Avustralya’yı keşfetmeniz için “pembe” bir neden

ads ads ads ads
14/07/2015

ads
Avustralya’yı keşfetmeniz için “pembe” bir neden

Dünyanın tek kıta ülkesi Avustralya’yı Türkiye’den 18 saatlik bir uçuş ile keşfetmek mümkün. Online seyahat asistanı Bavul.com, dünyanın en farklı ülkesi Avustralya’ya gitmek için 12 nedeni sıraladı.  Bavul.com’a göre, doğal ve vahşi yaşam parkları,  cennet plajları, sadece kıtaya özgü yırtıcı hayvanları, dünyaca ünlü pembe gölü, modern şehirleri ve başta aborjinler olmak üzere çok nüfuslu kültürü ile Avustralya dünyada en yaşanılır ülke sıralamasında ikinci. Avustralya’nın keşfi için 12 neden arasında pembe bir neden de var.

1-Avustralya’yı keşfetmek için pembe bir neden;Hillier Gölü:

Batı Avustralya’da bulunan Hillier Gölü, pembe rengiylegörenleri hayran bırakıyor. Üstelik bu bir göz yanılması da değil.  Göle bu rengi veren ise  yeşil Dunaliella salina isimli su yosunu, halobacterium.Göl suyu deniz suyundan daha yüksek tuzluluk seviyesine ulaşıp, sıcaklık yeterince yükseldiğinde ve yeterli ışık koşulları sağlandığında, yosun kırmızı bir pigment olan betakaroten biriktirmeye başlıyor. Pembe halobacteria gölün tabanındaki tuz kabuğunda yetişiyor ve gölün rengi Dunaliella salina ve Halobacteria cutirubrum arasındaki dengenin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. 

 

2- Yaşam kalitesi en yüksek şehir Sidney:

Kıtanın en önemli şehirlerinden biri olan Sidney, Başkent Kanberra’dan daha fazla tanınıyor. Tarihte İngilizlerin, suçluları getirdiği bir sömürge yeri olan Sidney, günümüzde dünyaca ünlü bir kültür ve sanat merkezi.  Sidney’in en eğlenceli duraklarından birisi. Yüzlerce restoran, kafe ve alışveriş mekanına ev sahipliği yapan Darling Harbour (Darling Limanı), şehrin hem eğlence hem de alışverişin kalbinin attığı yerlerden biri. Darling Limanı’da ünlü Sidney Akvaryumu, Wild Life Sydney Zoo, Ulusal Denizcilik Müzesi, Madame Tussauds Müzesi, Çin Bahçeleri ve Tumbalong Parkı bulunuyor. Sidney Eğlence Merkezi, IMAX Sinemaları, su sporları merkezi, dev fuar merkezi, marina, oteller, çeşitli eğlence mekânları ile kentin canlı ve turistik noktalarından biri.

3- Aborjinler

Avustralya, doğal güzelliklerinin yanı sıra çok kültürlü etnik yapısıyla da ilgi çekiyor. Kıtanın ilk yerli halkı Aborjinler ilginç kültürleriyle yaşamaya devam ediyor.

4-Tazmanya Canavarı, koala ve kangurular ülkesi

Sadece bölgeye özgü yavrularını kendi keselerinde saklayan yerli hayvanlar ile de farklı bir ülke olan Avustralya’da,  Tazmanya Canavarı olarak adlandırılan Tazmanya şeytanı, koala ve kanguru gibi sadece bu kıtaya özgü hayvanlar aynı zamanda simge haline gelmiş.

