Bahar alerjisiyle birlikte geldi

ads ads ads ads
01/04/2015

ads
Bahar alerjisiyle birlikte geldi

İç veya dış ortamda bulunan alerjenler nedeniyle nezle gibi belirtiler gösteren alerjik rinit, baharın kendini iyice gösterdiği bu günlerde birçok kişinin de yaşam kalitesini düşürüyor.



Bahar aylarıyla birlikte ortaya çıkan alerjen maddeler, çiçeklerin doğuşuyla birlikte vücudumuzda da istenmeyen etkilere neden oluyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, insanda nezle benzeri belirtilerle kendini gösteren alerjik rinitlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Alerjik rinitin, soğuk algınlığı benzeri semptomlarla seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Güvener, “Soğuk algınlığından farklı olarak, bu belirtilerin sebebi virüsler değildir. İç veya dış ortamda bulunan alerjenlere karşı burun mukozasının anormal yanıtı olarak ortaya çıkar. Görülme sıklığı giderek artmakta ve yapılan çalışmalara göre bu oran yüzde 20-30 arasında değişmektedir. Yıl boyu devam eden formları olduğu gibi, sadece mevsimsel olarak ortaya çıkan formları da vardır” dedi.



Yıl boyu da sürebilir


Bazı formların belirtilerinin yıl boyu da etkili olabileceğini belirten Op. Dr. Güvener, şunları söyledi:

“Yıl boyu süren alerjik rinitte genellikle küfler, ev tozu akarları, böcekler ve hayvan tüyü gibi alerjenler sorumludur. Mevsimsel alerjik rinitte ise yabani ot, çimen ve ağaç polenleri gibi alerjenler etkili olur. Yaşanan bölgeye göre değişmekle birlikte; ağaç polenleri genellikle ilkbaharda, çayır çimen polenleri ilkbahar ve yazda, yabani ot polenleri ise genellikle sonbahardaki mevsimsel rinitlerin sebebidir.”



Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir

Mevsimsel alerjik rinit için saman nezlesi, bahar nezlesi, yaz nezlesi gibi isimler de kullanıldığını dile getiren Op. Dr. Güvener, “Burun tıkanıklığı ve akıntısı, hapşırık, burunda, bazen de damak ve boğazda kaşıntı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma, göz altlarında şişlik ve morarmalar, yüz ağrısı, koku ve tat bozuklukları gibi semptomlar görülebilir. Alerjik rinitte, bulgular alerjene maruz kalıştan hemen sonra ortaya çıkar ve bu temas devam ettikçe semptomlar da sürer. Alerjik rinit herhangi bir yaşta başlayabilir” dedi.

Astımı tetikliyor

Mevsimsel alerjik rinit, semptomların yoğun seyretmesiyle yaşam kalitesini belirgin olarak düşürdüğüne dikkat çeken Op. Dr. Güvener, “İş ve okul performansını olumsuz etkiler. Uyku kalitesini düşürerek, buna bağlı ek problemler ortaya çıkarır. Astımı olanlarda astım ataklarını tetikleyebilir. Sinüzite ve özellikle çocuklarda kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Tanıda en değerli kriterler hastalığın öyküsü ve fizik muayene bulgularıdır. Gerekiyorsa cilt testleri veya özellikle çocuklarda kanda bakılan alerji testleri uygulanabilir.”



Alerjenlere karşı alınması gereken tedbirler

Op. Dr. Gökhan Güvener, mevsimsel alerjik rinitte alerjene maruziyetten kaçınmanın çok önemli olduğunu hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu:

“Polen mevsimlerinde kapı ve pencereleri kapalı tutulması, çamaşırların bu mevsimlerde dışarı asılmaması, evde, işte ve arabada filtreli klima ve havalandırma sistemleri kullanılması gerekmektedir. Alerjenlerin en yaygın olduğu sabah saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmaması, zorunluysa maske takılarak çıkılmasını öneriyorum. Tüm önlemlere rağmen alerjenlerden her zaman uzak kalmak mümkün olmayabilir. Bu durumda semptomları azaltacak burun spreyi ve tabletler şeklinde çeşitli ilaçlar doktor önerisiyle kullanılmalıdır.”  

01/04/2015 16:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bahar, alerji, hapşurma, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.