Aybak Cinayeti'nde Karar Açıklandı

ads ads ads ads
27/08/2016

ads
Aybak Cinayeti'nde Karar Açıklandı

MARAŞLI 25, TUNCAY 3 YIL YATACAK: Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi, adam öldürme davasından suçlu bulduğu İbrahim Maraşlı’yı 25 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, Ahmet Aybak’ın öldürülmesine filen katılmadığına kanaat getirdiği İlhan Tuncay’ı ise yardım ve yataklık suçundan suçlu bularak 3 yıla mahkum etti

TAAMMÜDEN ADAM ÖLDÜRMEDEN BERAAT: Mahkeme İbrahim Maraşlı ve Mustafa İlhan Tuncay’ı yargılandıkları “taammüden adam öldürme” suçundan ise beraat ettirdi. Mahkeme sunulan kanıtlar ve dinlenen şahitlerin ifadesinden hareketle cinayetin önceden planlanarak gerçekleştirilmediğine kanaat getirdi

YARGI SÜRECİ 27 AY SÜRDÜ: Aybak’ın cesedinin ayrelli toplayan biri tarafından kuma gömülü vaziyette bulunmasında 10 gün sonra tutuklanan İbrahim Maraşlı ve Mustafa İlhan Tuncay’ın yargılanma süreci 27 ay sürdü. Maraşlı ve Tuncay yargı süresince hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde kaldı

Nadire BAHADİ-HAVADİS

Yeniboğaziçi’nde 2014 yılı içerisinde ormanlık alanda ayrelli toplayan bir şahıs tarafından çukura gömülü vaziyette bulunan Ahmet Aybak’ı öldürmekle yargılanan İbrahim Maraşlı ve Mustafa İlhan Tuncay için dün karar günüydü. 27 aydan bu yanı merkezi cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunan Maraşlı ve Tuncay yargılandıkları ilk dava olan “Taammüden adam öldürme” davasından beraat etti. Sanık İbrahim Maraşlı “Adam öldürme” davasından suçlu bulunarak 25 yıl hapse mahkum edilirken, Mustafa İlhan Tuncay ise Aybak’ın öldürülmesine fiilen iştirak etmediği gerekçesi ile “Adam öldürme” davasından da beraat etti. Mahkeme sanık Tuncay aleyhine eklediği 3’üncü dava olan “Fer-i Fail” yani “Yardım ve yataklık” suçundan suçlu bulduğu Tuncay’ı 3 yıl hapis cezasına mahkum etti.

27 ay sonra gelen mahkumiyet

Yeniboğaziçi’nde 21 Ocak 2014 tarihinde Crystal Rocks ile Marinero Restoran arasındaki ormanlık alanda ayrelli toplamaya giden Ertunç Tosun ormanlık alanda çukura gömülü bir ceset bulmasının ardından polise haber verdi. Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in talimatları ile ceset çukurdan çıkarılırken, cesedin çukura gömülmesinin ardından üzerine çimento döküldüğünün tespit edilmesinin ardından olayın cinayet olduğu ortaya çıktı. Polis, Aybak’ın cebinden çıkan cep telefonu ve otel anahtarı sayesinde kısa sürede cinayet faillerine ulaştı. Yapılan geniş çaplı soruşturma çerçevesinde cesedin bulunmasından yaklaşık 10 gün sonra planlayarak adam öldürmek kastı ile Ahmet Aybak’a zehir enjekte edilen profiterol tatlısı yedirip öldürmek ve metomil türü zehir içeren enjektörleri Aybak’a saplayıp öldürdükten sonra çukura gömmek suçlaması ile sanık Mustafa İlhan Tuncay evinde, sanık İbrahim Maraşlı ise tüm mal varlığını ailesinin üzerine devretmiş, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden İngiltere’ye kaçma planını gerçekleştirmek üzere Akyar Kara Giriş Kapısı’nda tespit edilerek tutuklandı. Sanıklar 3 ay boyunca soruşturma maksatlı Mağusa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu kalırken, davanın İlk Tahkikat Duruşması ise 6 ay boyunca devam etti. Sanıkların haklarındaki suçlamaları kabul etmemeleri üzerine cinayet davasında duruşma yapılırken, sanık İbrahim Maraşlı ve Mustafa İlhan Tuncay 27 aydan bu yana Merkezi Ceza Evi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunuyordu.

