enerjide de en son adımı atmak, Güney Kıbrıs’la birlikte AB’yle de enterkonnekte olarak, doğal gaz, petrol konularında da hiçbir denklemin dışında kalmanın mümkün olamayacağını söyledi.

Güney Kıbrıs’ın İran, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan’dan elektrik alıp-sattığını, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka’yla da uluslararası anlaşmalara sahip olduğunu dile getiren Bakan Atun, dünyada artık al-vere dayalı bir sistem bulunduğunu kaydetti.

Elektrik Mühendisleri Odası’na verdiği destekten dolayı teşekkür eden Atun, Türkiye ve KKTC çalışma gruplarının kabloyla elektrik taşınması ve enterkonnekte sisteme geçilmesi adına bir araya gelerek gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

GÜNEY KIBRIS’A ÇAĞRI: “GELİN ORTAK BİR İLETİM MERKEZİ KURALIM”

2011 yılında santrallerindeki patlamanın ardından Güney Kıbrıs’ın KKTC’den 3 noktadan bağlantıyla elektrik aldığını hatırlatan Atun, Rum Yönetimi’ne seslenerek dün yaptığı “Gelin ortak bir iletim merkezi kuralım, Türkiye ile enterkonnekte olalım ve enerjiyi onlarla paylaşalım” çağrısını yineledi.

“PETROL VE DOĞAL GAZI DA KAPSIYOR”

Yapılan anlaşmanın petrol ve doğal gazı da kapsadığını ifade eden Bakan Sunat Atun, anlaşma maddelerinde petrol, doğalgaz altyapılarının tesisi, bakımı, petrol türevlerinin pazarlanması alanlarında projelerin belirlenmesi ve geliştirilmesinin de bulunduğunu söyledi.

“TÜRKİYE ENERJİ ÜSSÜ… KKTC DE BÜYÜK RESİMDE YER ALMALI”

Türkiye’nin bugün Güney Kafkasya Petrol Boru Hattı ve TANAP diye bilinen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na da ev sahipliği yaptığını kaydeden Atun, Türkiye’nin bölgede bir enerji üssü konumunda bulunduğunu ve büyük resim içerisinde KKTC’nin de enerji unsurlarıyla yer alması gerektiğini söyledi.

“HİÇBİR GİDER YOK… KKTC’NİN KÂRIN YARISINA ORTAK OLACAĞI AYRICALIKLI BİR ANLAŞMA”

KKTC’nin hiçbir gidere yol açmadan kârın yarısına ortak olacağı “ayrıcalıklı” bir anlaşmaya imza attığını söyleyen Bakan Atun, bazılarının “bu anlaşmayı nasıl bertaraf ederiz” diye uğraştığını fakat halkın buna ihtiyacı olduğunun pragmatik ve rasyonel şekilde açıklanabileceğini bildirdi.

ZAMAN BELLİ DEĞİL

Bakan Atun, bir soruya karşılık kabloyla elektrik sağlanması için bir süre verilmesinin şu an için doğru olmayacağını söyledi.

“KABLOLU SİSTEMDE AĞIRLIK NE KADAR OLURSA PETROLE İHTİYAÇ VE FİYAT DA O KADAR DÜŞECEK”

Atun başka bir soruya karşılık KKTC’nin ihtiyacının 1.5 milyar kw/saat olduğunu da belirterek bunun ne kadar fazlasının kablolu sistemle sağlanırsa, petrole ihtiyacın da o kadar düşeceğini ve fiyatların o kadar ucuzlayacağını anlattı.

Atun, eski Maliye Bakanlarından birinin “Biz KIB-TEK’i yönetemedik” şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de, “Ben Elektrik Kurumu’nun yönetiminden memnunum… Kuruma sahip çıkılarak gidiliyor, bunun da sürmesini bekliyorum…” şeklinde konuştu. 

12/10/2016 19:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sunat atun, enerji, haber, türkiye, elektrik, kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.