Bahar alerjilerine önleminizi şimdiden alın!

ads ads ads ads
24/03/2017

ads
Bahar alerjilerine önleminizi şimdiden alın!

Bahar ayları alerjilerin en çok artış gösterdiği dönemler. Ancak alerjilerden önleminizi erken alarak kurtulmanız mümkün. 

Baharın gelmesiyle birlikte alerjik durumlar da hızla ortaya çıkmaya başlıyor. Bahar alerjisine hazırlıksız yakalanmak istemiyor, baharın tadını çıkarmayı arzuluyorsanız önlem almanızda fayda var.

Havaların ısınmasıyla korkulu rüya haline gelen alerji, etkileşimde bulunduğunuz bazı maddelere karşı aşırı duyarlı olma halidir. Alerjiye neden olan maddeler de alerjen olarak adlandırılır. Polen, bahar aylarında en çok maruz kalınan alerjendir. Haliyle kendisiyle birlikte alerjisini de beraberinde getirir. Açık alerjenlerin kapalı alerjenlere göre daha riskli olduğu düşünülürse dikkatli olmak şart. Korunmak için almamız gereken önlemler ise şunlar;

1. Alerjenlerden kaçınmak çok fazla mümkün değildir. Amacınız en az teması sağlamak olsun. Sabah ve öğle arasında açık havada bulunmayın. Bulunmak zorundaysanız mutlaka filtreli maske kullanın. Piknik ve doğa yürüyüşlerini bu mevsimde tercih etmemeye çalışın.

Bahar alerjilerine önleminizi şimdiden alın

2. Polenlerin saçınıza, üstünüze yapışabileceğini unutmayın. Eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin ve mutlaka duş alın.

3. Polenler evcil hayvanınızla evinize girebilir. Ev hijyeninize ve evcil hayvan hijyeninize dikkat edin.

4. Evinizin camlarını bu mevsimde kapalı tutun. Evinizi havalandırmak istiyorsanız filtreli havalandırma ya da hava temizleme cihazı kullanın. Hava temizleme cihazınızın da kirli olduğunda alerjinizi tetikleyeceğini unutmayın. Cihazın temizliğini aksatmayın.

Bahar alerjilerine önleminizi şimdiden alın

5. Daha fazla sıvı tüketin. Sıvı tüketimi burun içi salgınızı (mukus) arttırır. Mukusunuz polenleri tutarak alt solunum yollarınıza girişi engeller.

6. Önlemlerinizi beslenme ile kuvvetlendirin. İçerdikleri antialerjik maddelerle bazı yiyecek ve içecekler alerjinizi baskılar. Aşırı duyarlılığınızı azaltır. Yeşil çay, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları antialerjiktir. Bu besinleri tüketmeye özen gösterin. Domates, elma, üzüm, portakal alerjinizi tetikler. Bu besinleri tüketirken dikkatli olun.

7. En fazla şikayet edilen belirti burun tıkanıklığıdır. Burnunuz tıkandığında tuzlu su karışımı ile temizleyin. Faydalı olduğunu göreceksiniz.

Bahar alerjilerine önleminizi şimdiden alın

8. Sigara ve ağır kokulu kimyasallar, duyarlılığınızı arttırabilir, alerjinizi daha kötü hale getirebilir. Bu süreç boyunca bu maddelerden uzak durun.

9. Doktorunuza danışarak alerji aşısını deneyin. Aşıyla duyarlı olduğunuz alerjen artan dozlarda verilerek bu alerjiye karşı bağışıklık sisteminizi duyarsızlaştırmak hedeflenir. Ayrıca aşı ile alerji sırasındaki belirtilerin azalması sağlanır.

Aldığınız önlemlere rağmen alerjiniz devam ediyorsa doktorunuza danışın, alerjinizle ilgili mutlaka bilgi sahibi olun ve ciddiye alın. 

24/03/2017 16:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bahar alerjisi, bahar alerjisine almanız gereken önlemler, bahar alerjisi önlemleri, bahar alerjisi geçirme
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.