265 emare, 82 tanık

Sanıkların haklarındaki davaları kabul etmemesinin ardından duruşmaya geçilen davada İddia Makamı ve Müdafaa Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’ne toplam 265 emare sunarken, dava ile ilgili toplam 82 tanık dinlendi. İddia Makamı mahkemeye 265 emare sunarken, sanık İbrahim Maraşlı avukatı 11 emare sundu. İddia Makamı dava için toplam 70 tanık dinletti. Müdafaa ise sanık İbrahim Maraşlı için 10 tanık, sanık Mustafa İlhan Tuncay için ise 2 tanık dinletti. İddia Makamı adına davayı yürüten Savcı Mustafa İldeniz dava boyunca sanıkların birlikte hareket edip, planlayarak işledikleri cinayette Ahmet Aybak’ı öldürüp gömdüklerini iddia ederken, sanık Maraşlı Aybak’ın ölümüyle alakası olmadığı yönünde, sanık Tuncay ise Aybak’ı Maraşlı’nın öldürdüğü yönünde savunma yaptı.

Mahkeme sanık Maraşlı’ya, avukatına ve tanıklarına itibar etmedi

Sanıklar hakkındaki davanın kararını Mağusa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Duriye Elkıran okudu. Başkan Elkıran kararında dava boyunca gerek İddia Makamı gerekse sanık Maraşlı’nın avukatı Yunsal İlhan’ın mahkemede dinlettiği uzman tanıkların beyanlarına değindi. İddia Makamı’nın uzman tanıklarının mahkemede Aybak’ın zehirlenerek öldürüldüğü, cesette sinek, böcek, larva ve kurtcuğun zehirlenerek öldürüldüğünü gösterdiğini, cesette ise zehir bulunamamasının ağır çürüme gerçekleştiği için normal olduğunu beyan ettiklerini belirten Elkıran, Müdafaa tanıklarının ise bu iddiaların tam tersini savunduğunu ve cesedin yerinin değiştirildiği yönünde bir iddiada bulunduğunu kaydetti. Başkan Elkıran, tanık dinletilen uzmanların her birinin kendi alanında değerli bilim insanları olduğunu kaydederken, hiç birinin cesedin çıkarıldığı anda olay yerinde bulunmadığını vurguladı. Cesedin çıkarılmasında olay yerinde bulunan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in ceset ve olay yerindeki incelemeleri ile raporlarını güvenilir bulduklarını belirten Elkıran, Aybak’ın cesedinin boynunda tespit edilen izin Dr. İdris Deniz’in raporunda sunduğu gibi pikür izi olduğu ve bu izin Aybak’ın boynuna enjektörle zehir enjekte edilmesi sonucu oluşturulduğu dolayısı ile Aybak’ın zehirlenerek öldürüldüğü yönünde bulgu yaptı. Başka Elkıran, ayrıca kararında müdafaa avukatı Yunsal İlhan, sanık İbrahim Maraşlı ve mahkemede dinlenen tanıkların beyanlarını da güvenilir bulmadığı hususunda bulgu yaparak beyanlarına itibar etmedi. Elkıran sanık Maraşlı’nın mahkeme dışında bulunduğu beyanların mahkemeye sunulan emare ve dinlenilen tanıkların ifadeleri ile yalan olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Elkıran ayrıca sanık Maraşlı’nın Akyar’da yakalanmış olması ve sonrasında bulunduğu yalan beyanların birlikte değerlendirildiği zaman sanık Maraşlı’nın kaçmak için sınır kapısına gittiğinin açık olduğu hususunda bulgu yaptı.