5- Sidney Opera Binası

Dünyanın en göz alıcı yapılarından birisi olan Sidney Opera Binası,  Port Jackson’ın Harbour Bridge ile kesiştiği noktadaki burunda yer alıyor. Danimarkalı mimar Jørn Utzon tarafından dizayn edilen eserin yapımına 1957 yılında başlanmış 16 yılda tamamlanmış. 20. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen Sidney Opera Binası, her görkemli yılbaşı kutlamalarında ekranlarımızda yer alıyor.  Her yıl 4,5 milyon insanın ziyaret ettiği Sidney Opera Evi ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

6- Sidney Harbour Köprüsü

Sidney’in karakterini oluşturan ikonlaşmış tasarımlar arasında yer alıyor. The Rocks ile Sidney’in kuzeyini birleştiren köprü, şehrin en iyi manzarasının izleneceği yer olarak ilgi çekiyor.  134 metre yüksekliğiyle dünyanın en geniş çelik köprüsü olan Harbour Köprüsü’ne 3 saat süren tırmanış ile çıkılarak manzara izlenebiliyor.

7-The Rocks

The Rocks bölgesi, Sidney’in ilk yerleşimi olması nedeniyle tarihi ve kültürel anlam taşıyor. 1788 yılında Kaptan Arthur Phillip tarafından kurulan ilk beyaz yerleşim alanı olan The Rocks, sömürge dönemi mimarisi ile uyumlu inşa edilen yeni yapıları ile kendine özgün bir kimliğe sahip. Barlar, restoranlar ve Aborjin kültürüne dair hediyelik mağazaların sıralandığı dar kaldırımlı sokakları ile ilgi görüyor.

8-Taronga Zoo

Taronga Hayvanat Bahçesi’nde 2 bin 200’den fazla hayvan bulunuyor. Ülkenin simgesi kanguruları, koalaları, Tazmanya canavarı gibi Avustralya’ya özgü hayvanların yanında diğer nesli tükenen nadir hayvanlarda özellikle çocuk ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

9-Melbourne

Victoria eyaletinin Başkenti  Melbourne 3.7 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci en kalabalık şehri aynı zamanda 2011 yılında yayınlanan The Ekonomist dergisinin yayınladığı “dünyanın en yaşanılır kentler” listesinde kültürel nitelik, iklim, yaşama ücreti ve sağlık, suç oranı gibi sosyal koşullar bakımından birinci seçildi.  Avustralya'nın spor kenti olarak adlandırılan Melbourne, ülkenin büyük spor musabakalarına ev sahipliği yapmaktadır.

10- Müze ve sanat galerileri

Avustralya müzeler ve sanat galerileri açısından zengin bir ülke. Sadece Sidney’de, 34’ten fazla müze ve sanat galerisi bulunuyor. Bunlardan The Art Gallery of New South Wales, 29 bin adet koleksiyona sahip Avustralya’da en iyi sanat müzelerinden birisi. Sidney Çağdaş SanatlarMüzesi (Sydney Museum of Contemporary Art) ise çağdaş sanatlara ev sahipliği yapıyor. Avustralya’nın ilk müzesi olan Australian Museum ise bölgenin antropolojik tarihine ışık tutuyor. 1827 yılında kurulan müze, Aborijinler hakkında bir çok bilginin edilebileceği yerlerden birisi.

11-Kanberra Atatürk Anıtı

Başkent Kanberra’da bulunan Atatürk Anıtı da ziyaret edilebilecek yerler arasında geliyor. Avustralya Anzac Savaş Anıtı karşısındaki Atatürk Anıtı, Çanakkale Savaşları’nda şehit düşen Türk ve Anzak askerlerinin anısını yaşatmak için iki ülke arasındaki görüşmeler sonucu açıldı.

Anıtta Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup da bulunuyor: "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

 
12-Blue Mountains;

Sidney’in 103 km batısında yer alan Blue Mountains, mistik ve vahşi dokusu ile  Avustralya’nın en büyük kanyonu. Okaliptüs ormanları, yeşille gökyüzü mavisinin birbirine karıştığı manzaralar ve nesli tükenen hayvan türlerinin buluştuğu 1.000 km’lik alana yayılan Blue Mountains, 2.000 yılında beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Online Seyahat Asistanı  Bavul.com’dan  alınacak ucuz uçak biletleriyle İstanbul’dan Sidney ve Melbourne’a 18 saat 15 dakikalık uçuşla gitmek mümkün.  

14/07/2015 14:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Avustralya
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.