“Yüzük Ahmet Aybak’a ait”

Mahkemeye emare olarak aktarılan telefon dökümlerinden Ahmet Aybak’ın en son 27 Aralık tarihinde saat 17:37 sıralarında telefon görüşmesi yaptığını bu saatten sonra gelen aramalara cevap vermeyerek Aybak’tan hiçbir şekilde haber alınamadığını belirten Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Duriye Elkıran, huzurundaki emare ve beyanlar ışığında Aybak’ın ölüm tarihinin 27 Aralık 2013 olduğu hususunda bulgu yaptı. Sanık Maraşlı’nın tutuklanmasının ardından evinde ve evinin önündeki çöpte yapılan aramada bulunan yüzük ile ilgili sanığın çöpün kime ait olduğunu bilmediği yönündeki beyanın, eşinin sorgusu sırasında verdiği cevapla örtüşmediğini belirten Elkıran, sanık Maraşlı’nın eşinin mahkemede ifade verdiği sırada çöpte bulunan üzerinde “Adanalı 01” yazılı yüzüğün eşine ait olduğunu beyan ettiğini ancak poliste verdiği ilk ifadesinde ise yüzüğü daha önce hiç görmediğini söylediğini kaydetti. Sanık Maraşlı’nın eşinin ifadeleri arasında çelişki olduğunu belirten Elkıran, eşinin sanık Maraşlı’yı korumak istediğinin açık olduğu hususunda bulgu yaptı.

Maraşlı konuştu, aldı, öldürdü, gömdüler

Aktarılan olgu emare ve beyanlar çerçevesinde sanık Maraşlı’nın İddianamede olduğu gibi Aybak’ı profiterol tatlısı ile zehirlediğini İddia Makamı’nın makul şüpheden ari ispatlayamadığını belirten başkan Elkıran, sanık Maraşlı’nın 27 Aralık 2013 tarihinde Ahmet Aybak ile telefonda konuşup daha sona CJ 212 plakalı aracı ile Aybak’ı alarak olay yerine götürdüğünü, içerisinde metomil bulunan enjektörle zehirlediğini ve bu sırada sanık Mustafa İlhan Tuncay’ın da olay yerinde bulunduğu konusunda bulgu yaptı. Sanıkların Tahammüden adam öldürme unsurlarının ispatlanamaması nedeni ile 1. dava olan “Tahammüden adam öldürme” suçundan beraat ettiklerini açıklayan Elkıran, kararında sanık Maraşlı’nın “Adam ödürme” davasından suçlu bulunduğunu açıkladı. Sanık Mustafa İlhan Tuncay’ın Aybak’ın öldürülmesi olayında fiili iştirakının bulunmadığını belirten Elkıran, Tuncay’ın “Adam öldürme” davasından da beraat ettiğini açıkladı. Elkıran sanık Tuncay’ın çukurun açılmasında ve cesedin taşınmasında yardım ettiği hususunda bulguya vararak sanık Tuncay’ın aleyhine karar sırasında getirilen “Fer-i Fail” yani “Yardım ve Yataklık” davasından suçlu bulunup mahkum edildiğini açıkladı. Sanık İbrahim Maraşlı’nın mahkum edildiği “Adam öldürme” suçunun ceza yasasında en ağır suç türü olup müebbet hapislik cezası öngördüğünü belirten Elkıran, Tuncay’ın mahkum edildiği davanın ise 3 yıla kadar hapislik cezası olduğunu belirtti.

Tuncay çok yakında özgür

Mağusa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Duriye Elkıran kararının sonunda sanık Maraşlı’nın 25 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini açıklarken, sanık Tuncay’ın ise 3 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı. 27 aydan bu yana ceza evinde hükümsüz tutuklu bulunan Tuncay’ın cezaevinde bulunduğu sürenin sayılması ve ceza indirimi nedeni ile prosedürlerin tamamlanmasının ardından hafta başı tahliye edilmesi bekleniyor.

27/08/2016 11:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Aybak Cinayeti
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.